Oсмотека - единствената в света парфюмерийна библиотека

,

Осмотека (Osmothèque) е единствената в света парфюмерийна библиотека(архив), където могат да бъдат открити почти всички класически и модерни аромати. Тя е основана през 1990 г. от Жан Kерлео (Jean Kerléo) съвместно с група френски парфюмеристи, чиято цел е да създадат не просто музей на ароматите, а дори нещо повече - истински храм на уханията. Те са мечтаели за място, където парфюмеристите и любителите на парфюмите да могат да се срещнат, да обсъждат, да опитват нови елементи и да си припомнят отново и отново как са създадени най-старите, но любими ухания. Така в музея Осмотека, който се намира на територията на парфюмното училище във Версай - ISIPCA, те събират над 2 500 различни аромата. От тях 400 са така наречените „отдавна изгубени“. Тяхното опазване и пресъздаването на формулите им са източник на гордост за парфюмеристите, които работят за разширяването на библиотеката от аромати.

В Осмотека има още и 170 различни формули, благодарение на които могат да се пресъздадат парфюми, които е почти невъзможно днес да бъдат намерени. Възстановяването на ухания, които са престанали да съществуват преди десетилетия, е труден и продължителен процес - на първо място това е така, защото някои от съставките, които преди много години са били често срещани, днес вече не е толкова лесно да бъдат получени. Но Жан Kерлео, бивш главен парфюмерист на парфюмерийната къща Jean Patou, през всичките си години, прекарани в бранша, събира и запазва някои от най-редките и скъпи парфюмни масла и по този начин успява да изследва и да възстанови част от загубените съставки.

Тези редки съставки се съхраняват в специални съоръжения в мазето на Осмотека, където се поддържа постоянна температура от 12 градуца по Целзий (53 градуса по Фаренхайт). Това е много важно, тъй като слънчевата светлина и топлината са най-големите врагове на всички спиртни напитки - те могат за кратко време напълно да ги развалят. А за защита на флаконите с парфюми от другия враг - кислорода, в Осмотека използват аргон.

Основната задача на Осмотека е да събере колкото е възможно най-много парфюми и парфюмни композиции. Това се прави с цел всички популярни и лимитирани ухания да бъдат запазени завинаги. За това парфюмеристите на библиотеката и техните сътрудници се стремят да съхранят шишенца от всички съществуващи и несъществуващи вече класически и модерни аромати - евтини, скъпи, известни, неизвестни, сложни и семпли. Заради това те непрестанно следят парфюмерийния пазар и се радват на всяка международна марка, която изпраща до техния музей парфюмите си като подарък. Благодарение на това архивът непрекъснато се разраства и дори създава свой клон и в Америка. Той се намира в Ню Йорк и се управлява от парфюмериста Christophe Laudamiel.

В Осмотека се предлагат още и лекционни курсове, които се водят от едни от най-големите светила в световната парфюмерийна индустрия. Те варират от общи теми от света на парфюмерията до по-конкретни като например "История на британските марки." За да слушате една такава лекция обаче, ще трябва да се разделите с доста голяма сума пари.

Новината, която ще зарадва всички почитатели на парфюмите, обаче е че Осмотека предлага и посещения, които са достъпни за широката общественост. Библиотеката е отворена за парфюмеристите всяка сряда, а за любителите - през всички съботи. Но тъй като има строго ограничение за броя на хората в групите за посещение, обикновено билети трябва да се резервират предварително.

Оставете оценка:

Подобни обяви

Към магазина

Последни публикации

Серията на Givenchy Ange ou Demon
Серията дамски аромати Guerlain Aqua Allegoria
Дамски парфюми, подходящи за подарък за Свети Валентин
Парфюми, подходящи за подарък за Св. Валентин за мъже

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена
Toп 10 на мъжките парфюми, които ще са хит през 2016 година

Archive