Кедър – мирис от Древността

Кедърът е едно от най-красивите иглолистни дървета в света. То расте и вирее по земите на Сирия, където се намира и най-голямата кедрова гора в света. Среща се още в Ливан (Cedrus libani), в Кипър (Cedrus brevifolia), в Мароко (Cedrus atlantica) и в Алжир, където понякога местните го отглеждат като декоративно растение заради пирамидалната му и величествена форма. 

Кедърът може да достигне до цели 30 метра височина, като от правия му като свещ ствол започват клоните, които се разклоняват в голям брой хоризонтални налъчи, образуващи обръч от около 13-15 метра. Листата му са сребристо сини до зеленикави и остри като игли. Кората на стъблото е силно ароматна, на цвят e от тъмно червеникава до кафява, варираща в зависимост от вида.

Кедър – мирис от Древността

Любопитен факт за кедъра е, че това е най-хваленото дърво от всички, споменати в Светото Писание. Там то се споменава повече от 75 пъти, като често бива посочвано и като символ на гордостта. За това не е случайно, че Цар Соломон е построил именно от кедър известния си архитектурен комплекс в Йерусалим - храма на Яхве и царския дворец. А освен това дори и днес дървото, което покрива покрива на Божи гроб, е точно кедър. 

Друг интересен факт е, че наскоро германски учени, които дълго време експериментирали с една от античните рецепти за обработка на кедровото дърво, открили, че от него може да се извлече безцветнатa течност, наречена гуаякол. Именно това е субстанцията, която дава възможност египетските мумии да устояват на времето хиляди години. С масло от кедър са били импрегнирани и папирусите, за да бъдат защитени от вредните влияния на насекоми.

Приложение

Етеричното масло на кедъра всъщност е една от най-старите съставки, използвани в парфюмерията още от Древността. Неговия аромат е сред най-популярните и използвани нотки в парфюмите, като специалистите дори твърдят, че той задължително трябва да бъде усетен в чистия му вариант от всеки един себеуважаващ се парфюмиер. А и едва ли има човек, който да го е помирисал и да не го е запомнил завинаги.

Кедърът всъщност представлява дървесен аромат, придобит от естествените масла на кедровите дръвчета, който притежава топъл и богат аромат, изпълнен със сладки нишки. От него се получава красива комбинация, която придава финес и неповторимост на всеки един парфюм. Кедровото масло се съчетава добре с етеричните масла на роза, бергамот, жасмин, канела, нероли, портокал, бял бор, кипарис, тамян, лавандула, хвойна, лимон и розмарин.

Днес кедърът присъства в базовите нотки на едни от най-популярните и обичани парфюми в света. Неговият аромат може да бъде описан като строга и тъмна нотка, която не може да остави безразличен никого, който я усети.

Парфюми

За всички, които харесват аромата на кедър, сме извадили списък с едни от най-популярните и харесвани дамски и мъжки парфюми с кедрова нотка в основата си, които можете да откриете в parfium.bg:

 

Giorgio Armani Code Ultimate EDT

Givenchy Blue Label EDT

Hugo Boss Bottled Night EDT

Versace Vanitas EDP

Gucci Eau de Parfum II EDP

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Сладките парфюми, които обожаваме

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Лавандула - свежест и още нещо...

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Здравец - нотката, която бори стреса в ежедневието

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив