Шоколад - ароматна нотка за ценители

Шоколадът е продукт, който се получава от семената на какаовото дърво и е едно от най-големите изкушения, познати на човечеството още от най-древни времена. Много малко са онези, които имат силата да не се поддадат на изкушението му и да останат безразлични пред неговата сладост.  

Малко история  

Какаовите дръвчета (от лат. Theobroma cacao - "храна на боговете") се отглеждат в продължение на повече от 3 000 години в Централна и Южна Америка и Мексико, като най-ранното свидетелство за съществуването им е още от 1100 г. пр. н. е. Но любопитното е, че днес цели 3/4 от производството се случват по земите на Западна Африка. В продължение на много години са се формирали и познатите ни днес традиции по празници да се подаряват шоколадови изделия,например на рождeн ден - бонбони, на 14 февруари - шоколадови сърчица, на Великден - шоколадови яйца и зайчета, и др.  

Шоколад - полезни действия  

Въпреки че шоколадът е известен най-вече с високата си калоричност, не трябва да се отказваме напълно от него, тъй като в умерени количества той може да бъде не само удоволствие, но и да окаже полезно въздействие върху човешкия организъм. Ползи от шоколада: - стимулира сърдечно-съдовата и нервната система; - предпазва от вредното действие на свободните радикали; - източник е на минерални вещества като магнезий, желязо, калий и мед; - има антиоксидантно действие.  

Шоколадът в парфюмерията  

Шоколадът е често използвана съставка в парфюмерията, която се среща и в базовите, и в сърдечните и във връхните нотки. Характерно е, че неговото ухание не може да се усети от всеки - обикновено се долавя само от ценители на парфюмите, които са развили по-силно обоняние и по-лесно разпознават отделните съставки.  

Горчив шоколад  

Горчивият шоколад придава на парфюмната комбинация един особен сладко-загадъчен аромат. Такъв например е Covet на Сара Джесика Паркър - благодарение на шоколадовата нотка на цялата композиция се придава много по-задълбочена интерпретация.  

Друг популярен и обичан дамски парфюм е ориенталско-флоралният Mat Chocolat - в него освен какаото, шоколадът и горските плодове се включват още и тютюн, мента, лавандула, бергамот, виолетки и ветивер. Заради това, че създателите парфюмеристи са успели да притъпят задушаващият и натрапчив аромат на шоколад, тук той не се явява просто като елемент от една от трите групи нотки, а присъства в цялото звучене на композицията.  

Друг любим парфюм на жените по света - Desire Me на Escada, също дължи красивото си ухание на тъмния шоколад. Неговият аромат се подсилва от кафените нотки, които също са налични в композицията. Подобни примери са и Black Orchid на Tom Ford и Blv Notte Pour Femme на Bvlgari.  

Бял шоколад  

Ако сте любители на вкуса не на класическия шоколад, а на неговия бял аналог, то имаме нещичко и за вас! Много парфюмеристи интерпретират с нотката на бял шоколад, като сред най-сполучливите им попадения можем да отбележим Fantasy на Бритни Спиърс, 5th Avenue Nights на Elizabeth Arden, Rose Aoud на Micallef и Omnia на Bvlgari.  

Какао и кафе  

Нотките на какао и кафе са изключително близки до шоколада. Те се срещат в парфюми като Cafe-Cafe Black Label, Clinique Happy To Be, Be Delicious Men на Donna Karan и др.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Лайм - ободряващата парфюмна нотка

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Банан - мекота и свежест в дамските парфюми

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Камелия - цветето без мирис в парфюмерията

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив