Бергамот - аромат от сърцето на Италия

Бергамотът е малко цитрусово бижу, открито в сърцето на Южна Италия някъде през 18 в. То представлява малко красиво вечнозелено дръвче, чието име произлиза от италианския град Бергамо, област Калабрия, където се е появило за първи път. Заради това и до днес Калабрия е основният производител на бергамот, като на нея се падат цели 90% от световното му производство. Останалите десет процента се държат от слънчевите Бразилия, Аржентина и Кот д'Ивоар, където също има чудесни условия за неговото отглеждане.

Бергамот - аромат от сърцето на Италия

Плодовете на бергамота са с размер на портокал, но цветът им наподобява повече този на лимона. Характерното за тях е, че не могат да се консумират, но затова пък имат силно специфичен аромат, който е привлякъл вниманието на специалисти от много и различни сфери. Така бергамотът се превръща във важна съставка на много индустрии - на козметичната, на парфюмерийната, на медицинската, на сладкарската, като интересно е, че се използва още и при ароматерапията и дори и при производството на популярния английски чай Ърл Грей.  

Любопитен факт е, че тъкмо бергемотът е бил и основният компонент на оригиналния "О де Колон", произведен за първи път в Германия в началото на 18 век. Той е създаден от италианския емигрант Джовани Мария Фарина, който заради налегналата го носталгия по дома просто търсил аромат, който да му мирише на вкъщи. “Най-накрая открих миризма, която да ми напомня на италианското пролетно утро, на нарциси и портокалови цветя след дъжд” - това споделя Джовани в писмо до брат си Жан Батист.

Бергамот

Приложение

За парфюмеристите бергамотът е ценна съставка, която най-често прибавят във върховата нотка на парфюмите си, заради възможността й да се комбинира прекрасно с други аромати. Уханието му представлява много фина и нежна колаборация от флорални мотиви и портокалови кори. Oтличава с удивителна сладка свежест, състояща се от множество елегантни и тръпчиви ароматни елементи.

Бергамотът е един от най-разпространените аромати, който се среща както в мъжките, така и в дамските парфюми. Характерно за него е, че при смесването си с други съставки той придава на цялата композиция свеж, цитрусов, ободряващ и леко пикантен аромат. И именно тези негови отличителни характеристики и днес го правят подходящ едновременно както за леки мъжки одеколони, така и за тежки парфюми с ориенталско ухание.

Парфюми

И специално за дамите, които искат да се докоснат до скритите тайни на нежното италианско благоухание, сме направили списък с най-популярните и предпочитани парфюми с аромат на бергамот в състава си:

Christian Dior J`adore EDP

Bvlgari Goldea EDP

Calvin Klein Downtown EDP

Roberto Cavalli Paradiso Azzurro EDP

David Beckham Intimately Yours EDT

YSL Opium EDP

Cacharel Anais Anais EDT

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Мускус - ароматът на фаталното привличане

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмен бар: Парфюми с нотки на обичани алкохолни напитки и...

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Малина – уханието на младите секси прелъстителки

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив