Шафранът – един от най-скъпите компоненти в парфюмерията

Шафранът в продължение на векове остава един от най-скъпите компоненти в парфюмерията. Ароматът на шафран е красив, лесен за разпознаване, невероятно добре известен и наистина луксозен. И само най-талантливите парфюмеристи могат да го обработят и съчетаят така, че да разкрие напълно огромния си потенциал.  

История  

Шафранът всъщност е най-скъпата подправка по тегло, позната на човечеството. Той се добива от цветовете на шафрановия минзухар, произхождащ от остров Крит. Характерното за него е, че не се среща в див вид, а се добива единствено по стерилен начин. Наименованието му идва от старофренски термин, означаващ "жълт". Историята на растението датира още от 3000 г. пр. н. е., когато се появява дивият предшественик на съвременния питомен шафран - обикновеният есенен минзухар. Хората започнали да го отглеждат с градините си и така през късната Бронзова епоха в Крит се е появил първият мутрал екземпляр, доближаващ се почти напълно до познатия ни днес шафран. След това той е пренесен в Индия, където започва най-масовото негово отглеждане.  

Полезни свойства  

Шафранът е: - добър за сърцето - подобрява кръвообращението и работата на сърцето и намалява нивата на холестерол в кръвта; - полезен за очите - отдавна специалисти са доказали, че редовният прием на шафран забавя процеса по отслабване на зрението с възрастта; - оръжие в битката с времето - една от основните характеристики на шафрана е, че притежава антиоксидантни свойства, благодарение на които е ефективно оръжие в битката, която хората водят със свободните радикали в организма си; - афродизиак - някои от съставките на шафрана водят до приповдигнато и екзалтирано настроение.

 

Парфюми с нотка на шафран  

Oud Royal на Armani Prive  

Дървесно-ориенталският аромат, създаден през 2010 г., е част от частната колекция "Armani Prive", вдъхновена от лукса на Изтока и екзотичните тайни на Ориента. Отделно от скъпоценния шафран в състава влиза друг величествен компонент - дървото агар- агар. Останалите нотки в композицията са роза, амбра, сандалово дърво и тамян.  

Black Saffron на Byredo  

Кой друг, ако не Бен Горъм, чието детство е преминало в родината на шафрана - Индия, знае как да "разкрие" всички предимства на тази божествена съставка. Представен през 2012-та година, Black Saffron носи в себе си чудесната ароматна комбинация на шафран, хвойна, грейпфрут, виолетка, кожа, кашмир, малина и ветивер.  

Jardin Noir Cafe Rose на Tom Ford  

Ароматът на шафран в Jardin Noir Cafe Rose на Том Форд играе поддържаща роля, която засилва господстващата сладост на роза и придава една особена ориенталска мистика на парфюм, сякаш призлиза директно от приказките на Шехерезада. Сред останалите съставки са още и сандалово дърво, кехлибар, кафе, пикантен пипер и др.

 

Spicebomb на Viktor & Rolf  

Парфюмеристът Оливие Полж построява сладкия дървесен аромат, наречен Spicebomb, върху основата на контрастиращи студени и топли цитрусови нотки. Едва ли има човек, който може да остане равнодушен към тази взривоопасна комбинация от розов пипер, шафран, грейпфрут, бергамот, паприка, тютюн, ветивер, канела и кожа.  

Lily&Spice, Penhaligon’s  

Този аромат е като ароматно въплъщение на символа Ин-Ян, тъй като е изграден върху два на пръв поглед несъвместими компонента - лилия и шафран. Но в крайна сметка се оказва, че благородното цвете отлично може да си взаимодейства със скъпата подправка.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Легендарната история на великата мъжка династия Guerlain

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Пикантни аромати с подправки в разгара на есента

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Смирна - тайната нотка на най-загадъчните, чувствени и сложни парфюми

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив