Oсмотека - единствената в света парфюмерийна библиотека

Осмотека (Osmothèque) е единствената в света парфюмерийна библиотека(архив), където могат да бъдат открити почти всички класически и модерни аромати. Тя е основана през 1990 г. от Жан Kерлео (Jean Kerléo) съвместно с група френски парфюмеристи, чиято цел е да създадат не просто музей на ароматите, а дори нещо повече - истински храм на уханията. Те са мечтаели за място, където парфюмеристите и любителите на парфюмите да могат да се срещнат, да обсъждат, да опитват нови елементи и да си припомнят отново и отново как са създадени най-старите, но любими ухания. Така в музея Осмотека, който се намира на територията на парфюмното училище във Версай - ISIPCA, те събират над 2 500 различни аромата. От тях 400 са така наречените „отдавна изгубени“. Тяхното опазване и пресъздаването на формулите им са източник на гордост за парфюмеристите, които работят за разширяването на библиотеката от аромати.

В Осмотека има още и 170 различни формули, благодарение на които могат да се пресъздадат парфюми, които е почти невъзможно днес да бъдат намерени. Възстановяването на ухания, които са престанали да съществуват преди десетилетия, е труден и продължителен процес - на първо място това е така, защото някои от съставките, които преди много години са били често срещани, днес вече не е толкова лесно да бъдат получени. Но Жан Kерлео, бивш главен парфюмерист на парфюмерийната къща Jean Patou, през всичките си години, прекарани в бранша, събира и запазва някои от най-редките и скъпи парфюмни масла и по този начин успява да изследва и да възстанови част от загубените съставки.

Тези редки съставки се съхраняват в специални съоръжения в мазето на Осмотека, където се поддържа постоянна температура от 12 градуца по Целзий (53 градуса по Фаренхайт). Това е много важно, тъй като слънчевата светлина и топлината са най-големите врагове на всички спиртни напитки - те могат за кратко време напълно да ги развалят. А за защита на флаконите с парфюми от другия враг - кислорода, в Осмотека използват аргон.

Основната задача на Осмотека е да събере колкото е възможно най-много парфюми и парфюмни композиции. Това се прави с цел всички популярни и лимитирани ухания да бъдат запазени завинаги. За това парфюмеристите на библиотеката и техните сътрудници се стремят да съхранят шишенца от всички съществуващи и несъществуващи вече класически и модерни аромати - евтини, скъпи, известни, неизвестни, сложни и семпли. Заради това те непрестанно следят парфюмерийния пазар и се радват на всяка международна марка, която изпраща до техния музей парфюмите си като подарък. Благодарение на това архивът непрекъснато се разраства и дори създава свой клон и в Америка. Той се намира в Ню Йорк и се управлява от парфюмериста Christophe Laudamiel.

В Осмотека се предлагат още и лекционни курсове, които се водят от едни от най-големите светила в световната парфюмерийна индустрия. Те варират от общи теми от света на парфюмерията до по-конкретни като например "История на британските марки." За да слушате една такава лекция обаче, ще трябва да се разделите с доста голяма сума пари.

Новината, която ще зарадва всички почитатели на парфюмите, обаче е че Осмотека предлага и посещения, които са достъпни за широката общественост. Библиотеката е отворена за парфюмеристите всяка сряда, а за любителите - през всички съботи. Но тъй като има строго ограничение за броя на хората в групите за посещение, обикновено билети трябва да се резервират предварително.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Дървесните нотки – едни от най-ценните в парфюмерията

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Мандарина - освободете детето в себе си

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Легендарната история на великата мъжка династия Guerlain

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив