Портокал – завладяващото сладко ухание

Портокалът (на латински Citrus sinensis) е вечнозелено цитрусово, тропично дръвче, което за първи път се появява на територията на днешен Китай. Според някои исторически данни местното население започнало отглеждането му цели 2 000 години пр. н. е.

Оригиналният произход на названието му не е известен, но има няколко теории. Според буквалния латински превод Citrus sinensis означава "сладък портокал". В холандския език думата за портокал е "Sinaasappel" и буквално се превежда като "китайска ябълка". Eтимологията на английската дума пък идва от санскритската naranga-s и означава "оранжево дърво". В персийския език за портокал се използва думата porteghal, която означава Португалия - това е така, защото именно португалците внасят растението в Европа. Именно оттам думата навлиза и в българския език. Друга теория отново е свързана със санскритската дума за "оранжев, портокалов цвят", която означава и "аромат".

Парфюмерия

Портокалът е една от ароматните нотки, които са най-често използвани в парфюмерийната индустрия. Нейната уникална цитрусова сладост и ненатрапчива свежест присъства в почти всички флорални мъжки и дамски парфюми. Употребява се най-често в по-леките и пролетно-летни аромати заради своето сладко и освежаващо ухание. То има силата да пренася всеки, който го усетил, на някой пясъчен тропически плаж в мечтана екзотична дестинация. Парфюмеристите съчетават портокала най-често с други цитрусови нотки като помело, лайм, лимон и други. Освен това тя се комбинира прекрасно и с нотки като тамян, джинджифил, сандалово дърво , ветивер, канела и черен пипер.

История

Портокаловото дърво е най-често отглежданото култивирано дърво в света. В Европа е пренесено през 11 в. от Христофор Колумб, който взел със себе си семена от горчив портокал по време на едно от своите околосветски пътувания. Огромното му разпространение обаче се случва през 15 в., когато португалски търговци започват да пренасят по цял свят семена от сладък портокал и така хората от всички народи се пристрастяват към съблазнителния и сладък вкус на жълтите му плодове.

Любопитен факт е, че във филма "Кръстникът" и всички негови продължения появата на портокали в сцените е признак, че предстои да се случи някаква злополука или някой от героите да бъде убит.

Ползи

Портокалът, портокаловото масло и екстрактът от портокал имат множество полезни за човека въздействия: - стимулират производството на мелатонин; - антиоксидантна функция; - намаляват риска от образуване на камъни в бъбреците; - подобряват здравината на костите; - предпазват мъжете от проблеми с простатата; - намаляват образуването на токсини в тялото; - намаляват нивата на лошия холестерол в организма; - предпазват хранопровода от ракови заболявания; - предпазват от болести бъбреците и черния дроб; - подобряват здравето на сърцето; - регулират високото кръвно налягане; - подпомагат зрението; - подобряват либидото; - имат естествено болкоуспокоително действие при главоболие и симптоми на ПМС; - защитават клетките на кожата от увреждания и забавят признаците на стареене.

Парфюми

Parfium.bg предлага в каталога си множество мъжки и дамски парфюми с ароматна нотка на портокал. А специално за любителите на това ухание сме направили списък с едни от най-популярните и обичани ухания:

За мъже

Giorgio Armani Acqua di Gio EDT на цена 79.64 за 50 ml

Guerlain L`homme Ideal EDT на цена 89.99 за 50 ml

Dolce & Gabbana The One Eau de Parfum EDT на цена 80.99 за 50 ml

Gucci by Gucci Made to Measure EDT на цена 85.99 за 50 ml

Cartier Roadster Sport EDT на цена 58.99 за 50 ml

За жени

Armani Code Eau De Parfum EDP на цена 110.08 за 75 ml

Gucci Bamboo EDP на цена 98.99 за 50 ml

Versace Crystal Noir EDT на цена 68.99 за 50 ml

Versace Yellow Diamond EDT на цена 64.99 за 50 ml

Paco Rabanne Lady Million Absolutely Gold EDP на цена 114.99 за 80 ml

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки за август

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмите с тютюн привличат с класическия си и устойчив характер

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив