Как да се храним правилно през лятото

Още древните гърци са го казали, че тайната на доброто физическо състояние е сезонното хранене. И след като през пролетта и зимата може да сме си позволявали по-калорични храни и продукти, богати на мазнини, то именно през лятото е времето да заложим на лека диета, която да ни накара да се почувстваме по-добре в тялото си през горещите дни. Затова сме ви подготвили няколко съвета за здравословно хранене през лятото.

Не пропускайте хранене

Всеки добър диетолог ще ви каже, че за да поддържате здравословен начин на живот, не трябва да пропускате хранене. И в никакъв случай не трябва да допускате да стигате до състояние на т. нар. „вълчи глад“, тъй като точно тогава се допускат най-големите грешки. През лятото най-добре е закуската да бъде рано – около 8.00 ч. След това би било добре да обядвате около 12.00 ч., а вечерята би било удачно да направите, когато усетите първото захлаждане с падането на вечерта, но, разбира се, да не отлагате твърде късно.

Пийте много вода и лимонади, но не и кафе, кола и алкохол

Правилото, което трябва да запомните за лятото е, че трябва да консумирате много течности, но и да не забравяте, че не всички са правилни. Враг на поддържането на добра хидратация са всички напитки, които съдържат кофеин. Затова изключете напълно от менюто си кафето, колата и черния чай. Ако все пак не можете без ободряваща напитка, то приемайте по една чаша от изброените със закуската рано сутрин. През горещите летни дни противопоказни са и газираните напитки и плодовите сокове, тъй като имат високо съдържание на калории, захари и други вредния съединения. Специалистите препоръчват, когато сте жадни или искате да охладите, да консумирате вода или домашна лимонада, направена от пресни плодове.

Изключете от менюто си пърженото

Едва ли ще ви изненадаме, като ви кажем, че пържените продукти са противопоказни в горещините. Така че за известно време забравете както за пържените картофи и меса, кюфтетата и шницелите, така и за мекиците и дори и за палачинките. Изключително опасни през този сезон могат да бъдат както месните, така и млечните продукти, така че бъдете много внимателни, когато си купувате такива – винаги следете срокът им на годност и се старайте да ги съхранявате правилно в домашни условия.

Заложете на зеленчуците, внимавайте с плодовете

Забравете за пъпешите и крушите! Това правило може и да ви изненада, но истината е, че тези плодове са много богати на калории, които ще затрудни работата на организма ви и дори има опасност да качите килограми. За обяд и вечеря избирайте леки зеленчуци, като най-добре е да минават възможно най-малко обработка.

Забравете за бялото брашно, консумирайте пълнозърнести храни

Да, през лятото забравете тотално за бялото брашно и за всички продукти, които се правят от него. За сметка на това всеки ден в менюто ви трябва да присъстват пълнозърнести храни като пълнозърнест хляб, пълнозърнеста паста, овесени ядки, кафяв ориз и трици. Те  са перфектния източник на фибри за организма ви, които са така важни за доброто функциониране на стомашно-чревния такт.

Бъдете физически активни

Всеки ден правете по някаква физическа активност минимум по 30 минути – ходене пеша, спортуване, фитнес, изкачване на стълби, танци, плуване и т.н. Всеизвестно е, че спортът произвежда хормона на щастието, което ни прави още по-свежи, енергични, здрави и красиви.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Filorga - синонимът на младостта

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Новите парфюми за зима 2017/2018 - част 2

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Натурални средства, които можем да използваме вместо козметика

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив