Производствените техники при парфюмите

Едва ли някой ще се учуди, че създаването на парфюми си е цяла наука. Тя започва с деликатната задача, пред която се изправя парфюмеристът, за да създаде идеалната композиция от ароматни нотки. След това следва изборът на най-подходящите техники на производство, продължава се с изработката на перфектния флакон и се завършва с избор на най-подходящо наименование.

В тази статия ще се спрем на втората стъпка и ще ви потопим в дебрите на парфюмерията, като разкрием някои от най-популярните производствени техники. Някои от тях са достигнали до нас още от Древността, докато други са плод на развитието на съвременната наука.

Естествен отпечатък

Природата е източникът на вдъхновение за парфюмеристите, за това всеки от тях се стреми да открива в нея нови неща - някое рядко цвете, подправка от далечно кътче, прясно откъснат плод... Тайната на натуралните аромати е, че те са нетрайни, ефимерни и за да се запазят, трябва да успеят да се уловят на време.

За това е изобретена техниката, наречена "естествен отпечатък". При нея източникът на аромата се поставя в близост до специална касетка, която да поеме и да фиксира неговите ароматни молекули. След това те се анализират чрез спектография и газова хроматография. По този начин природните аромати се улавят в техния максимално естествен вариант.

Синтез

С цел да се намали цената на парфюмите и те да бъдат достъпни за всички обществени слоеве, през 19 в. голяма част от парфюмните съставки се заменят с изкуствени еквиваленти. Когато парфюмеристите открият някоя нова съставка, специалисти по високите технологии се ангажират да започнат масово производство на новата молекула в стабилен и чист вид.

Процесът по синтеза на откритата съставка варира в зависимост от нейната сложност. Той може да продължи дори няколко месеца, които са нужни, за да се подсигури максимално качество на крайния продукт. Така днес над 50% от парфюмните съставки са изкуствени. 

Екстракция

Екстракцията представлява техника, при към която суровият природен материал се прибавя специален разтворител, чиято цел е да извлече от него всички ароматни съставки. За тази цел се употребяват летливи разтворители и течни газове като бутан, метанол, теанол и др. След смесването следва престой и изпаряване, след което остава само ароматна есенция. Тя се анализира и от нея се усвояват всички ароматни компоненти, които се запечатват с перфектна автентичност.

Дестилация

Дестилацията представлява изпаряване, чрез което от твърдите части на материала се отделят ароматните съставки. Това се случва чрез загряване на суровината във вода, чиито пари се събират от специална тръба, където се охлаждат и преминават накрая в стъклен резервоар. Следва процес по преливане и утаяване, при който получените съставки се отделят една от друга. Резултатът от всичко това се нарича "есенция".

Студено пресоване

Техниката на студеното пресоване се прилага само върху корите на цитрусовите плодове, тъй като само те притежават нужното количество на естествени есенции. Какво представлява самият процес - кората се отделя от плода, надупчва се и се пресова. Течността, която се получава след това, се филтрира през специална мокра хартия и така от етеричните масла се отделят воднистите съставки.

Студеното пресоване е най-подходящо за лимони, портокали, грейпфрути, лайм и всички останали плодове, които имат чувствителност към кислород, топлинна обработка, киселини, химикали и които не могат да запазят миризмата си при друга обработка.

Надяваме се, че ви е било интересно :) 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмите с кафе носят бодрост и жизнерадост

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Шипровите парфюми са популярен избор през есента

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмите със сандалово дърво ни обгръщат с топлина и чувственост

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив