Трюфел - аромат, предназначен само за ценители

Колко често сте усещали парфюм с аромат на трюфел? Почитателите на този "деликатес" едва ли са толкова много поради простичката истина, че той не се среща често. И това е така не толкова заради факта, че е необичаен като миризма, а по-скоро заради това, че бележитите гъбки са сравнително редки и обикновено парфюмите с тяхната нотка не са предназначени за масовия пазар.

За да оцените по достойнство тези парфюми, трябва да дадем малко информация и за самата гъба. Тя расте дълбоко под земята (на около 30 см.) и за да бъде намерена, се изискват доста познания и практически опит. Заради това трюфелът се смята за много скъп деликатес - цената за килограм от този "подземен обитател" може да достигне хиляди долари. Независимо от това много ценители на кулинарното изкуство са склонни да плащат огромни суми само за да опитат ястия от трюфели.

Трюфелите са всепризнат афродизиак, като за това най-вече е допринесъл Казанова, който много често ги споменава в своите записки. Някой дори твърдят, че именно благодарение на тях той си е спечелил името на най-големия любовник. За трюфели ентусиазирано говорят още и мадам дьо Помпадур и лорд Байрон.

Тази гъба притежава не само уникален вкус, но и уникален мирис, който представлява забележителна смесица между горска пръст, гниещи листа, печени орехи и плодове. Този неповторим и леко опияняващ вкус напомня донякъде на лавандула и ванилия и за това няма как да бъде подминат с лека ръка от световните парфюмеристи. Такива аромати рядко могат да бъдат намерени по магазините.

Нотката на трюфел обикновено се появява в селективната парфюмерия - в парфюми, за които рядко се чува по телевизионните реклами. Те се произвеждат в ограничени серии и са предназначени за богати ценители на необичайни вкусове. Истината е, че както всичко нестандартно, така и този аромат се харесва на мнозина, но е факт, че има и хора, за които миризмата на трюфел може да бъде наистина отблъскваща.

В парфюмите трюфелът обикновено е заобиколен от цветни нотки, както и от нотки на кедър, бергамот, портокалов цвят и ягоди. Той присъства най-често в ароматни композиции, съдържащи още и пачули, бели цветя, ванилия, мъх и нектар от узрели праскови. Тези парфюми носят тайната на чувствената съблазън, обещавайки нежно удоволствие.

В някои женски аромати трюфелът се смесва и с лотос, тамян, касис, жасмин, тъмен шоколад, ванилия, орхидея, плодови нотки, подправки и амбра - те са пълни с вълнуващи изкушения, завладяващ чар, неизбежни удоволствия и обещания, свързани с истинска тръпка и страст.

В мъжките уханни композиции трюфелът обединява сили най-често със смокиня, бял кедър, лимон и пачули и всичко това се превръща в истинско въплъщение на съблазняването, опияняването и въображението.

Парфюми

В каталога на Parfium.bg можете да откриете някои парфюми с аромат на трюфел, които са пуснати в масово производство:

Valentino Valentina EDP цена 89.99 за 50 ml

Valentino Valentina Assoluto EDP цена 87.99 за 50 ml

Tom Ford Black Orchid EDP цена 133.99 за 50 ml

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Интересни факти за парфюмите - част 2

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмите със сандалово дърво ни обгръщат с топлина и чувственост

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Интересни факти за парфюмите - част 1

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив