Здравец - нотката, която бори стреса в ежедневието

В моята градина здравецът е луд - Горещ като млад пламък, Грабнат от могъщи стъбла И цветове с рубинен ръб. Григорий Брейгин  

Всяко цвете е красиво по свой собствен начин. Но поезията пее само избраните! За здравеца са съставени много стихотворения, бройката на които може да победи само кралската особа - розата. Въпреки това, здравецът е обичан не заради любовта към красотата, а заради топлината, уюта и спокойствието, които носи. За това и не случайно на много места е известен като "цветето на баба".  

Aко трябваше да изберем герб за българското село, то определено на него щеше да стои здравец. Едва ли има български двор без здравец и без китка, която баба е овързала с червен конец. Много от нас дори могат да се припознаят в изречението: "От баба си знам, че когато те боли глава, трябва да приседнеш близо до здравец и просто спокойно да дишаш." За това и неслучайно именно това цвете е получило от мъдрия ни народ ценното име на най-скъпия дар – здравето.  

Лечебни свойства  

Здравецът е не само красив, той е като личен лекар - бързо идва на помощ на хората в нужда. Лечебните свойства обладават цветовете на растението, корените и листата. Освен това, учените са доказали, че здравецът съдържа специални вещества - фитоциди, чиято функция е да потискат и неутрализират вредните микроорганизми, витаещи във въздуха.  

На хората, които са склонни към нервни сривове, специалистите препоръчват да засадят в дома си здравец. Миризмата му позволява да се премахне стресът и нормализира работата на централната нервна система. Здравецът също се счита за "женско цвете", тъй като помага за по-лесното и безболезнено преминаване на периода на менупаозата. Това до голяма степен се дължи на факта, че ароматът му действа стабилизиращо върху хормоните.  

Легендата...  

Една стара легенда разказва, че през една далечна есен, когато жеравите поемали на юг, един от тях паднал на земята. Докато замръзвал и умирал, той през цялото време гледал с копнеж към небето и от очите му се отронила сълза. На мястото, където сълзата паднала, през следващата пролет поникнало едно чудно хубаво цвете, чиято окраска напомняла на лазурното небе, по което жеравът копнеел. За това и в много езици етимологията на наименованието на здравеца идва от думата жерав.  

В парфюмерията  

Здравецът е изключително богат на етерични масла. А това означава, че парфюмеристите няма как да го пропуснат. Неговият сложен сладък ментов аромат с ярки нотки на билки се вписва перфектно в красивите парфюмни композиции както при жените, така и при мъжете.  

Доказано е, че парфюмите, които съдържат в състава си дори малка част от нотката на здравец, имат полезни свойства - облекчават стреса и намаляват тревожността. Или с други думи - един красив аромат с нотка на здравец може да бъде истински инструмент в борбата с напрегнатото ежедневие!  

Сред нашие любими парфюми с нотка на здравец са:  

Eros Versace  

✔ A Taste of Heaven by Kilian  

✔ Zizonia Penhaligon`s  

Chanel Coco Noir   

✔ Forever and Ever, Dior  

✔ Rive Gauche, Yves Saint Laurent   

А ако и вие имате ваши предпочитания със здравец, които се различават от нашите, можете да ги споделите с нас в коментарите :)  

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Бензоин – най-сладката ароматна нотка

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Вкусни ухания с ягоди и малини ще ви заредят с позитивна енергия

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Мимоза – сладкото успокояващо ухание

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив