Тонка - опияняващ полъх от Южна Америка

Тонката представлява интересно растение от семейство бобови, което вирее единствено в тропическите джунгли. То е познато още като Ароматен диптерикс (Dipteryx odorata) и за негова родина се смята района на Ориноко в северната част на Южна Америка. Днес се среща в страни в като Бразилия, Венецуела, Нигерия, Колумбия и Гвиана, които са и основните му износители.

Самото тропическо дървче е доста високо и както и повечето подобни видове в необятната джунгла, има голяма продължителност на живота. Запознати с тропическата растителност дори твърдят, че едно на всеки 100 дървета бобова тонка достига до възраст от цели 1 000 г

Дървото се отличава с едри елипсовидни листа, които цъфтят с приятни виолетови цветове. След това се образуват и бобовите шушулки с черен цвят, които са силно популярни както в парфюмерийната индустрия, така и в кулинарията. Вкусът на зърната наподобява този на ванилията, заради което тонката често се използва като нейн заместител.

Любопитен факт е, че в Карибския басейн местните жители все още вярват, че дървото тонка има силни магически свойства и е в състояние да сбъдва най-съкровените желания на човека и да му носи късмет. Гвианците дори имат специален ритуал да мятат зрънца тонка във вода, докато си намислят желание, като вярват, че така то ще се изпълни. Преди няколко века пък индианците в Южна Америка са имали обичай да смесват черните семена с обикновено прясно мляко. Получената смес те изпивали, като вярвали, че по този начин поемат семето на Майката Земя или с други думи, че така черпят земни сили.

Приложение

В парфюмерийната индустрия за тонката се говори, че представлява ухание с ефект на силно привличане и афродизиак, достигащ дори до хипноза. Характерното за нея е, че ароматът й е сладък, топъл, деликатен, ненатрапчив, но в същото време и опияняващ и вкусен. Заради това тонката се среща като базисна нотка на най-разнородни парфюми - както в леки и пролетни композиции, така и в по-тежки и богати дамски и мъжки аромати.

Тонката е и една от типичните съставки, които се намират в основата на много ориенталски парфюми, заедно с амбрата и сандала. А пък в комбинация с мускус и ванилия е неделима част от цял куп плодово-цветни композиции, на които по този начин се придава по-топъл и земен оттенък. Други съчетания на тонката, които са широко разпространени в парфюмерийната индустрия, са тези със сандалово дърво, българска роза, пачули и лавандула.

Сред любителите на топлата ориенталска същност на тонката са редица световни производители на парфюми. "Шанел", "Версаче", "Армани", "Живанши" и "Диор" са само част от парфюмерийните къщи, които високо ценят опияняващия аромат и най-често го използват в мъжките си линии. 

Парфюми

Специално за всички любители на ориенталските аромати сме подготвили списък с едни от най-популярните и обичани парфюми, в сърцето на които се крие тонка:

За мъже

Versace Eros EDT цена 60.99 за 50 ml

Versace Pour Homme EDT цена 55.99 за 50 ml

Armani Emporio Armani He EDT цена 75.99 за 50 ml

Bvlgari Pour Homme EDT цена 64.99 за 50 ml

Dolce & Gabbana Pour Homme 2012 EDT цена 63.99 за 40 ml

За жени

Guerlain La Petite Robe Noire Couture EDP цена 110.99 за 50 ml

Bvlgari Jasmin noir Eau De Parfume EDP цена 93.99 за 100 ml

Lancome Poeme Eau De Parfum EDP цена 114.99 за 100 ml  

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ябълка – любимата свежа нотка на всички парфюмеристи

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмите със сандалово дърво ни обгръщат с топлина и чувственост

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Цитрусови ухания - несъмнена свежест през лятото

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив