Почина Пако Рабан - дизайнерът, който даде аромат на света

Почина Пако Рабан - дизайнерът, който даде аромат на света

Снимка: Bertrand Rindoff Petroff / Getty Images

Пако Рабан – една от емблематичните личности в света на модата и парфюмерията, ни напусна на 3 февруари, на 88-годишна възраст. Това съобщиха от компанията, създадена от него, на официалния си сайт. Последователите на Рабан изразяват своето преклонение към един велик творец, който винаги ще е източник на вдъхновение.

Благодарни сме на мосю Рабан за това, че създаде нашето авангардно наследство и предначерта бъдеще с неограничени възможности“, отбелязват от компанията на Пако Рабан.

Пако Рабан е роден на 18 февруари 1934 г. под името Франсиско Рабанеда Куерво

Първата си глътка въздух, бъдещият моден законодател поема в баския град Пасая. Когато е на 5 години той и майка му бягат от ужаса на гражданската война в Испания, по време на която е екзекутиран баща му. Двамата намират убежище във Франция, където той приема името Пако Рабан. За успешното им бягство допринася фактът, че майка му е била е била главна шивачка в първата модна къща на Кристобал Баленсиага в Доностия.

Обучен за архитект, Пако Рабан прилага уменията си в сферата на авангардния дизайн

Преди да основе собствена компания, той създава творения за няколко къщи за висша мода, сред които Dior и Givenchy, проектира и скици на обувки за Charles Jourdan, нает е дори от най-големия разработчик на стоманобетон във Франция, Auguste Perret.

Своя собствена модна къща Пако Рабан създава през 1966 година. В негов специфичен похват се превръщат пищните дизайни и използването на необичайни материали като метал, хартия и пластмаса. Впечатлява всички с въображението си, за което нямало предели.

Особено популярен става разработеният от Пако Рабан зелен костюм, който носи Джейн Фонда в научно-фантастичния филм от 1968 г. Барбарела. Сред най-големите почитателки на дизайнера е певицата и автор на песни Франсоаз Харди.

Пако Рабан получава специална покана и от певицата Mylène Farmer да разработи всичките ѝ сценични тоалети за турнето през 1996 година.

Първи стъпки в света на парфюмите Пако Рабан прави през 1968 година

В ароматния свят той започва да си сътрудничи с Puig. Първият парфюм с марка Paco Rabanne е легендарният дамски аромат Calandre, представен през 1969 г. Следват поредица аромати Paco Rabanne, които запленяват, както мъже, така и жени. Както дрехите, така и парфюмите на бранда, впечатляват със своята провокативност и с категоричния начин, по който се налагат. Експерти твърдят, че точно в света на ароматите Пако Рабан е ненадминат.

Дамските парфюми на Пако Рабан са освободени и завладяващи

Уханните композиции на легендарния бранд, предназначени за жени, са вълнуващи и запомнящи се. Те привличат, вълнуват и вдъхновяват дамите и до днес с характерния си и категоричен почерк.

Paco Rabanne Pure XS Парфюм за жени

Дамският аромат Paco Rabanne Pure XS е лансиран през 2018 година. Цветно-ориенталската уханна композиция е представена с провокативна рекламна кампания, в центъра на която е атрактивната актриса и модел Емили Ратайковски.

Ароматът е проектиран от парфюмериста Куентин Биш, който се отдал на вдъхновението си от екзотично пътуване до остров Реюнион и упойващите аромати на Ориента. Paco Rabanne Pure XS се отличава с покоряваща женственост, която завладява сетивата. Ароматът е любим на дами, които обичат да подчертават своята уникалност.

Завладяващата и стилна уханна композиция преплита чувствени нотки иланг-иланг, ванилия, сандалово дърво, амбрете и праскова.

Paco Rabanne Ultraviolet парфюм за жени

Парфюмът за жени Paco Rabanne Ultraviolet е представен на пазара през  1999 г. Уханната композиция е разработена от изключителния парфюмерист Jacques Cavallier. Ароматът на Paco Rabanne Ultraviolet е топъл, цветен и ориенталски, като същевременно запленява със своята фина мекота.

Уханието е романтично и покоряващо женствено. Ароматът се открива с нотки кайсия, къпина, кориандър, пипер, бадем, чили и бразилски палисандър. Сърцевината е нежна и преплита японски османтус, виолетка, жасмин и роза. Запомнящият се финал е изграден от акценти кехлибар, пачули, ванилия и кедър.

Paco Rabanne Lady Million парфюм за жени

Lady Million е дамският вариант на един от най-популярните парфюми на Paco Rabanne - 1 Million. Лансиран през 2010 година, бързо става любим на всички огнени и чувствени дами, които обичат да доминират. Ароматната композиция се отличава с подчертана женственост. 

Открива се с плодови нотки малина, лимон и нероли. Флоралната сърцевина обединява жасмин, гардения и африкански портокалов цвят, а базата е изградена от пачули и бял мед. Истинско бижу е и флаконът на Lady Million, който напомня диамант.

Paco Rabanne Olympea парфюм за жени

Свежият ориенталско-дървесен дамски парфюм Paco Rabanne Olympea е представен на пазара през 2015 година. Ароматната композиция е разработена от Люк Донг, Ан Флипо и Доминик Ропион. В работата си парфюмеристите са заложили на съчетанието на контрастни ухания.

Първите нотки на аромата, които се долавят, са воден жасмин, мандарина и цветове от хавайски джинджифил. След тях уханието завладява с изненадващата комбинация от ванилия и сол. Базовият акорд, формиран от сандалово дърво, кехлибар и кашмирено дърво придава завършеност на комбинацията.

Характерен е флаконът на Paco Rabanne Olympea, който е изработен във формата на амфора и е украсен с елементи, които напомнят на лавров венец, връчван на победителите в олимпийските състезания в древна Гърция.

Интензивни и провокативни са мъжките аромати на Пако Рабан

Мъжките парфюми на Paco Rabanne са впечатляващи и запомнящи се. Те са любими на мъже, които искат да привличат погледите, да се налагат и да покоряват. Почитателите на Paco Rabanne са самоуверени и владеят до съвършенство изкуството да съблазняват.

Paco Rabanne Ultraviolet парфюм за мъже

Наситеният и енергичен мъжки парфюм Paco Rabanne Ultraviolet е създаден през 1999 година. Началният акорд на композицията е освежаващ, преплел хладна мента и златен кехлибар. В сърцевината пулсират пикантни нотки, черен пипер и ветивер. Базата, съчетала дъбов мъх и ванилия, гарантира запомнящ се финал на уханието. Ароматната композиция придава свеж ориенталски характер на парфюма, който се отличава и с уникалния си флакон.

Paco Rabanne 1 Million парфюм за мъже

Дръзкият Paco Rabanne 1 Million е лансиран през 2008 година и оттогава до днес има своите верни почитатели, които го правят един от най-харесваните мъжки парфюми. Уханието е разработено от известните парфюмеристи Кристоф Рейно, Оливие Пешу, Мишел Жирар и Кристиан Дюсолие.

Ароматният коктейл в началото привлича със свежестта на червен портокал и грейпфрут. Сърцевината омайва с нотки роза, канела и подправки. Базата, изградена от пачули, кожа и дървесни нюанси придава плътност на уханието.

Впечатляващ е и флаконът на Paco Rabanne 1 Million, който по достоен начин допълва и дори надгражда внушението на аромата. Много от почитателите на Paco Rabanne 1 Million приемат притежанието на парфюма, затворен в опаковка, наподобяваща златно кюлче, за белег на лукс и могъщество.

Пако Рабан е една от най-запомнящите се личности в света на парфюмерията и модата. Неговите верни последователи са запленени от характерния размах и уникалност, който носят творбите му. Пако Рабан остава пример за поколения дизайнери със свободния полет на вдъхновението и мисълта си

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Франсоа Коти – парфюмеристът на богатите и на бедните

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Грижа за кожата след лятната почивка

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Хидратация за различните типове кожа

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив