Защо е важно да сменяме парфюма в началото на всеки сезон

78 Прегледа
 

Да сменяме парфюма си в началото на всеки сезон не е просто каприз, а необходимост, продиктувана от причини, свързани, както с климатичните промени, така и с нашите сетива и емоции. Както подбираме най-подходящите дрехи, които да носим, така е нужно да подходим и с аромата. Защо да избираме парфюма си, съобразно сезона и кои са определящите фактори, четете в следващите редове.

Климатични условия

Различните температури и нива на влажност на въздуха влияят върху това как се развива ароматът и като цяло как се усеща парфюмът върху кожата. По-топлите сезони като пролетта и лятото може да направят силните и тежки аромати твърде интензивни, докато по-леки, свежи ухания са по-подходящи. Обратно, през есента и зимата, когато температурите спадат, по-топлите, пикантни и дървесни нотки са за предпочитане, защото те се разгръщат по-добре в студения климат.

Настроение и емоции

Ароматите често се свързват с определени настроения и емоции. Леките, цитрусови и флорални ухания провокират свежест и енергичност, което е подходящо за пролетта и лятото. По-дълбоките, топли аромати като ванилия, кехлибар и дървесни нотки предизвикват усещане за уют и топлина, което е необходимо за по-хладните месеци.

Чувствителност на сетивата

Сетивата ни също реагират различно на аромати в зависимост от сезона. В топлите месеци сме склонни да предпочитаме по-леки и освежаващи аромати, докато през студените месеци обикновено търсим нещо по-интензивно, богато и обгръщащо.

Как да изберем най-подходящия парфюм съобразно сезона

Това умение е определящо, за да направи ароматното ви присъствие по всяко време на годината по-приятно и хармонично. Ето няколко съвета как да подходите към избора на парфюм, съобразно сезона:

Пролетта е време за ухания, които носят свежест и лекота

Това е сезонът, в който природата се събужда и цъфти, въздухът е ефирен и жизнен. Най-подходящи за пролетта са парфюмите с флорални, зелени и цитрусови ухания. Предпочитани през този сезон са нотките лавандула, жасмин, роза, момина сълза, бергамот, лимон.

Лятото изисква прохладни и жизнерадостни ухания

В горещите месеци на годината, когато времето често е горещо и влажно, най-подходящи са леките и освежаващи цитрусови, водни, плодови и деликатни флорални аромати. Най-харесвани през лятото са уханията с мента, цитруси, кокос, праскова.

Есента настъпва с по-богати и уютни ухания

Сезонът носи по-студени дни, но и наситени цветове и пищни аромати. През есента най-търсени са дървесните, пикантни, ориенталски и земни нотки. Особено харесвани са уханията с канела, кедър, пачули, сандалово дърво, ванилия, кехлибар.

През зимата заложете на топли и многопластови аромати

През най-студеното и мрачно време на годината всички имаме нужда от повече топлина и уют. Обградете се с ориенталски, гурме, смолисти и мускусни аромати, които ще засилят усещането за комфорт през зимата. Изберете парфюми с ванилия, амбра, мускус, тютюн, кожа, карамел, шоколад.

Уханни предложения за различни сезони

Въпреки различните насоки за най-подходящи аромати, както и общото правило през горещите месеци да се предпочитат по-леки и ефирни аромати, а по наситените и концентрирани да са за студените сезони, важното е да се водите основно от личните си предпочитания и характерния си стил. Изберете парфюми, които по най-добрия начин подчертават вашата индивидуалност и ви карат да се чувствате уверени и хармонични. Ето някои идеи за аромати за различните сезони, които да изпробвате.

Dolce & Gabbana Light Blue Intense Парфюмна вода за жени

Dolce & Gabbana Light Blue Intense Парфюмна вода за жени

Флорално-плодовата парфюмна вода за жени Light Blue Intense е лансирана от популярния италиански бранд Dolce & Gabbana през 2017 година. Ароматната композиция е проектирана от Оливие Кресп. В уханието са прелетни нотки лимон и зелена ябълка, жасмин и невен, мускус и кехлибарено дърво. Свеж и енергичен, ароматът е чудесен за пролетта и лятото, предимно ежедневен. По-дълготраен е от класическия Light Blue.

Gritti Duchessa Унисекс парфюмен екстракт

Gritti Duchessa Унисекс парфюмен екстрак

Гурманският аромат с флорални и плодови акценти Gritti Duchessa е представен през 2020 година. Уханният коктейл, разработен от Лука Грити включва шафран, черна череша, горчив портокал и праскова, карамфил, шоколад и жасмин, сладък бадем, ирис и кафява захар. Наситеният парфюмен екстракт Gritti Duchessa е най-подходящ за есенно-зимния период, както и за специални вечерни поводи. Опияняващ и съблазнителен, той хармонира перфектно с провокативно и елегантно облекло. Интензивен и многопластов, той е предпочитан от ценителите на сложни и изтънчени аромати.

Versace Eros Тоалетна вода за мъже

Versace Eros Тоалетна вода за мъже

Свежата тоалетна вода за мъже Versace  Eros излиза на пазара през  2012 година. Уханието, както и визията на парфюмния флакон, са препратка към Древна Гърция, а тюркоазеният цвят носи Средиземноморски полъх. Ароматът е фужерен с ориенталски акценти. Парфюмеристът, който работи по него е Орелиен Гишар. Във Versace Eros edt са съчетани мента, зелена ябълка и лимон, боб Тонка, амброксан и здравец, мадагаскарска ванилия, вирджински кедър, атласки кедър, ветивер и дъбов мъх. Уханието със специфична харизма и подчертана мъжественост е подходящо за различни поводи през всички сезони. Отличава се с добра дълготрайност и проекция.

Carolina Herrera Good Girl Supreme Парфюмна вода за жени

Carolina Herrera Good Girl Supreme Парфюмна вода за жени

Good Girl Suprême от Carolina Herrera е ориенталски цветен аромат за жени, представен през 2020 година. Парфюмната концепция е дело на Louise Turner. В аорамата са съчетани нотки горски плодове, египетски жасмин,  боб Тонка, тубероза и ветивер. Ароматът е женствен, вкусен, секси, елегантен и неустоим, предимно вечерен, подходящ е за есенно-зимния период.

Наслаждавайте се на нови аромати в началото на всеки сезон

Смяната на парфюма помага да се оптимизира, както вашето усещане за аромата, така и неговото влияние върху вашето настроение и присъствие. По този начин не само ще реагирате адекватно на променящите се климатични условия, но и ще освежите рутината на ежедневието си. Експериментирайте с непознати за вас аромати в началото на всеки сезон и си дайте шанс да се влюбите в магнетично и завладяващо ухание, което да ви носи позитивни емоции и което да свържете с нови незабравими спомени от приятни мигове.

 

Оставете коментар