Карамелът е онова, за което се сещаме, когато сетивата ни замечтаят за нещо сладко. Той е рожба на вечната любов между захарта и млякото и предизвиква еуфория и за вкуса, и за обонянието ни. История Откриването на карамела се смята за едно от грандиозните събития в кулинарния свят. То, както почти всички други епохални изобретения, се е случило погрешка - един обикновен готварски инцидент, в който главно участие има разтопена и леко прегоряла захар, се оказва структуроопределящ както...
Блог
- Канела – божествен аромат и изискан вкус
Канелата е подправка, известна най-вече с божествения си аромат и изискания си вкус, което я прави незаменима съставка за парфюмерията и кулинарията. Тя се добива от кората на един определен вид тропическо лаврово дръвче. За нейна родина се счита островната държава Шри Ланка (известна още като Цейлон), но канеленото дърво се отглежда в още много страни по света. Интересен факт е, че дълго време начинът, по който се е добивала канелата, е бил строго секретен и се е пазел в дълбока...
- Портокал – завладяващото сладко ухание
Портокалът (на латински Citrus sinensis) е вечнозелено цитрусово, тропично дръвче, което за първи път се появява на територията на днешен Китай. Според някои исторически данни местното население започнало отглеждането му цели 2 000 години пр. н. е. Оригиналният произход на названието му не е известен, но има няколко теории. Според буквалния латински превод Citrus sinensis означава "сладък портокал". В холандския език думата за портокал е "Sinaasappel" и буквално се превежда като...
- Мъжки парфюмни семейства
След като представихме женските парфюмни семейства, сега е ред да отдадем своята почит и на мъжките аромати. Те също са разделени на четири големи категории, по които всеки представител на силната половинка на човечеството може да се ориентира какво ухание би му допаднало според личните му вкусове и предпочитания. Ароматични Ароматичните ароматни композиции съдържат в състава си нотки на лавандула, градински чай, мащерка и розмарин, които се комбинират най-често с подправъчни и...