Професия "Нос" - Жан-Клод Елена

Може и да не знаете имената на всички легендарни парфюмеристи, но ароматите на техните "произведения на изкуството" остават в паметта. А зад появата на всеки един ароматен шедьовър, стоят наистина велики и страстно отдадени на работата си хора, които посвещават целия си живот на изучаването на тънкостите на парфюмерията. Днес ще ви запознаем с още един представител на това трудно, но толкова уханно изкуство - Жан-Клод Елена.  

Той е считан за един от най-големите "носове" в ароматната индустрия и то не само защото е роден в Меката на прфюмерията - фреснкото градче Грас, но и защото част от професионалната му биография се свързва с парфюми, много от които са се превърнали не само в хит, но и в истински легенди. Днес той е над седемдесет-годишен, но въпреки възрастта си, все още води компанията Hermes само напред и нагоре...   

Как започва всичко...

Родителите му го изпращат още в тийнейджърска възраст при баба му във френската провинция, където младият Жан-Клод прекарва по цели дни в събиране на жасмин, който след това продава на парфюмеристите. Още тогава той се влюбва в тази професия, което определя целия му бъдещ живот. Една година по-късно, бъдещият парфюмерист работи като чирак във фабрика за парфюми масла, където страстта му към работата е била толкова голяма, че дори доброволно е поемал и нощни смени.  

По-късно, когато става на 21, баща му го изпраща да учи в швейцарския парфюмериен концерн Givaudan, където Жан-Клод прекарва 8 години от живота си. Точно там той се запознава с легендата в тогавашния ароматен свят - Едмонд Рудница, и по-късно става негов ученик. Едмон научава младият Елена не само да предава на своите аромати емоционално преживяване, но и да създава по-прости парфюми, но не с по-малко сложен състав. След като завършва, Жан-Клод става главен парфюмерист за Givaudan в Париж. От този момент той създава само бестселъри за едни от най-големите брандове в света, сред които Van Cleef & Arpel, Bulgari, Yves Saint Laurent и др. Също така по това време Жан-Клод създава за Cartier известния си шедьовър - Declaration, който се превръща в символ за ароматен минимализъм и определя неговия стил.  

Любопитна подробност за Жан-Клод Елена е, че през целия си живот той носи само и единствено бели ризи, защото вярва, че те му носят късмет и успех.  

Той наистина е един от малкото парфюмеристи, чиито аромати веднага след представянето им на пазара се превръщат в хитове. През 2004 г., когато е над 60-годишен, е поканен да стане част от екипа парфюмеристи на Hermes, където доказва, че парфюмерията е изкуство също колкото и живопистта, скулптурата и музиката.

"Усещайки новия аромат, трябва веднага да можете да разберете кой го е създал", казва Жан-Клод Елена. Както е при всеки един легендарен майстор, така и той си има свой собствен принцип за създаване на парфюми - не отделя аромата на отделни нотки, а смесва цялото съдържание наведнъж, така че уханието да се усеща изцяло.

Ето защо неговите парфюми са толкова индивидуални, естетични, естествени... И не могат да бъдат сбъркани!  

Сред най-популярните и обичани парфюми на Жан-Клод Елена са:

Voyage d’Hermès,

Cartier Declaration,

Hermes Eau Des Merveilles,

Acqua di Parma Colonia Assoluta,

Hermes Terre d`Hermes

и други.

А вие имате ли си любим парфюм на Жан-Клод Елена? Може да го споделите с нас в коментарите по-долу!

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

10 правила за грижа за кожата през лятото

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Задължителни аксесоари, които да вземете по време на зимната ваканция

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Как се празнува 8-ми март по света

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив