Юли завладява с безкрайното лилаво на лавандула

Юли завладява с безкрайното лилаво на лавандула

Омайни и вдъхновяващи поля от лавандула се ширват пред погледа ни всяка година през юли, което превръща лилавото ароматно богатство в една от емблемите на най-слънчевия месец. Позната още от древността, тя се отглежда като билка или за украса. Незаменими са качествата на етеричното масло, което се извлича от цветовете на лавандулата. То е високо ценено в парфюмерията и ароматерапията. Използва се също в народната медицина, както и при производството на сапуни и свещи. Отвара от лавандула се препоръчва за успокояване на ухапвания от насекоми, изгаряния, акне и главоболие (като се втрива около слепоочията). Няколко капки лавандулово масло върху възглавницата помагат за справяне с нарушения на съня, преодоляване на тревожността и релаксация. Като компонент в масажни смеси или ароматен спирт е силно ефективно при облекчаване на ставни и мускулни болки, астматични и бронхиални спазми. Лавандулата може да се приема и под формата на тинктура или таблетки. Препоръчва се и при депресия, деменция, болка след операция и много други състояния. Лавандуловият цвят се използва и при борбата с насекоми. Често поставяме букетчета лавандула в гардероба си, не само заради свежото ухание, а и защото растението има свойството да прогонва далече дрешния молец. Лавандулата е ценена и от пчеларите, тъй като съцветията й са богати на нектар, а добитият лавандулов мед е известен с високото си качество и е един от най-търсените на пазара. Лилавата кралица на юли е популярна и като подправка, както и при изготвянето на ароматни селекции за чай. В Съединените щати от лавандулата се прави сироп, а сушените лавандулови пъпки се използват за направата на лавандулови сладки, кифли, бонбони и на т.нар. „лавандулова захар”. Заради естетичния си външен вид и приятен аромат лавандулата се включва и при направа на букети и различни цветни аранжировки.

В древността билката се е считала за свята

Споменава се в библията в “Песен за Соломон”. Най-ранната описана употреба на лавандула е в древен Египет. По-късно ароматното растение се превръща в любима добавка към водата във ваната в Персия, Древна Гърция и Рим.  Хората от тези култури са вярвали, че лавандулата съдейства за пречистване на ума и тялото. Лечебните свойства на лавандулата са открити от римляните.

В природата се срещат около 30 вида лавандула

Произходът на лавандулата ни отвежда към слънчевото Средиземноморие. И до днес се среща като диворастящ вид в Южна Франция, приморските Алпи, Източна Испания, Италия и дори в Северна Африка. В наши дни лавандула се отглежда на Балканите, по Черноморието, в САЩ, Великобритания, Австралия и др. Растението е светлолюбиво и не понася засенчване. Колкото повече слънчеви лъчи огряват лавандулата, толкова по-ароматно и качествено е етеричното масло, което се добива от нея. В процеса на еволюцията и селекцията културата се е приспособила към по-сурови климатични условия и зрелите растения издържат температури до –30 °С. Толерантността ѝ към различни топлинни условия я прави подходяща за отглеждане на надморска височина до 1000 м. Чувствителна е обаче по отношение на влагата. Ако атмосферната влажност е по-висока по време на цъфтежа, това влошава качествата на етеричното масло.

България е сред най-големите производители на лавандула в света

Лавандулата е внесена в България през 1907 година и първо се отглежда в Опитно поле в долината на розите Казанлък. До края на 80-те години на миналия век ароматната култура е разпространена предимно в районите на Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Благоевград. След промените много земеделци в цяла България бяха насърчени да засеят част от нивите си с лавандула, тъй като е търсена и ценна съставка в различни производства. По данни на агрономи от 1 декар лавандулово насаждение се произвежда 300 – 400 кг цвят, от които се добива между 3 и 10 кг лавандулово масло. Според проучване през 2012 г. страната ни е най-големият производител на лавандула в света, наред с Франция, където се произвежда най-качественото лавандулово масло. През последните години обработваемите земи у нас, засети с лавандула, са близо 100 000 декара. 90% от продукцията на страната ни се изнася за страни от Западна Европа. Българското лавандулово масло е известно с трайния си и фин аромат.

Сияйни парфюми за жени омайват с виолетовата свежест на юлска лавандула

Дамските парфюми с лавандула се отличават със своята ефирност. Билката се включва с лекота в различни уханни коктейли и им придава свеж полъх.

Guerlain Mon Guerlain Парфюм за жени

Guerlain Mon Guerlain Парфюм за жени

Слънчевата и уханна френска лавандула е една от основните съставки на завладяващия аромат за жени Mon Guerlain. Тя е от забележителен сорт, отглеждан в Прованс. Парфюмът е разработен от Тиери Васер и Делфин Джелк и е лансиран на пазара през март 2017 година. Ароматът е подходящ, както за всекидневна употреба, така и за специални поводи. Създателите на парфюма са вдъхновени от съвременната женственост с емоциите и мечтите, които въплъщава. Ароматната композиция е смела и модерна и е предназначена за впечатляващи дами. Освен сияйната френска лавандула, в уханието се долавят жасмин самбак, събран при изгрев слънце, сандалово дърво и дръзка таитянска ванилия.

Уханието на Mon Guerlain е подходящо допълнено от емблематичния "четирилистен" флакон, създаден през 1908 г. и превърнал се в една от запазените марки на модната къща. Определението "четирилистен" се дължи на формата на капачката. Флаконът напомня на бутилка на алхимик, която е готова да освободи своята магия още при първото отваряне.

YSL Libre Парфюм за жени

YSL Libre Парфюм за жени

Смелата ароматна свежест на лавандулата завладява и в уханната магия на Yves Saint Laurent Libre EDP, където се съчетава с чувствеността на портокалов цвят и жасмин, за да се получи един смел и цветен аромат, който вдъхновява жените да не изневеряват на себе си. Във връхните нотки на уханието се долавят също касис и масло от петитгрейн, а базовите акорди поставят мадагаскарска ванилия, кехлибар, мускус и кедър.

Флоралният парфюм с билков нюанс е разработен от Anne Flipo и Carlos Benaim. Лансиран е на пазара през 2019 година. Златният еликсир с марка Yves Saint Laurent е затворен в характерна бутилка с елегантни линии, която съответства на изящния стил на марката.

Лавандулата придава елегантност на уханията за мъже

Ароматната билка е сред предпочитаните при разработване на парфюми за мъже. Тя добавя щипка свежа ефирност в мъжествените ухания.

Christian Dior Sauvage Парфюм за мъже

Christian Dior Sauvage Парфюм за мъже

Ароматната аура на мъжкия парфюм Christian Dior Sauvage EDP е мистериозна, чувствена и силно привлекателна. Уханието фино се вписва в деловия стайлинг на всеки мъж, но подчертава и неговата характерна индивидуалност. Парфюмът, разработен от Франсоа Демаши, е представен на пазара през 2018 година. Уханната комбинация е базирана на бергамот, пипер от Сечуан, лавандула и амброксан, допълнени с топлите ориенталски тонове на индийско орехче и ванилия. Композицията е изключително трайна, дълбока и подчертано чувствена, което е запазена марка за стила и класата на Christian Dior.

Mont Blanc Legend Парфюм за мъже

Mont Blanc Legend Парфюм за мъже

Mont Blanc Legend е аромат, посветен на ярките и креативни мъже, които намират вдъхновение във всичко, което ги заобикаля. Мъжественият и елегантен парфюм е разработен от Оливие Пешо и е представен на пазара през 2011 година. От тогава до днес уханието се превръща в шедьовър, който е задължителна част от ароматната колекция на съвременния джентълмен. Целта на парфюма е да подчертае контрастите в мъжкия характер, в който съжителстват сила и нежност, самоувереност и доброта, а най-дълбоко пазената тайна е ранимата чувственост.

Ароматната композиция на Mont Blanc Legend е изградена от връхните нотки на българска лавандула, бергамот, върбинка и ананас. В сърцевината пулсират кумарин, дъбов мъх, здравец, роза, червена ябълка и сушени плодове. Дълготрайността на уханието се дължи на базовите акценти сандалово дърво и бобова тонка.

Jean Paul Gaultier Le Male Парфюм за мъже

Jean Paul Gaultier Le Male Парфюм за мъже

Le Male от Jean Paul Gaultier е парфюм за мъжете, които не се притесняват да разкриват емоциите и чувствеността си. Силният и свеж аромат, разработен от Франсис Куркджиян, е представен на пазара през 1995 година. Уханният коктейл се разкрива с мента, лавандула и бергамот. Сърдечните нотки канела, кимион и портокалов цвят придават завладяваща чувственост на уханието. Базовите акорди ванилия, сандалово дърво, кедър и бобова тонка засилват усещането за топлина и споделеност. Впечатляващ е и флаконът, който става емблематичен за цяла парфюмна серия за мъже и жени от Jean Paul Gaultier.

Лавандулата е известна със свойството си да подобрява настроението и да вдъхва енергия и жизненост. Това я прави една от най-предпочитаните съставки при производството на парфюми. Лавандулата намира своето място при разработването на уханни селекции, както за мъже, така и за жени. Парфюмите с лавандула се открояват със своята свежест и ефирност и са особено търсени през лятото.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Цитрусовите ухания на сезона – топ 10 вълнуващи парфюма

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Полисандрово дърво – дървото, което носи аромат на цвет

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Мястото на кожата в парфюмерията

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив