Тютюн – класическото мъжествено ухание

Когато стане въпрос за тютюн, обикновено се сещаме за тежката неприятна миризма на цигарен дим. Базовата нотка на тютюн в парфюмите обаче няма нищо общо с цигарите.

В парфюмерията тютюневият аромат е ценна нотка, която не може да се замени с друга подобна, тъй като е уникална по рода си и без аналог. Тя е успокояваща, топла и с изразен сладникaв завършек, като за извличането й се използват почти всички части на растението - цветовете, стеблото и листата.

Характерното за парфюмите с нотка на тютюн в основата им е, че са ненатрапчиви, класически и устойчиви. В тях най-често присъстват и земни, дървесни, сладникави и пикантни нотки като ванилията, сандаловото дърво, пипера, бергамота и др., с които тютюнът се съчетава перфектно.

Заради своето мъжествено ухание, тютюнът най-често се използва в състава на мъжки парфюми, а употребата му в женските е, за да балансира наситеността и да увеличи дълготрайността им. Една от най-известните марки, предлагащи парфюми с нотка на тютюн, е Davidoff.

История

Негово Величество Тютюнът представлява тревисто растение от семейство Картофови. Популярното название идва от латинското му име Nicotiana tabacum, което е кръстено на френския посланик в Португалия - Жан Никот. Той си е заслужил тази чест с това, че по време на едно от посещенията си в Бразилия през 1560 г. решава да изпрати семена и листа от тютюн на Катерина Медичи в Париж и по този начин поставя началото на разпространението му в Европа.

Днес тютюнът се е превърнал в едно от растенията, без които модерният свят не може. Неговата родина е тропическата част на Южна Америка, чието коренно население го е използвало векове преди да бъде пренесен в Европа. В Древността Nicotiana tabacum първоначално се е използвал от лечителите в народната медицина и от индианските шамани при извършването на специални обреди. Освен като широко популярна билка, чието основно приложение е било на релаксант, най-честата му употреба е била и за смъркане и дъвчене.

След култивирането му от човешка ръка през 17 в., тютюнът изключително бързо се популяризира и сред европейското общество и става един от главните двигатели на икономиката на европейските колонии в Америка. В Европа веднага се превръща в една от най-продаваните и в една от най-търсените стоки.

Днес растението тютюн вече почти не се среща в дивата природа, а се отглежда с цел търговия - за производство на цигари, пури, емфие и др. Но заради своята дълготрайност представлява интерес и за парфюмеристите и така се превръща в една от най-популярните ароматни нотки, използвана в парфюмерийната индустрия.

Парфюми

Специално за всички любители на аромата на тютюн сме съставили списък с най-популярните парфюми, които съдържат неговата нотка в основата си.

За мъже

Armani Code Eau De Toilette EDT цена 97.13 за 75 ml

Gucci POUR HOMME II Eau de Toilette EDT цена 99.99 за 100 ml

Viktor & Rolf Spicebomb Eau Fraiche EDT цена 118.99 за 90 ml

Versace Dreamer EDT цена 45.99 за 50 ml

Burberry London EDT цена 53.99 за 50 ml

Унисекс

Tom Ford Private Blend:Tobacco Oud EDP цена 293.99 за 50 ml

Tom Ford Private Blend: Tobacco Vanillie EDP цена 430.99 за 100 ml

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Meд – най-функционалната нотка в парфюмерията

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки за януари

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки през декември

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив