Фрезия - нежен и изискан аромат

Какво представлява това деликатно и  красиво цвете ?

Фрезията е растение, идващо от Южна Африка. Заради неповторимия си и свеж аромат цветовете му са използвани много често в козметиката за направата на кремове за ръце, шампоани, парфюми и т.н. Пиперливият й и флорален аромат се усеща от сетивата ни от далечно разстояние, карайки ни да се чувстваме свежи и заредени с енергия. Успокояваща и вдъхваща невинност и чистота, фрезията е един от най-предпочитаните аромати. Много често, в козметичната индустрия, есенцията от цветовете й бива смесвана с други подобни пречистващи и свежи аромати като магнолия, момина сълза и лилия. 

Характеристика

Родът принадлежи на семейство Ириси, Перуникови. Въпреки, че фрезиите изглеждат по различно отколкото ирисите,  имат сходно малко слабо разклонено стъбло с няколко листа и тънка търбичка със свободно падащо голямо съцветие от уханни цветове с най-различна украска - от чисто бяла до малиновочервена и виолетова. Едни от най-широко разпространени са следните сортове: с бели цветове - Аполо, Миранда, Диана, Балерина; с жълти и оранжеви цветове  -  Голден мелоди, Голден йелоу,  Принцеса, Оранж фаворит, Маргрет; със суни и лилави - Ройал блю, Блау Вимпел, Моцарт, Зефир, Валенти; с тъмно розови- Роз Мари, Сен Мало; с яркочервени - Копенхаген, Пимпернел; с виолетовирозови - Фламинго;  с кремавожълти - Фантазия;

Фрезията е кръстена в чест на Фридрих Хайнрих Теодор Фриз (1795-1876), немски физик от Киел, който предложил името на разтението и приятел на датския ботаник Кристиян Фридрих Еклон, който през живота си дава имена на цели 1974 разтителни вида.

Есенциите, извлечени от различни цветове на растението, ухаях различно. Ароматът на червените фрезии е по-сладникав, докато при жълтите е нектарен. Белите фрезии ухаят по-скоро с нежен аромат и леки нотки на пикантност.

Приложение

Фрезията бива използвана за пръв път в парфюмерийната индустрия от Антония Махони, която притежавала цветарски магазин и била влюбена в аромата на цветето. Така тя решила да го култивира и създала първият такъв парфюм – Antonia’s Flowers. Днес има изключително много парфюми, на различни марки, с мирис на фрезия. Едни от най-известните такива аромати, създадени за жени, са:

Lancome Miracle

Calvin Klein Eternity

Chanel Allure eau de toilette

Freesia Bronnley

Dior Addict Eau Fraiche,

Bright Crystal Versace 

Marry Me Lanvin

Ralph by Ralph  Lauren

Cerruti 1881 pour Femme

Paul Smith Women

 И все пак, мъже, не се притеснявайте, ако сте любители на този аромат, защото има не малко парфми с мирис на фрезия и за вас. Такъв например е:

White Tea Bergamot Freesia  Korres

Мирисът на фрезии ни кара да искаме още и още, прави ни ненаситни и желаещи да се потопим в тази прекрасна освежаваща миризма за колкото се може по-дълго.

Ароматът на фрезия бива избиран много често, поради нежния си, тих и един вид срамежлив мирис. Фиността и лекотата с която ухае, го прави един от най-желаните и радващи обонянието аромати. Въпреки лекотата, с която ухае, фрезията радва изключително дълго време с ароматът си, така че предполагам палец нагоре за нея !

Много често растението бива избирано от младоженките за сватбен букет. Това, разбира се, не е по случайност. Фрезията е цвете, което освен невинност, придава елегантност и изисканост. Ако сте оптимистична и весела личност, то фрезията е точно за вас. С игривите си и радостни ароматни нотки, тя ще подчертае вашата натура и ще ви придаде нов, игрив и в същото време невинен облик. 

А вие иматели любим парфюм с аромат на фрезия ? Кой е той? Споделете с нас !

Посетете нашия онлайн магазин Parfium.bg! Там ще получите индивидуална консултация и информация от нашият козметичен експерт!

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Пикантните нотки в парфюмерията

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Мускус - ароматът на фаталното привличане

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Смокиня - сладост и свежест от библейски времена

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив