Краставица - освежаващо усещане за свобода и щастие

Краставицата е едно от растенията на Земята с най-дълга история. Тя датира още от преди 3 000 г. преди новата ера и е започнала някъде из дербите на необятна Индия, като се смята, че е донесена в Европа по времето на Александър Македонски. Била е много популярна и в древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим, където се е използвала не само като храна, но също така и за лечебни дейности, благодарение на благоприятните за кожата й здравословни свойства. В Америка пък е пренесена още от ранните колонизатори, като днес е широко разпространена за отглеждане по целия свят.

Характерно за краставицата е, че 90 % от нейното съдържание е водно и това автоматично я превръща в идеално средство за освежаване, което е особено необходимо през летните дни. Любопитно е, че фразата "свеж като краставица" всъщност не е никак случайна, а си е чист научен факт - доказано е, че температурата в месестата й част обикновено е с 20 единици по-хладна от температурата на въздуха.

Любопитен факт е и че краставицата е перфектното оръжие срещу махмурлука. Нужна е консумация само на няколко резенчета от зеления зеленчук преди лягане за подпомагане завръщането на баланса на организма и на сутринта ще се събудите свежи като краставичка!

Други ползи на краставицата е, че тя спомага за регулиране на кръвното налягане, спомага за освобождаването от токсичните елементи в организма и за хидратацията на тялото, поддържа кожата на лицето здрава и нежна, спомага за здравия растеж на косата и е полезна при различни кожни проблеми като слънчеви изгаряния и отоци под очите. Всичко това е възможно благодарение на високото ниво на витамини А, В и С и съдържанието на естествени соли и други витамини, които са полезни за растежа на клетките на човешкото тяло.

Приложение

Като продукт краставицата се използва в различни сфери на човешката дейност - в кулинарията, в парфюмерията, в козметиката, в народната медицина и др. За парфюмерийната индустрия тя е важна съставка за връхните нотки на едни от най-популярните летни и освежаващи парфюми. Перфектни комбинации могат да бъдат направени с редица други ароматни нотки, сред които дървесни, пикантни, плодови и ориенталски нотки като грейпфрут, мента, лайм, пачули, мускус, сандалово дърво, амбра, пипер, тютюн, зелен час, зелена ябълка и още много. Водещите световни парфюмеристи предпочитат прохладния аромат на краставица, защото той има свойството да се разтваря перфектно в уханната композиция, като оставя след себе си свежестта на лятна градина и носи спомени за приятни и забавни безгрижни моменти. Парфюмната нотка на краставицата е ободряваща и освежаваща и способна да развихри всяко въображение, създавайки усещане за бекрайна свобода и безмерно щастие.

Парфюми

Специално за всички почитатели на свежите аромати сме подготвили кратък списък на едни от най-популярните парфюми, в чиито връхни нотки присъства краставица:

Donna Karan Be Delicious EDP за жени цена 61.99 за 50 ml 

Calvin Klein Eternity Aqua EDP за жени цена 82.99 за 50 ml

Calvin Klein Eternity Aqua EDT за мъже цена 56.99 за 50 ml  

Calvin Klein One Shock EDT за мъже  цена 41.99 за 200 ml

 

 

 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Дървесните нотки – едни от най-ценните в парфюмерията

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Бергамот - аромат от сърцето на Италия

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Kафе - специфичната пикантност на любимите ни парфюми

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив