Тубероза – ароматът на истинската жена

Няма как да не кажем няколко думи на признателност за цветето, което не виждаме, но за това пък често усещаме. Става дума за туберозата - растение, което е силно разпространено в съвременната парфюмерия.

Туберозата има сладък вкус, който леко напомня на този на лилия или зюмбюл. Ароматът й се усеща най-силно вечер и именно затова я наричат "Кралицата на нощта". Родното й място е Мексико, но се отглежда още и във Франция, Италия, Испания, както и по земите на Индия и Мароко. В тези страни това удивително цвете расте не само за декоративни цели, а обикновено целите плантации се използват за производството на парфюмната съставка.

Туберозата присъства във флорални и ориенталски композиции, като нейната миризма представлява сладко, опияняващо и магическо ухание. Именно тя вдъхновява Карл Лагерфелд през 1975 г., за да създадете красивия женствен парфюм Chloe. Ароматът му представлява съвършена хармония, обединена от нотките на роза, тубероза, жасмин, нарцис и карамфил - пет красиви цветя, които са символ на истинската и неподправена чувствена нежност. Изобщо, всички парфюми, в които присъства туберозата, са синоним на елегантност и финес и са в пълна хармония с елегантните рокли, които носят истинските жени.

"Туберозата придава красиво настроение, каквото се усеща и от красивата рокля - жените ги носят, а ние мъжете ги чувстваме" - това са думи на известния моден дизайнер Ив Сен Лоран.

Наследникът на старо семейство на винопроизводители - Килиан Хенеси, който посвещава живота си на създаването на аромати, пък казва, че възприемането на уханията е строго субективно и индивидуално - " То е като стила на обличане - за всекиго той е различен". Любими аромати, които Хенеси използва в своите композиции, са тези на пачули, ванилия и тубероза. "Израснал съм в семейство, където всички жени ухаеха на тубероза" - споделя още той.

Някои парфюмеристите казват, че процесът по създаване на аромата наподобява написването на роман, който разказва историята на двама души - на един мъж и на една жена. А чувствеността и страстта, които са присъщи на такъв роман, лесно могат да се предадат чрез аромата на тубероза.

Туберозата се използва най-често в средните нотки на дамските парфюми. Етеричното й масло все още се получава според древна технология, която отнема доста време. Това е и причината, поради която цената му е относително висока - 12 000 долара за 1 кг.

Парфюми

Givenchy Organza EDP цена 54.99 за 50 ml

Organza на Givenchy е универсален символ на вечната женска красота. Парфюмът представлява магическа комбинация от нежност, чувственост, младост и женственост, която може да превърне всяка жена в една съвременна Клеопатра. В него туберозата си партнира с гардения, бергамот, жасмин, ирис, абмър, ванилия, кедър, индийско орехче и др.

Calvin Klein Beauty EDP цена 69.99 за 50 ml

За създаването на Beаuty парфюмеристите на Calvin Klein се вдъхновяват от истинската жена – достатъчно нежна и женствена, за да може да прелъсти всеки мъж и достатъчно силна, за да държи съдбата си в своите ръце. За да се получи този ефект, нотката на тубероза е в перфектно взаимодействие с портокал, момина сълза, жасмин, бели цвета и кедър.

Dolce & Gabbana Pour Femme Intense EDP цена 93.99 за 100 ml

Pour Femme Intense на D&G е перфектното оръжие, с което всяка дама ще очарова както мъжете, така и жените около себе си. Чувственият аромат представлява идеална комбинация от нотки на тубероза, портокал, нероли, мандарина, сандалово дърво и бяла ружа.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Български парфюмерист създава аромати за световни марки

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Хвойна – тежката нотка в мъжките и унисекс ароматите

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Анасон - тайната свежест на ориенталските парфюми

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив