Топ 10 на най-скъпите течности в света

10. Човешка кръв

С оглед на това, че самото снабдяване с човешка кръв не е кой знае колко трудно, сигурно става ясно, че не говорим за това. Самата обработка на кръвта след даряване може да излезе доста скъпо. Всичко зависи най-вече от това, в коя държава са направени продажбата и покупката.

9. Гамахидроксибутарат

С тази сложна думичка, която сигурно няма да си направите труда да прочетете правилно, се назовава вид анестетик (вид обезболяващо, обезчувствяващо средство), който вече е излязъл от употреба. Използвал се е най-вече при лечение на нарколепсия, депресия и безсъние. Течността е изключително опасна, тъй като ако се приеме в голяма доза, може да доведе колабиране, проблеми с дишането и дори и до изпадане в кома. А ако се смеси с алкохол, краят може да бъде и летален.

8. Черно мастило за принтер

Тук може би е достатъчно да споменем само една интересна закономерност, за която може би вече сте си давали сметка, ако в ежедневието ви се налага да работите с принтер, а именно – колкото и скъп да е принтерът ви, то цената на черното мастило за него винаги е доста по-висока.

7. Живак

Не случайно вече живакът не се използва толкова широко в продукцията на термометри. Неговата токсичност го прави опасен за човешкото здраве. Това обаче е единственият метал, който остава в течно състояние дори и на стайна температура. Заради което цената му докато свят светува ще бъде висока.

6. Инсулин

Инсулинът всъщност представлява хормон, който се произвежда от панкреаса. Характерното за него е, че е единственият хормон, създават от човешкото тяло, който има силата да понижава кръвната захар. Затова производството на биосинтетичната форма на инсулина е изключително скъпо. Факт е, че цената му не спира да нараства с всяка следваща година. И това едва ли ще се промени скоро.

5. Chanel No.5

Chanel No.5 е първият парфюм на Коко Шанел, произведен преди почти 100 години. И до днес обаче остава един от най-популярните и обичани аромати на жени и мъже по целия свят. Интересно е, че името е избрано, след като парфюмеристът Ърнест Бо представя на Коко Шанел няколко образци на парфюми, които е създал, и тя избира петият просто защото обичала това число. Цената на парфюмът през годините е варирала, но ароматната течност си остава и до днес една от най-скъпите на пазара.

4. Кръвта на мечоопашатия рак

Кръвта на този вид рак под формата на подкова се събира в огромни количества с медицински цели. Чрез нея се извършва проверка за замърсяване на голям брой медицински продукти. Интересно е, че кръвта е със син цвят.

3. ЛСД

ЛСД е силно психоактивно вещество, което още през 60-те години на миналия век се разпространява сред младежкото общество, което го използва като наркотик. Последствията от него не могат да бъдат предвидими, но пък затова са дълготрайни. В много страни, сред които и България, това вещество е забранено със закон.

2. Отровата на кралската кобра

Всеизвестно е, че кралската кобра е най-голямата отровна змия. Отровата й може да убие дори слон. В нея обаче се съдържа уникалният протеин, наречен „оханин“, който е болкоуспокояващо средство, 20 пъти по-силно от морфина.

1. Отровата на скорпион

Само 25% от скорпионите имат отрова, която е отровна. Протеинът, открит в нея обаче,  се използва при лечение на няколко заболявания, сред които артрит и множествена склероза. Най-скъпата течност в света е отровата на скорпионите.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

История на парфюмите

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмен шлейф – ароматната следа, която остава след нас

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Най-добрите парфюми, излезли през 2019

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив