Трайността на парфюмите през лятото – какво е добре да знаем?

Трайността на парфюмите през лятото – какво е добре да знаем?

Един от парфюмните компоненти, който особено много обичаме, е трайността на аромата – едва ли има човек, който да не желае да усеща максимално дълго любимата си есенция по кожата. Летните горещини, високите температури и повишената влажност на въздуха осезаемо повлияват на начина, по който се държи благоуханието – именно това е и фокусът на днешната статия.

Иска ни се да обърнем внимание на факторите като температура и влажност на въздуха, когато си говорим за парфюми. Както споменахме, те определено повлияват както на трайността им, така и на начина, по който усещаме и долавяме есенциите. За щастие съществуват множество начини, по които бихме могли да носим парфюмите си през летните жеги правилно – така, че ароматната им композиция да запази целостта си и да ни радва с трайността си максимално дълго.


Как температурите и влажността на въздуха повлияват на парфюмните есенции?


Знаем, че една от основните препоръки за правилната грижа за ароматите, касае съхранението им на сухо, хладно място без излагане на пряка слънчева светлина. Определено е доказано, че високите температури и повишената влажност на въздуха спомагат за разрушаване на парфюмната молекулярна структура – ето защо е от изключително съществено значение да съхраняваме парфюмите си правилно, за да се радваме за дълго на прекрасните им аромати. Важно е да се спомене, че ароматът се променя в зависимост от това къде съхраняваме парфюма – температурата на стаята определено е фактор, както и това дали носим със себе си есенцията в жабката на колата или в плажната чанта например, дали помещението за съхранение е оборудвано с климатик и т.н.

Избягвайте подредбата на любимите си аромати в помещения с повишена влажност на въздуха – това важи с особена сила за вече отворените есенции. Прекалено високите температури също не повлияват никак добре на парфюмната структура – възможно е да усетите промяна в цвета на консистенцията, както и трайно намаляване както на нейния интензитет, така и на дълготрайността й. Добре известен факт е, че парфюмът най-добре разгръща потенциала си на температури между 20 и 25 градуса – препоръчваме това да е целевата температура на съхранение за любимите ви есенции.

Друга особеност на парфюмите, свързана с температурните разлики, е, че през лятото ароматът би могъл да ухае по-силно на спирт при първоначалните си впръсквания. През зимата пък обикновено е необходимо по-дълго време на консистенцията, за да се адаптира при ниските температури и да разгърне изцяло аромата си.

Трайността на парфюмите по кожата също се повлиява драстично през лятото – експертите препоръчват избирането на по-леки и свежи есении в комбинация с хидратиращи лосиони за тяло, обогатени със същия аромат като този на парфюма. Пазарът е буквално залят от парфюмни и козметични комплекти, които биха били перфектното решение за предстоящите летни горещини. Наличието на алкохол във всяка парфюмна есенция би могло да доведе до по-бързото изпаряване на аромата през твърде топлото време. Ето какво съветват парфюмните експерти:

  • Тествайте аромата предварително – ако вече сте набелязали аромат, с който много искате да се сдобиете, то е препоръчително преди това да го тествате върху кожата си през лятото, за да проверите дълготрайността и интензивността му в жегите;
  • Нанасяйте парфюма непосредствено след взимането на душ сутрин – „заключването“ на аромата във водните молекули на все още влажната кожа ще спомогне за по-бавното изпаряване и така ще се наслаждавате на есенцията за максимално дълго време;
  • Избягвайте да нанасяте аромата през лятото директно върху дрехите си – доказано е, че есенциите се изпаряват доста бързо в контакт с определени материи и платове;
  • Не пропускайте косата си – космените фоликули притежават способността да задържат аромата за по-дълго време, затова и тази препоръка ще ви помогне да преборите негативното влияние на високите температури върху любимия ви парфюм;

Ако трябва да обобщим, то ще заключим, че правилното съхранение на ароматите, както и правилното им и оптимално носене през лятото категорично ще гарантират високото качество на есенциите – а това, от своя страна, ще позволи на любителите на аромати за дълго да се наслаждават на прекрасните благоуханни композиции.


През лятото е важно да обърнем внимание и на коцентрацията на парфюмни масла в състава на любимите си аромати


Безспорно въпросът, свързан с правилното съхранение на ароматите и оптимални начини за тяхното носене е от съществено значение, но никак не бихме могли да пренебрегнем и един друг важен момент – наличието на висока концентрация на парфюмни масла в съдържанието на есенцията.

Знаем, че основната разлика между парфюмната и тоалетната вода се състои именно в количеството концентрирани парфюмни масла в аромата. Дълготрайността и интензивността на благоуханието също биват пряко определяни от същите компоненти. Ето защо през лятото е препоръчително да изберете парфюмни води със свежи и цитрусови ухания – така едновременно ще си осигурите както по-голяма дълготрайност, така и по-леки летни есенции, подходящи за носене през топлия сезон.

Надяваме се да сме били достатъчно изчерпателни и информативни, що се отнася до влиянието на летните горещини върху дълготрайността, интензитета и качеството на любимите ни парфюми. Със сигурност правилното съхранение, високата парфюмна концентрация и комбинирането с подходящи хидратиращи продукти за тяло неимоверно много ще увеличат времето, в което се наслаждаваме на благоуханието по кожата си.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Серията на Lanvin Eclat

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

6 грешки, които водят до поява на акне

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Серията на Givenchy Ange ou Demon

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив