Ромът е интересен акцент в парфюмите за студените месеци

Ромът е интересен акцент в парфюмите за студените месеци

Ромът е ароматна нотка, която има силата да превърне в гурме всяка уханна композиция в състава, на която присъства. Използва се, както в мъжки, така и в дамски парфюми, за да им придаде повече чувственост и плам. Уханията с ром са сложни, многопластови и завладяващи.

Ароматната нотка се съчетава добре с ванилови, сметанови и цитрусови акценти, като им придава специфична топлина, което ги прави подходящи за зимните месеци.

Парфюмите с ром са особено харесвани вечер, тъй като със сигурност ще ви провокират да се разгорещите, без да ви предизвикат махмурлук, разбира се…

Ромът е харесвана нотка в гурме аромати

Напитката ром е открита в средата на XVII в. в Карибския басейн. Произвежда се от меласа, която е вторичен продукт на захарната тръстика.

Характерно за висококачествения ром е продължителното отлежаване в дъбови бъчви, което придава на напитката мекота и характерен аромат.

Включен в парфюмни композиции, ромът има силата да въздейства на сетивата и да провокира истински вулкан от емоции.

Приписват на рома, бума в производството на захарна тръстика

Историята на рома ни отвежда във времето на Христофор Колумб. Великият мореплавател пренася със себе си захарна тръстика при едно от плаванията си до Карибските острови през 1493 г.

Оказва се, че културата вирее много добре в топлите райони с влажни почви. Колонизаторите по тези места бързо откриват, че от меласата, която остава след преработването на захарната тръстика, може да се произведе доста приятна на вкус напитка.

Популярното днес название ром се утвърждава през 1979 година. Смята се, че произлиза от популярната в английския сленг дума "rumbullion", която означава врява и вероятно се свързва с ефекта след употребата на напитката. Най-големите почитатели на рома били мореплавателите.

Любопитен факт е, че те използвали напитката и като разменна монета, за да си осигурят спокойствие от пиратски набези. Ценителите установили, че вкусовите качества на питието се повишавали многократно, след като престои в дъбови бъчви.

Днес ромът е любима напитка на мнозина. Използва се често в сладкарството, съществуват и много популярни коктейли с ром, които имат почитатели по целия свят.

Ароматът на ром е пъстър и многолик

Парфюмите, в чиято уханна композиция е включен ром, се определят като страстни и екстравагантни. В уханието на ром може да се доловят нотки мед, канела, лешник, джинджифил, или обгорена кожа.

Това прави този акцент подходящ за различни ароматни композиции, на които придава топъл гурме полъх. Ромът се вписва добре в ориенталски, цитрусови и дървесни комбинации.

Giorgio Armani Stronger With You Intensely

Giorgio Armani Stronger With You Intensely

Наситеният и чувствен аромат за мъже Intensely от колекцията Stronger With You на Giorgio Armani, е в състояние да възпламени сетивата. Уханието, лансирано през 2018 година, съчетава в себе си ориенталски полъх и фужерни акценти.

Ароматната композиция се открива с пикантни нотки хвойна и розов пипер, озарени с ефирни виолетови листа. Сърцевината е едновременно сладка и свежа, и преплита акценти канела, карамел, градински чай и лавандула.

Базата, формирана от велур, ванилия, кехлибар и боб Тонка, прави уханието завършено и запомнящо се. Stronger With You Intensely е аромат за мъже събрал в себе си страст и романтика.

Bvlgari Man in Black

Bvlgari Man in Black

С Bvlgari Man in Black популярният моден и парфюмериен бранд отбелязва 130 години от създаването си през 2014 година. Експерти определят уханието като харизматично и дръзко, едно от най-експериментаторските в каталога на лейбъла.

Създаването му е вдъхновено от мита за раждането на бога на земята - Вулкан, но пресъздаден от гледна точка на съвременния човек. Ароматната композиция е разработена от доказания майстор в уханния бранш - Alberto Morillas.

Нотки ром и подправки гарантират ударно начало за впечатляващото ухание. След тях се разкриват нотки тубероза, ирис и кожа, а базата, в която са съчетани бензоин, боб Тонка и дървесни акорди, осигурява специфичната дълготрайност на аромата.

Мъжественият и харизматичен парфюм Bvlgari Man in Black е любим на мъже, които обичат да доминират и да бъдат забелязвани още с появата си.

Bentley for Men Intense

Bentley for Men Intense

Стилният и луксозен аромат Bentley for Men Intense е лансиран през 2013 година. Разработен е от парфюмериста Natallie Lorson и е насочен към мъже, които предпочитат ухания от висока класа.

Парфюмът се утвърждава като един от ароматните шедьоври на бранда, който печели почитатели по целия свят. Ароматната композиция се открива с нотки бергамот, черен пипер и дафинов лист.

Сърцевината съчетава градински чай, африкански здравец, канела, ром и дървесни акорди. В базата на уханието са преплетени кожа, бензоин, тамян, кедър и пачули.

Christian Dior Fahrenheit Le Parfum

Christian Dior Fahrenheit Le Parfum

Fahrenheit Le Parfum e едно от новите ухания, лансирани от бранда Christian Dior. Парфюмът, разработен от Francois Demanchy, е представен на пазара през 2014 година.

Ароматната композиция, изградена въз основа на контрастите, впечатлява с чувствения си ориенталски характер. Уханието се открива с нотки велур, сицилианска мандарина и женско биле.

В сърцевината са преплетени виолетови листенца, ром, кориандър и кимион. Базовият акцент бурбонска ванилия придава чувственост и топлина на аромата.

Azzaro Wanted Girl By Night

Azzaro Wanted Girl By Night

Представеният през 2021 година Azzaro Wanted Girl By Night е ароматът на модерната съблазнителка, която обича да бъде под светлината на прожекторите.

Парфюмът по най-добрия начин изразява мотото на Аззаро: „Не чакайте възможност, действайте, бъдете по-ярки и по-смели, опитайте се и постигнете невъзможното”. Уханната композиция е истинска обонятелна ода на женствения чар.

Първото впечатление за аромата е изкусително, благодарение на нотките бита сметана и ром. В сърцевината се долавя ухание на цереус, а пачули в базата осигурява дълготрайност на парфюма.

Впечатляващ е и флаконът на аромата, който напомня на нежна розова пъпка, чийто бодли са тайно оръжие за покоряване.

Nishane Fan Your Flames Extrait De Parfum

Nishane Fan Your Flames Extrait De Parfum

Fan Your Flames by Nishane е впечатляващ парфюмен екстракт, подходящ, както за мъже, така и за жени. Ароматът е лансиран през 2016 година.

Уханната композиция се открива с вкусни нотки кокос и ром. Сърцевината е сладка и уютна, формирана от нотки тютюн и боб Тонка. Базовия акорд, изграден от китайски кедър и дъбов мъх, придава завършеност на ароматната комбинация.

Парфюмът настройва за прекрасни вечери, изпълнени с незабравими изживявания. “Насладете се на доброто настроение, за да отпразнувате живота”, призовават от Nishane с уханието си Fan Your Flames.

Ароматът принадлежи към серията, посветена на Руми и е вдъхновен от мисълта му "Подпалете живота си и търсете тези, които разпалват пламъците вътре във вас”.

Ромът е една от най-интересните ароматни нотки в парфюмерията. Той се вписва чудесно в ориенталски, цитрусови и дървесни уханни композиции. Ромът придава различен характер на парфюмните комбинации в зависимост от това дали е включен във връхните, сърдечните, или базовите нотки. Съчетава се добре със свежи цитруси, пикантни подправки, ванилия, карамел, сметана, пачули, бор и др. Парфюмите с ром са забележителни, многопластови и запомнящи се. Те са любими на мъже и жени, които ценят вниманието и обичат да провокират.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Български парфюмерист създава аромати за световни марки

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмите с подправки, които нажежиха страстите през горещия сезон

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Краставица - освежаващо усещане за свобода и щастие

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив