Смокиня - сладост и свежест от библейски времена

Излишно е да споменяваме, че смокинята е растение с хилядолетна история, чиито корени са нaмiрат някъде надълбоко още в библейските времена. Въпреки това обаче и до ден-днешен плодовете на смокинята са изключително популярни в гурме средите, в това число и в парфюмерията.  

Употреба  

Характерно за смокинята е, че всяка една част от растението е използваема. То дава на хората едни от най-ценните и богати на вещества плодове, които се консумират както в свеж, така и в изсушен вид. Дървесината пък се използва за създаването на уникален мебелен интериор, а листата могат да бъдат приятна и прохладна в горещите летни дни декорация. Заради всички тези полезни "качества", дървото неволно започва да се смята за част от приказната Едемска градина. А има и легенди, които разказват, че Адам и Ева са се покривали със смокинови листа след изгонването им от рая.  

Знаете ли, че...  

Любопитен факт е, че смокиновото дърво няма цвят, заради което в Китай наричат смокинята "плод без цвят". Всъщност истината е, че плодът се развива от съцветие от специално адаптиран вид, което е съставено от много цветове, които не се виждат. То стои почти затворено, като съвсем мънички цветчета (1 мм) са подредени по неговата външна повърхност.  

Интересно е, че има два вида смокинови дървета - мъжки и женски. "Мъжките" съдържат тичински с цвете прашец, опрашващ се от специален вид малки оси, които го носят към "женските", където се формират бъдещите сладки плодове.  

Полезни свойства  

Полезните свойства на смокинята са многобройни, за това ще се спрем само на малка част от тях. Характерно за плода е, че съдържа изключително много полезни вещества, които при изсушаване не се губаят, а дори напротив - засилват се неколкократно. За това и при консумация носи усещане за бързо засищане - това е така, защото на 100 гр. смокини се съдържат 3 гр. фибри (при сушените стават 15 гр.) А фирбите спомагат за храносмилането, понижават риска от сърдечни заболявания и намаляват холестерола. В плода се съдържат още и витамините В и С, минералите магнезий, калий, натрий, фосфор, калци и желязо и др.  

В парфюмерията  

Но нека да се върнем към парфюмерията. Смокинята има великолепен свеж и същевременно сладък аромат с изразени нотки на зеленина. Заради това парфюмеристите са обособили две изкуствени нотки на смокиня - едната от тях носи вискозна сладост, а другата - свежа прохлада. В парфюмната композиция най-добре си партнира с дървесните и цветните аромати.  

Щом усетите веднъж аромата на смокиня, едва ли ще можете да го забравите някога! Няма нужда да доказваме това, достатъчно е само да изброим част от най-обичаните в света парфюми, които съдържат нотка на смокиня.

Сред тях са:

Premier Figuier на L`Artisan Parfumeur

Un Jardin en Mediterranee на Hermes 

Aqua Allegoria Figue Iris на Guerlain

Ninfeo Mio на Annick Goutal 

Womanity на Thierry Mugler 

Blu Mediterraneo Fico на Acqua di Parma

Pulp на Byredo 

Arabie на Serge Lutens  

А ако и вие имате свой любим аромат с нотка на смокиня, който не присъства в нашия спосък, можете да го споделите с нас във формата за коментари :)

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Тютюн – класическото мъжествено ухание

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Сладките парфюми, които обожаваме

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ром - плътност, дълбочина и сладост от Карибите

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив