Ветивер – ароматът на истинския джентълмен

Ветиверът е една от най-популярните нотки в състава на мъжките парфюми. Познато още като Chrysopogon zizanioides, това е силно ароматно растение с вид на трева и пурпурно-кафяви цветове. То се отглежда по земите на Хаити, Индонезия, Бразилия Китай, Япония и Индия, където е известно и под имената кус-кус трева, индийски троскот и "масло на спокойствието".

Любопитен факт за ветивера е, че в зависимост от района, в който се отглежда, то има различно ухание. Този факт е от изключително значение за парфюмеристите, тъй като те все още не са открили начин как нюансите му да се произведат по синтетичен път.

Едно от най-силните масла от ветивер се среща в Северна Индия, където местните лечители го използват като средство срещу главоболието и стреса. По тези ширини от уста на уста се носи и един мит, според който растението има силата да увеличава финансовото състояние. И, може би, точно заради това се използва именно в мъжките парфюми.

В парфюмерийната индустрия ветиверът е ценна съставка най-вече заради неговите идеални качества за фиксиране и благодарение на специфичното му ухание, което не прилича на никое друго. То представлява идеална комбинация от опушени сладки кехлибарни нотки и земни, тревисти и дървесни аромати. Всичко това прави ветивера лесно разпознаваем в парфюмните композиции и вдъхновява парфюмеристите да го използват на централно място в своите произведения.

Парфюми

Парфюмите, в основата на които стои нотката на ветивер, са идеалният подарък както за мъжествения тип мъж, така и за елегантните джентълмени. За улеснение сме направили списък с едни от най-популярните и обичани мъжки парфюми с ветивер в състава си:

Ferrari Vetiver Essence EDP

Парфюмът се появява на пазара през 2014 г. и оттогава завладява както мъжките, така и женските сърца. Във връхните му нотки витае атоматът на розов пипер, грейпфрут и петигрейн, а сърцето очарова със зелен кардамон, плодове, ирис, зърна от кафе и, разбира се, ветивер. Тази очарователна композиция се завърша с уханията на кедър, пачули, лешник, бобова тонка и ароматни дървесни елементи.

Tom Ford Grey Vetiver EDP

Tom Ford Grey Vetiver е един от най-популярните аромати с ветивер. Той се появява на пазара през 2009 г. и бързо печели почитатели със своето луксозно, модерно, нестандартно и секси ухание, след което всички жени се обръщат. Тук компания на вeтивера правят цитруси, дърверни акордки и различни подправки, които заедно създават ободряващ слънчев парфюмен коктейл с уникално мъжествено ухание.

Prada Infusion De Vetiver EDT

Prada Infusion De Vetiver е един от най-отличителните мъжки аромати, създаден през 2010 г. като перфектната реновация на класическия Prada Infusion D’Homme от 2008 г. В него ветиверът се съчетава уникално с нотките на грейпфрут, джинджифил, лют пипер и бял мускус, който гарантира и перфектна устойчивост.

Dsquared He Wood EDT

Dsquared He Wood е ароматът на младия джентълмен! Въпреки че е лансиран през 2007 г., този парфюм и до днес си остава олицетворение на волния дух и на свободата на младия мъж. Тук ветиверът участва в неповторима ароматна композиция, в която компания му правят листа от виолетки, кедър, амбър, бял бор и мускус за дълготрайност.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ром - плътност, дълбочина и сладост от Карибите

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Смирна - тайната нотка на най-загадъчните, чувствени и сложни парфюми

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Сандалово дърво - екзотичен и ориенталски аромат

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив