Козметика за лице за различните видове кожа - цялостен наръчник за грижа

Козметика за лице

Дерматологичната грижа е всъщност нещо много повече от използването на козметични продукти. За да се радваме на здрава и сияйна кожа, всъщност е необходимо да разполагаме с доста информация.

Това и бе причината днешната статия да посветим на различните видове кожа на лицето, както и на най-уместните и полезни начини за полагане на съответните грижи. Ако и за вас блестящата и кадифена кожа на лицето е абсолютен приоритет, то ви съветваме да останете с нас и да откриете нови начини, чрез които бихте могли да полагате съответните козметични грижи.


Задължителният набор от козметични продукти за лице, с които да се снабдим


Преди да встъпим в дебрите на различните видове на кожата на лицето, ни се иска да обърнем внимание на голямата роля, която изпълняват козметичните продукти.

Знаем, че добрата грижа преминава неминуемо през щателната и внимателната селекция на онази козметика, която използваме на ежедневна база. Предвид факта, обаче, че пазарът буквално изобилства от различни по вид и приложение продукти за лице, решихме в това въведение да се спрем на онези, които всеки трябва да притежава в колекцията си. Разбира се, всеки вид кожа ще се нуждае от допълнителна грижа, но наличието на добър измивен продукт, тоник и кремове за лице са минималната база, от която не бива да лишавате кожата си. Важно уточнение е, че всеки един от тези продукти следва да бъде съобразен категорично с нейния вид.

Което ни отвежда и до следващия важен момент.


Защо видът на кожата на лицето има толкова голямо значение при избора на подходящата за нас козметика?


Следва да започнем оттам, че се срещат основно пет вида кожа на лицето:

  • Нормална;
  • Суха;
  • Мазна;
  • Комбинирана;
  • Чувствителна;

Съвсем естествено е, че всеки вид кожа на лицето ще се нуждае от специфичен тип грижа спрямо собствените си потребности и проблеми. Не бихме могли да считаме, че един универсален продукт би се справил добре и успешно и с петте вида кожа – някои съставки не биха били еднакво подходящи за всички например.

При създаването на първокачествена козметика, дерматолозите насочват вниманието си към определен тип кожа, вплитайки знания и усилия в разработването на продукт, който изцяло да отговаря на нейните козметични нужди. Затова и на етикета на всяка качествена козметика откривате ориентир, отвеждащ към типа кожа, за който е предназначен даденият артикул.

За да се радвате на наистина здрава и сияйна кожа, е от първостепенно и решаващо значение да сте добре запознати с нейния вид. Така ще сте наясно и с основните й нужди, които лесно бихте могли да удовлетворите с подходящите козметични продукти. Нека разгледаме основните специфики на всеки тип кожа, както и да се спрем на ценни съвети за нейното третиране.

грижа за кожата


Нормална кожа – баланс и непретенциозност


Бихме могли да отбележим, че хората, притежаващи нормална кожа, окачествяваме като късметлии. Този тип кожа се характеризира с относително ниска проблематичност – производството на себум е в норма, епидермисът не е предразположен към акне или пъпки и притежава високо ниво на поносимост към различни козметични продукти.

При този тип кожа бихме могли да прилагаме старателно измиване сутрин и вечер с подходящ продукт, тонизиране и нанасяне на крем. Редно е всички използвани продукти да са създадени специално за нормална кожа. Специализираната грижа за нея би включвала използването на крем за цялостна грижа против бръчки – добра идея е от по-ранен етап да започнем употребата на антиейдж козметика.


Суха кожа – екстра хидратация за сияен вид


Сухата кожа често се характеризира с понижени нива на хидратация, малко производство на себум и наличие на лющене и белене. Ето защо е от решаващо значение използването на продукти, притежаващи овлажняващ ефект. Често пъти бихме могли да усещаме кожата си прекалено опъната. Важно е да се отбележи, че пониженото ниво на естествена хидратация губи и от естествената еластичност. Това пък, от своя страна, води до образуването на бръчки. Затова е и препоръчително използването на регенериращи кремове – продуктът на Filorga е снабден с витамини и хиалуронова киселина, които проникват в кожата в дълбочина, абсорбират се от нея и се борят успешно срещу ранната поява на фини линии.


Мазна кожа – свръх производство на себум и предразположеност към акне


При мазната кожа срещаме противоположния проблем – тук отделяното количество себум е завишено. Това, от своя страна, води след себе си редица проблеми – добиваме така характерното за мазната кожа лъщене, порите се запушват и лицето ни става много по-предразположено към образуването на акне, пъпки и черни точки.

Тук ключът се крие също в редовната хидратация с продукти, създадени за мазна кожа. Пиенето на вода е също основно средство, спомагащо се изчистването и избистрянето на тена. Освен измивните гелове и дневните кремове, е добра идея да залагаме на лосион с естествени съставки в съдържанието си. Clarins предлагат тоник с екстракт от ирис, специално посрещащ нуждите на мазната кожа на лицето.


Комбинирана кожа – завишено внимание при подбирането на продукти


Комбинираната кожа е особено капризна по отношение на използваната козметика, тъй като се характеризира със зони, отличаващи се с различно ниво на хидратация, производство на себум и дерматологични нужди.

Най-често срещаме кожа от типа на комбинирана към мазна – обикновено Т-зоната се определя като мазна, докато останалата част от лицето би могла да се третира като нормална. Почистваща пяна, специално създадена за нуждите на такъв тип кожа, е наистина удачен козметичен вариант, който да намери място в личната ви колекция.


Чувствителна кожа – използването на медицинска козметика е най-добрата опция


За хората, притежаващи чувствителна кожа, правилният път се крие в посещението при дерматолог и закупуване на предписана и препоръчана от него козметика. Чувствителната кожа се окачествява като проблемна, склонна към алергии и зачервявания. Затова и не е особено добра идея да се закупуват продукти, предназначени за останалите типове кожа. Чувствителната кожа се повлиява най-добре от медицинска козметика, отговаряща на основните й нужди.


Надяваме се в днешния текст да сте открили отговор на някои от най-често задаваните въпроси, свързани с типовете кожа и видовете козметика, подходящи за използване. Съветваме ви винаги да залагате на качествени продукти и да се ориентирате по етикета относно тяхното дерматологично предназначение.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

8 съвета за прекрасна коса през лятото

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Filorga - синонимът на младостта

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Грижа за кожата след лятната почивка

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив