Жермен Селие - първата жена парфюмерист

Д`Орсей, Герлен, Лубин, Молинар, Пивер, Роже & Гале, Коти и Волей са само част от светилата на парфюмерийната индустрия през 20 в. Но в епоха, в която изкуството на парфюмите се доминира от мъже, една жена успява да прокара иновативните си разбирания и въвежда нови и дръзки комбинации от съставки. Тя е Жермен Селие.

История

Жермен Селие е родена във френското градче Бордо на 26 януари 1909 г. След като завършва гимназия се премества да учи химия в Париж, където веднага след дипломирането си започва работа за Roure Bertrand Dupont. Това е време, в което големите парфюмерийни къщи като Guerlain, Coty и Caron вече си имат свои собствени парфюмеристи, докато компании като Roure Bertrand Dupont съсредоточават работата си върху създаването на нови съставки и разработване на комбинации, с които да се пести труд при достигане до крайните формули. По този начин собственикът на компанията - Луис Амик, прави революция в индустрията, като я тласка в нова посока  - парфюмерийните къщи създават формули, които модните къщи да представят и продават под своето име. И главният инструмент, който създава тази промяна, се нарича Жермен Селие.

Работата й в Roure носи на Селие първите големи успехи - Chanel, Lelon и Patou са само част от компаниите, които се възползват от таланта й и започват да продават нейни парфюми. След тях работата й бива оценена и от Hermes, Nina Ricci, Elizabeth Arden, Pierre Balmain, Robert Piguet и др.

Идва обаче един момент, в който между свободомислещата и откровена Селие и главният парфюмер от училището по парфюмерия на Roure - Жан Карл, започва да се появява напрежение и възникват остри спорове. Те сякаш са от две противоположни планети - техните подходи в парфюмерията са тотално различни. Тя живее в свой собствен творчески хаос, в който няма място за правила, а той е традиционалист и методик, който създава таблици с квалификация на парфюмните съставки. За да реши проблема и за да не се раздели с никого от двамата, Луис Амик прави на Селие отделна лаборатория в Париж, където тя може спокойно да твори далеч от Жан Карл.

Освен с огромния си талант, Селие става известна и със своята красота - тя е висока, слаба, руса с големи сини очи и огромно очарование, което пленява и покорява всекиго. Така тя влиза в кръга на най-известните за времето си французи, сред които художникът Андре Дерейн, актьора Франсоа Перие, писателя Жан Кокто, редактора на Le Figaro Пиер Брисон и др. Модата й е в кръвта и тя винаги се облича по най-новите тенденции. Става известна и с приятния си нрав и забележителното си чувство за хумор. Освен това не остават незабелязани и винаги димящата в пръстите й цигара, леко фриволният език и хомосексуалните й влечения. Сред средите й се говорило, че тя е била толкова вманиачена да улови истинската си женственост в парфюмите, които е създала, че събличала и душила дрехите на моделите, докато слизали от модния подиум.

Жермен Селие ще остане в парфюмерийната история с това, че не се страхува да използва във формулите си агресивни химикали. Тя създава първия по рода си кожен шипър за Bandit на Robert Piquet, където слага 1% избутил-квинолин в кожената нотка. А за острата зеленина в Vent Vert - първия зелен парфюм, използва 8% галбанум.

Тя умира през 1976 г., като оставя след себе си една тотално променена индустрия, която вече не се свени да предлага смели композиции, които и до днес остават коментирани, имитирани, обожавани и мразени. Но Жермен Селие - смелата и силната Жермен Селие, се ражда отново и отново всеки път, когато някой някъде по света впръска аромата на нейните парфюм.

Парфюми

Vent Vert – Pierre Balmain 

Eau d’Herbes – Hermеs

Bandit – Robert Piguet

Monsieur Balmain – Pierre Balmain 

Jolie Madame – Pierre Balmain 

Coeur-Joie – Nina Ricci 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Как да постигнем шоколадов тен

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Козметика през зимата – задължителната грижа

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Домашни маски за красива коса през лятото

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив