Грейпфрут – финото ухание на рая

Грейпфрут – финото ухание на рая

Грейпфрутът, или наричан още "райски цитрус", е дръвче с тъмнозелени листа и бял цвят, което принадлежи към семейство Седефчеви. Дълго време е било прието, че това е някаква разновидност на помелото, като едва през 1948 г. специалистите по цитруси откриват, че грейпфрутът всъщност представлява случаен хибрид, получил се при кръстосването на други два плода - помелото и портокалът.

Ползи

Плодовете най-често тежат между 300 и 600 гр., като има видове, които стигат и до изумителните 6 кг. Tяхната кора е тънка, с жълто-оранжев цвят и от нея могат да се получат етерични масла, които са привлекателни за козметичната и за парфюмерийната индустрия. Тъй като съдържат голямо количество витамини и микроелементи, плодовете на грейпфрутовите дръвчета имат редица лечебни свойства - спомагат за усилването на имунната система, спират развитието на ракови заболявания, освобождават организма от излишните течности и го пречистват от шлаки, като така се изгарят мазнините. За това не случайно всички диетолози включват в хранителните режими, които изготвят, засилен прием на грейпфрут.

История

За грейпфрута за първи път се споменава през 1750 г., когато той е описан от Грифит Хюджис, наричащ го "забранения плод на Барбадос". Почти 40 години по-късно друг учен открива, че този плод освен на остров Барбадос вирее и в други тропични райони като тези на Ямайка.

В началото на 19 в. семена от грейпфрут са пренесени във Флорида, където се оказва, че също има изключително благоприятни условия за отглеждането му. Днес сред най-големите производители на грейпфрут в света са Япония, ЮАР, САЩ, Израел, Аржентина, Кипър и Индия.

Наименованието "грейпфрут" всъщност се е появило, благодарение на Джон Лунан – ботаник, който неправилно го определя като разновидност на гроздето. Латинското си име - Citrus paradisi, растението получава през 1837 г., когато го отделят като вид, но дотогава вече думата "грейпфрут" е станала прекалено популярно название, за да може да бъде променено.

Парфюмерия

Нотката на грейпфрут сред най-предпочитаните от професионалните парфюмеристи. Този сладък и остър аромат стои в основата на едни от най-обичаните аромати в света. Грейпфрутът си пасва идеално с много други нотки, сред които тези на бергамот, кипарис, нероли, лавандула, жасмин, хвойна, розово дърво, цветето иланг-иланг, тамян, гераниум, лимонена трева и др.

Специалисти са доказали, че ароматът на грейпфрут има различни положителни въздействия върху психиката на човека - той има приповдигащ, освежаващ и стимулиращ ефект, повишава настроението и засилва функцията на мозъка.

Грепфрутът може да бъде открит като върхова нотка в съставите както на дамски, така и на мъжки парфюми. Той способства за свежия и силен старт на композицията, като изключително фино проправя пътя към средните и базовите нотки. Миризмата му може да варира от тръпчива и остра до сладка и деликатна, като това зависи от различните сортове.

Приложение

Специално за всички любители на нотката на грейпфрут сме съставили списък с едни от най-популярните парфюми с това ухание от каталога на Parfium.bg:

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Канела – божествен аромат и изискан вкус

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Доминик Ропион – легендарният любител на несъчетаеми нотки

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Флорални парфюми за лято 2020

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив