Безопасни ли са съставките в парфюмите

Днес все повече хора се стремят да водят здравословен и щадящ организма си начин на живот. И това е страхотно. Все пак природата ни е подарила прекрасно тяло, за което ние сме длъжни да поемем отговорност и да полагаме нужните грижи през целия си съзнателен живот. 

За това и все по-често хората си задават въпроси, свързани с въздействието на съставките на парфюмите върху кожата и безопасни ли са те за здравето. За да развенчаем битуващите митове, в тази статия ще разкрием част от най-често срещаните вещества, които се използват за направата на ароматните съединения.

Монотерпени 

В природата монотерпените се срещат в състава на етеричните масла. Такива са ментола, лимонола, нерола, цитронерола, гераниола и много, много други. Те не са подходящи за бялата козметика заради способността им за отключване на алергии, въпреки това обаче се срещат масово в евтините продукти за грижа за кожата. За това внимавайте, когато купувате. Мястото на монотерпените е в парфюмерията.

Ароматни съединения

Какво е това “ароматно съединение”? В органичната химия ароматни се наричат онези съединения, които съдържат в молекулата си бензеново (ароматно) ядро. То представлява пръстен с шест въглеродни арома, които имат в състава си много вещества със специфичен мирис. За парфюмеристите бензилалдехидът (ухаещ на горчиви бадеми) и бензиловият алкохол са незаменими. Към този клас вещества можем да добавим и такива с трудно произносими имена като бутилфенилметилпропионал, ухаещ на цветя. Имайте предвид, че тези компоненти, въпреки че се срещат и под названието "алергени", не са токсични.

Синтетичен мускус

От доста време мъжките мускусни елени се считат за изчезващ вид и изтребването им е строго забранено. Заради това 99% от мускусните нотки в съвременните парфюми са направени чрез синтетичен заместител. Такъв например са вещества фантолид, галаксолид и тоналид - те са безопасни в състава на парфюмите, но могат да предизвикат силни алергични реакции, ако се използват в бялата козметика.

Кумарини

Чудите се откъде идва свежият и енергизиращ аромат на цветя и трева? Съединенията се наричат куманири и са характерни с това, че се отличават по своята структура от другите вещества в природата. Напълно забранени са за вътрешна употреба, но заради приятния им аромат масово се използват в парфюмерийната индустрия.

Извод

Както видяхме, повечето вещества, които се съдържат в парфюмите, са създадени чрез химически формули и молекули, а това не са най-здравословните продукти за човешкото тяло. Но истината е, че с впръскването изключително малко количество от тях попада върху нас и ако нямаме специфична свръхчувствителност към определена съставка, можем да си ги използваме съвсем спокойно. Парфюмите не са канцерогенни или токсични. 

*Забележка

Не нанасяйте директно върху очите и върху лигавицата. 

Впръсквайте от разстояние не по-малко от 20 сантиметра.

При поглъщане потърсете незабавна лекарска помощ.

Пазете далеч от деца, както криете от тях и белината, алкохола и цигарите.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Как се прави опушен грим - ръководството, от което се нуждаете

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Clarins - оптимално почистване за комбинирана и мазна кожа

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Как да хидратираме кожата си през летния сезон

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив