Розата - ароматната кралица на месец май

Розата - ароматната кралица на месец май

Розата е един от символите на България. Родът включва стотици видове, които са разпространени в Азия, Европа, Южна Америка и Северозападна Африка. Срещат се рози с най-различни цветове – от светлозелени до тъмнокафяви.

Цъфтежът на розата започва през месец май с така наречените пролетни рози и може да продължи до края на есента с късните сортове. Някои рози цъфтят непрекъснато, когато времето и условията са благоприятни. Други правят кратка пауза, през която растението се възстановява.

Освен наслада за сетивата с красивия си вид и прекрасен аромат, розите се използват и в индустрията. Листенцата от цветовете намират приложение в кулинарията, като от тях се произвеждат сладка ликьори, сиропи и чайове. Използват се и като ароматизатори, оцветители и овкусители, а любим на мнозина е и розовият мед.

Розово масло се произвежда от 4 вида роза

Розово масло се произвежда от 4 вида роза

В парфюмерията и козметиката се използва етеричното масло от 4 вида - роза дамасцена, столистна роза, стамболска роза и бяла маслодайна роза. Счита се, че отглеждането им за получаване на розова вода и по-късно на розово масло е започнало в Индия и Египет.

Розовото масло е продукт от маслодайни рози, получен чрез двойна дестилация. Заради своите качества и цена е известно и като „течно злато“. Цената на 1 kg розово масло достига рекордна стойност от 7000 евро през 2015 г.

Търговията с розово масло в Европа е започнала през XVI век, а първите данни за розови насаждения по нашите земи са от XVII век – около Одрин, а в пределите на днешна България първите документални сведения са от 1712 г. за землището на карловското село Войнягово. В средата на ХIX век се е формирала т. нар. Розова долина, в района между Павел баня, Казанлък, Карлово и Стрелча.

Преди Освобождението в България е имало около 10 хил. декара насаждения и производството на розово масло е достигнало 1000 kg. Най-големи площи са създадени и отглеждани около Първата световна война – около 90 хил. декара, след което намаляват до 30 хил. декара.

Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най-късно до обяд. Задължително е цветът да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал. По този начин се запазват в максимална степен ароматът и влажността му, за да бъдат извлечени по-късно, по време на дестилацията.

Сред най-популярна в парфюмерийния свят е дамаската роза, известна още като роза дамасцена. Произхожда от Мала Азия, където се отглежда от древността. Нейна разновидност е и нашата Казанлъшка роза, от която се добива най-качественото розово масло в света. То е и сред най-скъпите, тъй като за получаване на около 1 литър са необходими 4 тона листенца!

Страната ни е световен лидер в производството на розово масло с годишен добив от 1,5 тона. Най-големите потребители на българското розово масло са Япония, САЩ, Германия, Белгия и Франция. То е превъзходен природен продукт с уникален състав от около 300 химични съединения.

Парфюмите с роза – фаворити за любителите на флорални аромати

Ароматът на розовото масло е неповторим, слави се и с трайността си, поради което е предпочитан за парфюмните композиции на най-известните световни брандове.

Giorgio Armani Si Passione Eclat

Парфюмна вода Si Passione Eclat е флорален аромат от дамската бестселър серия на Armani – Si. Той е истинско предизвикателство за смелата, модерна и независима жена. Създава усещане едновременно за огнена страст, класа и елегантност. Неизменна е и нотката екстравагантност, с която италианската марка печели милиони почитатели по целия свят. В парфюма се долавят акордите на светъл касис и италиански бергамот. Сърцето на аромата е за розата, като традиция за Armani е използването на екстракти от цветове, ръчно брани във Франция и Турция. Базовите нотки от бял мускус и мадагаскарска ванилия допълват пикантния и пристрастяващ ефект на парфюма.

Lancome Idole

Lancome Idole

Idole на френската модна къща Lancome e дългоочакван флорален аромат, който се появява на пазара през 2019 година. По него са работили трима известни парфюмеристи - Shyamala Maisondieu, Adriana Medina и Nadege Le Garlantezec. В нежното ухание е включена ексклузивно създадената за Lancome есенция от венчелистчета на роза от турския град Испарта, както и роза Centifolia, отглеждана във Франция. Великолепието на тези розови акорди, преплетени с искрящите нотки на бергамот, круша и индийски жасмин, създават невероятното усещане за чистота, блясък и лукс.

Narciso Rodriguez For Her Musc Noir Rose

Narciso Rodriguez For Her Musc Noir Rose е дамски флорален аромат, представен на пазара през 2022 година. При създаването му парфюмеристът Sonia Constant се вдъхновява от вътрешната красота на жените. Характерното мускусно сърце на Musc Noir Rose е обгърнато от деликатна чувственост. Ароматът е почит към истинската природа на всяка жена - личен момент, в който тя разкрива своята неподправеност. Искрящите връхни акорди на бергамот се комбинират с наситена тубероза, за да създадат сияен аромат. Очарователната сърдечна нотка на мускус подсилва флоралния букет на аромата, като същевременно го омекотява с топли, ориенталски, ванилови акценти.

Hugo Boss Ma Vie

Hugo Boss Ma Vie

Hugo Boss Ma Vie е парфюм вдъхновен от самоуверената жена, която успява, въпреки забързаното си ежедневие, да се порадва на малките неща в живота. Тя умее да се наслади на вдъхновението от посрещането на изгрева, нежните ласки на слънчевите лъчи по кожата или прекрасното ухание на цветята. Парфюмът на Hugo Boss Ma Vie е завладяващ и много женствен. Представен е на пазара през 2014 година. Връхните нотки са на кактусов цвят, в сърцевината са умело балансирани розова фрезия, жасмин и роза. Кедър поставя базовите акорди на този флорално-дървесен аромат.

Mugler Angel Nova

Angel Nova е аромат за модерната героиня, която се бори, за да реализира мечтите си и не се отказва да превръща реалността си в истинска приказка. Завладяващият парфюм разкрива баланса между удоволствие и самочувствие, което го прави неустоим. Ароматът се отваря с вкусна плодова нотка на личи и малина, която избухва с еуфория, преди да разцъфне в нов флорален блясък, уникален в света на ANGEL. Дамаската роза, като доказана кралицата на цветята, намира своята интерпретация в света на MUGLER. Вълна от зашеметяващо и мощно дърво придава на парфюма неговия подпис, като същевременно оставя неустоима ароматна пътека за преоткриване. MUGLER ANGEL NOVA е представен на пазара през 2020 година, а негови създатели са парфюмеристите Соня Констант, Луиз Търнър и Куентин Биш.

Подгответе се за страстно, вълнуващо и екзотично лято като си подарите парфюм с роза в края на месец май!

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Производствените техники при парфюмите

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Анасон - тайната свежест на ориенталските парфюми

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Шоколад - ароматна нотка за ценители

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив