Полисандрово дърво – дървото, което носи аромат на цвет

Полисандровото дърво има много невероятни качества - външно то е подобно на скъпоценния махагон, а миризмата му прилича на деликатния аромат на свежа роза. Поради тази причина също се нарича и розово дърво.  

Маслото от палисандър се извлича от сърцевината на вечнозелено дърво, което расте в тропическите гори на Френска Гвиана и Бразилия. Под "розово дърво" се разбират няколко сорта от специално дърво, всяко от които има малко по-различен аромат. На този принцип във френския си вид то има фин мирис на роза, а в бразилския – уханието му е като на лилия. Изненадващо, дървесината от полисандровото дърво има по-сладък и цветен, отколкото сух дървесен аромат.  

Някога във Франция е било модерно да се купуват интериорни елементи от дърво, миришещи на цветя. От него също са се правили домашни пособия като ковчежета, дръжки на ножове, четки за дрехи и обувки. По-късно, с увеличаване на търсенето на етерично масло от палисандрово дърво, използвано за ароматерапията и парфюмерията, френските източници на дървесина стават оскъдни и Бразилия се превръща в алтернативен доставчик.  

Настъпил обаче и такъв момент, когато безпрецедентното търсене на розово дърво почти заплашило съществуването на палисандъра като вид. Тогава бразилското правителство дори приело специален закон, задължаващ производителите да засаждат ново дърво в замяна на всяко отрязано.  

Маслото от розово дърво се получава от сърцевината му  чрез парна дестилация. То е невероятно ценно -  използва се активно в козметиката, ароматерапията и парфюмерията. Флоралният, леко пикантен аромат на розова дървесина в ароматерапията се използва като тоник, способен да облекчи депресията. А съвсем леката сладост на миризмата на палисандрово масло действа и като афродизиак.  

Често масло от полисандрово дърво може да се види като съставка в много козметични продукти. То е добър дезинфектант, който регенерира кожата и затова често се използва като продукт за заздравяване на рани. Има също функцията да възстановява сухата и дехидратирана кожа, както и да тонизирана уморена кожа.  

Парфюми с нотка на полисандрово дърво  

Cruise Collection Escale a Parati, Dior 

Уханието се появява през 2008 г. като част от емблематичната круизна колекция на Диор. Композицията му е свежа, смела и много енергична - тук полисандърът се комбинира с бергамот, масло от петитгрейн и лимон, акорди на бадем, портокалов цвят, плодове от хвойна, кедър, кипарис, галбан, кимион и мускус. Създател на Cruise Collection Escale a Parati е парфюмеристът  Francois Demachy.  

Habit Rouge, Guerlain 

Парфюмът е създаден от самия Жан-Пол Герлен през 1965 г. и оттогава е един от най-популярните аромати на марката. Той представлява уникална колаборация от бразилски полисандър, бергамот, лайм, портокал, босилек, мандарина, карамфил, пачули, канела, жасмин, роза, кедър, кожа, бензоин, ванилия, дъбов муг, лабданум и сандалово дърво.  

Lolita Lempicka Le Premier Parfum 

Чувствен и романтичен аромат, който носи сладък вкус на грях. За това не е изненада, че вдъхновението за създаването му идва именно от мита за Едемската градина. В състава на върха му полисандровото дърво си партнира с нотки на ванилия, кайсия, лимон, амалфи и череша. В сърцето са скрити уханията на женско биле, ирис и жасмин. А всичко това се подчертава прекасно с тамян, мускус и виолетови листа.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки за март

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими нишови парфюми на Montale за 2020

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Божур – нотката на най-изисканите парфюми

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив