Kaкво не знаем за 8 март - Денят на жената

Всички знаем, че международният ден на жената е на 8 март и се празнува в по-голямата част от страните по целия свят. Това е денят, в който свеът свежда глава пред нежната половинка от човечеството без оглед на нейната националност, език, етнос, култура, политическо или икономическо разделение, възраст, възгледи, религия и т.н. Но може би повечето от нас са забравили (или пък никога не са знаели) къде точно назад в историята започва този празник, затова в тази статия ще припомним някои по-малко известни факти за 8 март. Всъщност празникът първоначално се е наричал Международен ден на труда на жените и е бил обвързан с политиката на социалистите, но с времето този привкус се губи и денят остава като празник на дамите в много страни и най-вече в тези от бившия Съветски съюз, Европа и Америка. Така от празник, който е бил символ на човешките и политически права на жените, силно застъпени в ООН, 8 март се превръща в ден, който е повод за мъжете да изразят любовта си към най-близките до сърцето си дами, както донякъде е и на Деня на майката и Свети Валентин.

За първи път Денят на жената е бил отбелязан на 28 февруари 1909  г. в САЩ, когато Американската социалистическа партия решава да почете жените, които преодоляват страха и стереотипите и излизат на протест срещу ниските заплати и лошите условия на труд. През следващата година в Копенхаген се провежда и първата по рода си международна конференция на жените и в резултат на това празникът започва да придобива международен характер. Целта му е да мобилизира жените да настояват за равноправие с мъжете във всеки един аспект от живота и да ги подикне да се престрашат да търсят правата си. Така през 1910 г. Международният ден на жената за първи път се чвства на 19 март в Швейцария, Дания, Австрия и Германия, където биват организирани митинги, на които присъстват повече от моловин милион жени и мъже. Те настояват както за правото на жените да гласуват и да се занимават с политика, такаи да се прекрати дискриминацията на жените на работното място.

През 1913 и 1914 г. този ден се използва като механизъм за протести срещу Първата световна война. Така на фона на вилнеещата война и непрестанните кръвопролития, жените в Русия излизат на протест срещу всичко това и само четири дни по-късно получават право да гласуват и ръководството на страната се поема от временно правителство. В тези години - до 1917 г., Международният ден на жената приема едно ново глобално измерение - празникът се превръща в сборен пункт за подкрепа и участие в икономическите и политическите сфери от живота.

В днешните модерни времена акцентът на 8 март се е преместил върху почитта и засвидетелстването на обич към нежната любима и любящата майка. Но все още има места по света, където бариерите в главите не са се вдигнали и фундаменталните права на жените продължават да бъдат накърнени. 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Най-харесваните парфюми с нотки на цветя

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Как да постигнем шоколадов тен

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Продуктите на Olaplex са ценна инвестиция в здравето на вашата коса

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив