Джинджифил - тайната на пикантните парфюми

69 Прегледа
 

Случвало ли ви се е някога да усетите аромата на някой парфюм и да почувствате някакво странно мистично ухание, което не можете да определите? Разпознавате повечето съставки, но не и тази. И това не ви дава мира. Е, ще ви помогнем - нарича се джинджифил.

Джинджифилът, използван в парфюмерията, има само една, но изключително важна задача - да допълни аромата, като му вдъхне вълнуваща пикантност. Тази ароматна нотка, макар и да не се използва самостоятелно, може да придаде неподражаемо чувство на мистерия на всеки парфюм. По правило присъствието й в парфюмната композиция е почти невидимо и често не може да се открои като съставка от неопитен нос, но за това пък прави аромата магически.

Специфичното ухание на джинджифил е леко горчиво, остро и пикантно. Независимо от това, че се използва рядко, то се среща най-често в спортните и летни парфюми, предназначени за мъже. А като част от дамските ухания, парфюмеристите обичат да си играят с джинджифила, като го смесват с ориенталски нотки и нотки на мед и ванилия. По този начин се получават парфюми, които са подходящи за чувствени, спокойни и фини жени, които държат да завладяват мъжките сърца със своя изискан стил.
Леко горчивият джинджифил придава фина страст и чувствителност на всяка ароматна композиция. Поставя се най-често в началото или в сърцето на парфюма с идеята да му придаде една особена пикантна сладост. Съчетава се най-добре с пикантните, цитрусовите и дървесните нотки. Парфюмите с нотки на джинджифил са подходящи за тези, които търсят аромати, успокояващи, загадъчни, оставящи усещане за древна и в същото време вечно актуална магия.

История

 

Историята на джинджифила тръгва от сърцето на Северна Индия, където повече от две хиляди години се отглежда за използване като лекарство и подправка, която унищожава паразитите в морските дарове. Смятало се е също, че е силен афродизиак, който може да доведе човек до луда страст. Използвайки това свойство, през 19 в. европейските фармацевти създават специални бонбони афродизиак, които нарекли "Харем" в чест на турските хареми. В Япония пък джинджифилът се сервира в сватбената вечеря на младоженците, за да може те да запомнят завинаги първата си брачна нощ.

Полезни свойства

 

 
  • джинджифилът оросява мозъка и увеличава умствената активност;
  • помага при загуба на апетит;
  • увеличава храносмилането;
  • премахва усещането за апатия, умора и вялост;
  • има успокояващо действие върху психиката;
  • лекува косопад;
  • ваната с джинджифил възстановява здравия вид на кожата.

Парфюми

Всички знаем, че добрият парфюм е перфектният завършек на дамската и мъжката визия и винаги оставя добро впечатление. Ето защо ароматите с нотка на джинджифил никога няма да излязат от мода.
 

За жени

 

За мъже

 

Унисекс

Ако и Вашият любим парфюм е с ароматна нотка на джинджифил, можете да го споделите с нас в коментарите! :)
 
Публикувано в: Ароматни нотки

Оставете коментар