Как да предпазим кожата на лицето си от слънцето

Едно от най-важните неща, за които трябва да помислим през лятото, е как правилно да защитим кожата си иначе приятните, но вредни слънчеви лъчи. За да се предпазва от негативното въздействие на UVA и UVB лъчите, човешата кожа е природно екипирана със специален защитен механизъм - като например можем да посочим антиоксидантната мрежа и пигментацията. Но има обстоятелства, при които само това не стига.  

Повече за UVA, UVB и UVC лъчите  

UVC

Това са невидими слънчеви лъчи, които най-вече през лятото достигат до нас с изключително голяма сила. Най-вредни са UVC лъчите, които обаче се разсейват някъде по най-горните слоеве на атмосферата и хората не ги усещаме.

UVA

UVA лъчите са една от основните причини за поява на леки хронични увреждания на епидермиса, сред които най-често разпространеното е преждевременното стареене. Заради фактът, че проникват през съединителната тъкан са отговорни и за появата на различни дотоалергични и фототоксични реакции, както и за формирането на фототоксини и свободни радикали.

UVB

UVB лъчите са още по-силни - именно те са отговорни за слънчевото изгаряне, тъй като проникват до най-дълбоките слоеве на кожата. Могат да доведат още до поява на рак на кожата и до увреждане на нейното ДНК.  

Какво съветват специалистите  

За да се предпазим ефективно от вредното влияние на слънцето, специалисти дерматолози съветват да обърнем внимание на някои основни неща.  

Как да изберем подходящ слънцезащитен крем  

За да знае човек какъв фактор слънцезащитен крем трябва да използва, трябва да се консултира с дерматолог, който ще определи неговия личен фототип кожа. Хората, които са по-светли, както и децата и бременните жени задължително трябва да се доверяват на по-силен фактор, тъй като са по-предразположени към образуването на трудни за лечение пигментации. Друг важен съвет, който дерматолозите дават, е да не правите компромис с качеството на слънцезащитния си крем и да си закупувате такъв само от аптеки, които предлагат медицинска козметика.  

Колко време можем да стоим изложени директно на слънце  

Разбира се, най-опасно е да стоим на слънце в интервалите, в които то е най-силно - за България това е времето от 10:00 ч. до 17:00 ч. Особено внимателни трябва да бъдат възрастните хора и децата, за които максималният престой под преките слънчеви лъчи е 15 минути - това е и времето, за което кожата синтезира витамин D. През останалото време е препоръчително да се седи на сянка.

Как да се предпазим от слъчевата алергия  

Слънчевата алергия започва с появата на малки червени зони по кожата, които бързо се разпространяват. Най-често започват в зоната на деколтето и по останалите открити части на тялото под формата на специфичен обрив, който води до усещане за сърбеж и парене. Ако знаете, че сте предразположени към слънчева алергия, дерматолозите препоръчват няколко дни преди излагане на слънце, както и веднага след това, да използвате подходящи медицински препарати, които да предотвратят процеса.  

Какви дрехи и аксесоари да изберем през лятото  

Препоръчително е дрехите, които носим, да бъдат в светли цветове и от леки, ефирни и естествени материи. Ако слагате парфюм, то трябва да го впръсквате зад ушите или по окосмената част на тялото и в никакъв случай по голята кожа на деколтето или шията. При поява на неприятна миризма или обилно потене задължително се консултирайте с дерматолог.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Грижа за кожата през март - да пробудим кожата си

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Безопасни ли са съставките в парфюмите

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Kак да се грижим за кожата на лицето си през есента

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив