Секвоя - ароматната нотка, по-стара от човечеството

Сяквоята - вечнозеленото иглолистно дърво, има уникална история. Тя се появява на нашата планета в момент, в който тя е била обитавана от динозаври. Но дори и след като тези огромни животни изчезват, секвоите се оказват в състояние да издържат и да се преодолеят дори и разрушителното действие върху природата на ледниковия период.  

Днес тези дървета са сред най-дълголетните в света. Представете си само - животът на секвоите е с продължителност повече от 2000 години, като зрялостта им идва към 400-500-ната година. Предполага се, че сред най-старите известни дърветата има такива, които са на около 2200 години.  

Характеристики  

Секвоята може да се нарече още и екологичен детектор, тъй като расте само на онези места, където околната среда е чиста. Дори и самото дърво е фин филтър, който пречивства въздуха от замърсяване в по-голяма степен от всички други растения. Расте най-вече в Калифорния, но може да бъде открита и на черноморския бряг край Казказ, в Грузия и в Крим.  

Секвоята е уникално дърво. Освен всичко друго, благодарение на специалните й характеристики, от нея се правят мебели и различо домашно обзавеждане. Те се отличават с лекота, липса на гниене и в тях никога не се завъждат насекоми. Секвоя се използва използва също и в тютюневата и хранително-вкусовата промишленост.  

История  

За секвоята европейското население научава за първи път в средата на 18-ти ве - през 1769 г., когато пътници открили неизвестни до този момент за тях иглолистни гиганти на брега на Тихия океан и нарекли цвета на дървесината им махагон (красиво дърво). Името идва от австрийския ботаник Stephan Endliher, който за първи път разпределя секвоята в отделен род дървета и става и неин "кръстник". Смята се, че кръщава дървото на един индиански вожд Cherokee - Секвоя.  

В парфюмерията  

Парфюмеристите бързо заблязват, че присъствието на нотка на секвоя в ароматни композициите ги прави по-свеж. Ето защо много от рекламните кампании на такива парфюми са базирани на изображения на екзотичното дърво, което създава усещане за дълготрайност и атрактивност. Много марки например привличат внимание върху продуктите си с описания от типа на "ярък, смел, свеж, вечнозелен дървесен аромат, който пресъздава миризмата, която преобладава в горите с огромни дървета." Или пък "аромат, носещ очароването и оживителната енергия на природата, който звучи в унисон с ритмите и звуците на града."  

Ароматът на секвоя универсален - подходящ е както за мъже, така и за жени. В зависимост от това кой е титулярът, секвоята се комбинира с различни компоненти на ароматния букет - пикантна свежест и цитрусови или цветно-пикантни акорди.

 

Парфюми с нотки на секвоя най-често избират стилни, силни, динамични и самоуверени хора. В крайна сметка, ароматът на едно подобно вечнозелено дърво с дълга повече от човечеството история няма как да отива на по-различни личности.  

Сред най-популярните парфюми с нотка на секвоя са: 

Euphoria Intense на Calvin Klein,

The One for Men Sport на Dolce&Gabbana 

Series 2: Red Sequoia на Comme Des Garcons.

 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки за август

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Иланг-иланг - или как ухае любовта

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Шафранът – един от най-скъпите компоненти в парфюмерията

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив