Смирна - тайната нотка на най-загадъчните, чувствени и сложни парфюми

Смирната представлява високо растение със сладникава миризма, от което се получава специфична смола с приятен аромат. За произхода му има две теории - според едната неговата родина се намира някъде в южната част на Арабския полуостров (най-вероятно около земите на Йемен и Оман), а други източници гласят, че първоначално е открито в североизточната част на Африка. Въпреки все още неизянения произход обаче, смирната бързо превзема цялата планета и се превръща в една от най-популярните парфюмни съставки...  

Получаване  

Не е тайна, че огънят притежава способността да трансформира веществата - топи метала, изпарява водата... И дори и дървото не остава без метаморфоза. От незапомнени времена хората забелязват, че различните дървета горят по различен начин - някои просто изгарят и изчезват, докато други изпълват въздуха с приятен аромат. Именно това се случва и със смирната - нейните сухи клони, или по-скоро жаравата от тях, под влияние на пламъците образува невероятно деликатен аромат на ванилия, примесен с леки горчиви нотки. Тя се получава в следствие на затоплянето на парчетата замразена смола, които се задържат в повредените части на кората на растението. По-късно, за да се увеличи процента на смолата, в кората нарочно се правят драскотини, при които се образуват втвърдени смолисти бучки. Те могат да бъдат жълто-розови, червеникави или кехлибарени на цвят.  

Видове  

Съществуват два вида смирна - горчива и сладка, като в Европа във връзка с тези характеристики е направено разделение на "мъжка" и "женска". Първият вид се среща главно в Сомалия и е познат под името Commiphora myrrha (Nees) Engler, а вторият се получава от дърветата Commiphora erytharaea Engl и именно той влиза в състава на различни парфюми и се използва от Източната медицина за извършване на разнообразни ритуали.  

В древни времена...  

Още от най-древни времена смирната е била ценена не само поради нейния ценен аромат, но и най-вече заради лечебните й качества. Египтяните са я използвали за лекиване на тежки рани, както и като главна съставка при балсамирането на мумии. Заради това през тези години смирната е била толкова ценна, че нейната стойност се е равнявала дори на тази на златото.  

На много места по света са използвали тази билка и за провеждането на религиозни обреди и обичаи. А древногръцките и римските лечители са препоръчвали смирна при храносмилателни проблеми, нередовна менструация и като лек за различни инфекции, сред които дори и сифилис.   

Китайската народна медицина не остава по-назад и също оценява лечебните свойства на смирната. Източните лечители са я предписвали при проблеми с кръвообращението, при ревматизъм, при артрит, при менопауза и дори и при тумори на матката.  

Любопитно е, че смирната е спомената е дори и в Библията.  

В парфюмерията...  

Благодарение на своите специфични ароматни свойства - ванилови нюанси, съчетани с остри, горчиви аромати, и на своето умение да "оправя" миризмите - което позволява на другите нотки да се разкрият в пълна мяра, смирната често се появява в парфюмни композиции като част от най-загадъчните, чувствени и сложни аромати.   

Ние ще ви предоставим съвсем кратък списък с парфюми с нотка на смирна, но смятаме, че той ще е напълно достатъчен, за да разберете за какво става дума... :)  

Thierry Mugler Alien Essence Absolue - за жени  

Tom Ford Velvet Orchid - за жени  

Lancome L’Autre Oud - унисекс  

YSL La Collection M7 Oud Absolu - за мъже  

Chanel Antaeus - за мъже

 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ванилия - момент на сладост и нежност

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими нишови парфюми на Montale за 2020

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Магнолия - нотката на аристократичните парфюми

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив