Вкусни ухания с ягоди и малини ще ви заредят с позитивна енергия

Вкусни ухания с ягоди и малини ще ви заредят с позитивна енергия

Парфюмите, в чиито композиции са включени ягоди и малини, са истински изблик на плодова свежест. Те са жизнерадостни и вкусни, идеален избор за лятото.

Парфюмите с ягоди и малини носят добро настроение и възраждат жаждата за живот и забавления. Те са съблазнителни и свежи, а ароматът им създава очакване за приятни емоции. В парфюмерията уханните акценти ягода и малина често се съчетават с флорален букет или с дървесен акорд, което им придава различен нюанс и звучене.

Интересни са също ароматните комбинации на ягода и малина с други плодови нотки, а в гурме ароматите те често са съчетани с хрупкави захарни, меки и пухкави сметанови или плътни шоколадови нотки.

Ягодите са били популярни още в Древния Рим

Красивите и вкусни плодове се споменават в творби на поетите Вергилий и Овидий. Първоначално хората са познавали и консумирали различни видове диви ягоди, които се отличавали с приятния си аромат. Опитвали и да ги отглеждат като домашни, с различен успех. Известно е, че в дворцовата градина на френския крал Карл V, който управлявал от 1364 до 1380 г., е имало 1200 ягодови растения.

Популярната в някои страни комбинация от ягоди и сметана е създадена от Томас Уолси в двора на крал Хенри VIII. Червеният плод е увековечен и в триптиха "Градината на земните удоволствия", нарисуван от средновековния художник Йеронимус Бош около 1500 година.

Инструкции за отглеждане и събиране на ягоди се появяват в писмен вид през 1578 година. За първи път градинска ягода е култивирана във френската провинция Бретан през 1750 година. Вкусният червен плод се споменава в древната римска литература, като се посочва употребата му с медицинска цел, особено популярен бил при лечението на депресивни заболявания.

Ягодата се среща в италианското, фламандското и немското изкуство, и в английските миниатюри.

В света днес се произвеждат над 9 милиона тона ягоди всяка година

Най-големият производител на ягоди в световен мащаб е Япония - там се отглежда около 40% от общото количество. Значими производители на ягоди са също САЩ и Египет. Най-разпространените ягоди дават плод през лятото, но има и видове, от които се добива реколта по няколко пъти. Различните сортове се различават по размера, формата, вкуса и аромата на плодовете си.

Ягоди може да се консумират, както сурови, така и приготвени като конфитюр, сок, различни десерти, шейкове и сладоледи. Суровите ягоди съдържат над 90% вода, 8% въглехидрати и 1% протеини. Богати са на витамин С, манган и минерали. Аромат на ягода се използва при производството на бонбони, сапун, гланцове за устни, парфюми и др.

Ягодата и малината принадлежат към едно и също семейство - розоцветни

Съществуват около 320 вида малини, описани от ботаниците. Характерни за растението са шиповете, с които е покрито стъблото. Цъфтежът на малината продължава около месец, като първо разцъфват съцветията разположени на върха на стъблото. Любопитна подробност е, че макар да са ситни, цветчетата на малината привличат най-силно пчелите в сравнение с всички овощни растения. Когато те прецъфтят, започват да зреят ароматните и вкусни плодове на малината. Съобразно сорта, когато са узрели, те се обагрят в ярко червено, черно, лилаво или златистожълто

В диво състояние малината се среща в Европа, Азия, Южна Америка, в областите с умерен, тропичен и субтропичен климат. Отглеждат се и много видове култивирани малини. Малината е широко разпространена у нас, селектирани са дори специални  български сортове - “Рубин”, “Самодива”, “Люлин”, “Шопска алена” и „№ 195“.

Световното производство на малини през 2020 г. възлиза на 895 771 тона. Най-големият производител на малини е  Русия с 20% от общото количество, следват Мексико, Полша, Сърбия и Съединените щати.

Хранителните ползи на малината са значителни. Вкусният плод утолява жаждата и подобрява храносмилането. Благодарение на салициловата киселина, която се намира в плодовете, малините се използват и за сваляне на температурата. Те са богат източник на витамин С, манган и диетични фибри. Листата на малината се добавят в различни чаени селекции.

Парфюмите с ягоди и малини са жизнени и ефирни

Макар повечето хора да очакват уханните комбинации, в които се съдържат ягоди и малини да са сладки, това съвсем не е така. В зависимост от композицията, в която са включени, цялостният ефект може да е сладък, но може да е свеж, пикантен или дори тръпчив. Поради значителното количество вода в плодовете ягода и малина е трудно да бъде извлечен естествен ароматен екстракт от тях, което означава, че повечето парфюмеристи използват синтетични варианти, за да постигнат вкусния и жизнен ефект на червените плодове в уханията си.

Ето някои от най-закачливите и запомнящи се аромати с ягоди и малини, които подбрахме за вас:

Burberry Her

Burberry Her

Цветният и плодов гурме аромат за жени Burberry Her by Burberry е представен през 2018 година. Разработен е от един най-популярните парфюмеристи в последните години - Франсис Куркджиян. Уханната композиция се открива с вкусни и свежи плодови нотки ягода, малина, къпина, вишна, касис, мандарина, портокал и лимон. Флоралната сърцевина е преплела аромат на жасмин и виолетка, а базата е формирана от акценти мускус, ванилия, кашмеран, дървесни нотки, дъб, кехлибар и пачули. Пъстрото и вкусно ухание Burberry Her е насочено към младите дами с авантюристичен дух.

„Това е характерен аромат. Веднага ще разпознаете дама, която носи Burberry Her. Комбинацията от слънчеви плодове и британски дух, съчетана с амбровия мускусен акорд, превръща уханието в забележителен ароматен подпис, който ще е важен акцент във вашата визия“, коментира създателят на парфюма Франсис Куркджиян.

Лице на парфюма Burberry Her е моделът Кара Делавин.

Boucheron Quatre Boucheron Парфюм за жени

Boucheron Quatre Boucheron

Флорално-плодовото ухание на Boucheron Quatre by Boucheron носи парфюмното очарование на френската класа и елегантност. Ароматът е създаден от Natalie Gracia-Cetto, Nadege Le Garlantezec и Antoine Maisondieu и е лансиран през 2015 година. В началото уханната композиция е подчертано свежа, формирана от нотки грейпфрут, мандарина, лимон и портокал. Сочната сърцевина съчетава ягода, праскова, роза, жасмин и ябълка. Базовият акорд е подчертано топъл и чувствен благодарение на нотките бял мускус, кашмеран, кедър, ванилия и карамел.

Парфюмът Quatre, бележи сътрудничеството между Boucheron и Interparfums. "Искаме този нов продукт да се превърне във флагман за Boucheron и да се наложи като емблематичен за марката. Надяваме се, че модерният подход при проектиране на аромата ще привлече младите дами", отбелязва Пиер Дезол, маркетинг директор на Interparfums.

Флаконът на парфюма е вдъхновен от знаковите пръстени Quatre, дали и името на уханието.

Mugler Angel Nova

Mugler Angel Nova

Кехлибареният цветен аромат за жени Angel Nova е един от най-новите в каталога на Mugler. Представен е през 2020 година. Уханната композиция е разработена от Соня Констант, Луиз Търнър и Куентин Биш. Жизненият и пристрастяващ ароматен коктейл на Angel Nova се открива с нотки малина и личи, в сърцевината пулсира огнената дамаска роза, а базовият акорд е съчетал акигалаво дърво и бензоин.

Експерти определят парфюма като напорист, дързък и неустоим, насочен към съвременната и динамична жена от големия град. Рекламният слоган на Angel Nova призовава всички дами да не се отказват да сбъдват мечтите си! Лице на уханието е германският модел Тони Гарн, а флаконът отново е във формата на звезда, емблематична за Mugler. Звездата на Angel Nova е в ярък, малиново розов цвят и разкрива жизнения характер на уханието.

YSL Mon Paris Парфюм за жени

YSL Mon Paris

Забележителният дамски парфюм YSL Mon Paris е представен през 2016 година. Той поставя началото на новата ароматна колекция на Ив Сен Лоран, вдъхновена от Париж - столицата на романтиката, модата и сбъднатите мечти.

Уханието е съвременна интерпретация на вечната приказка за любовта, която преодолява препятствия, граници и разстояния, преминава отвъд времето и пространството. Ароматната композиция е разработена от Olivier Cresp, Harry Fremont и Dora Baghriche-Arnaud. Жизнерадостното ухание се открива със свеж плодов коктейл от ягода, малина, круша, калабрийски бергамот, портокал и мандарина.

В сърцевината на аромата запленява пищен букет от божур, портокалов цвят, жасмин Самбак, китайски жасмин и татул. Финалният шипров акорд, съчетал бял мускус, пачули от Индонезия и Гватемала, кедър, дъбов мъх, ванилия и амброксан, придава на уханието необходимата щипка сексапил и елегантност. YSL Mon Paris очарова сетивата. Това е аромат, който ще преоткривате и в когото ще се влюбвате отново и отново!

Ariana Grande Ari Парфюм за жени

Ariana Grande Ari

Флорално-плодовият аромат за жени Ari by Ariana Grande е лансиран през 2015 г. Това е първото ухание, представено от популярната изпълнителка Ариана Гранде и е специална изненада за всички нейни почитателки. Пищната ароматна композиция се открива с искрящи и свежи плодови нотки малина, круша и грейпфрут.

В сърцевината разцъфват роза, ванилова орхидея и лилиум. Интересният базов акорд е съчетал сладостта на бонбони маршмелоу с чувствената топлина на мускус и дървесни нотки. Жизненият, вкусен и секси аромат за жени се предлага в съответната закачлива розова бутилка с бял помпон.

Mont Blanc Individuel Парфюм за мъже

Mont Blanc Individuel

Кехлибареният дървесен мъжки парфюм Individuel от Mont Blanc е представен през 2003 година. Ароматната композиция е разработена от Пиер Бурдон. Началото на уханието е богато и свежо, съставено от акценти лавандула, канела, ананас, плодове от хвойна, мента, бергамот, розмарин, кардамон и кориандър. В сърцевината са съчетани портокалов цвят, виолетка, здравец и жасмин.

В базовия акорд изненадващо се проявява малина, гарнирана с ванилия, черен шоколад, сандалово дърво, мускус, кехлибар, пачули, ветивер и дъбов мъх. Парфюмът на Mont Blanc е насочен към мъже, които се гордеят със своята индивидуалност и обичат да бъдат забелязвани.

Парфюми с ягоди и малини се харесват на жизнените и динамични жени и мъже, които държат на нотката свежест и добро настроение в своето ежедневие. Уханията с червени плодове са чудесен избор за пролетта и лятото. Подгответе се за незабравима ваканция и много приятни мигове с приятели и близки, като подберете подходящ парфюм с ягоди и малини, който да ви настрои позитивно в очакване на най-веселото време в годината.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Фрезия - нежен и изискан аромат

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Кумкуат – екзотичната нотка на класическите екзотични композиции

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Kафе - специфичната пикантност на любимите ни парфюми

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив