Пипер - древният аромат, който е по-скъп и от златото

Пиперът представлява един особен вид храст от семейство Пиперови, чиито клони могат да достигнат до височината на дървета. Това растение, познато още с латинското си наименование Piper nigrum, се расте най-вече в Индонезия (и по-точно в островите на Малайския архипелаг) и по земите на Източна Индия.

История

В Европа пиперът навлиза преди 600 години и моментално се превръща в една от най-ценните съставки за европейците. Неговата цена буквално била колкото тази на златото и зърната му хората използвали, за да се разплащат при покупки на стоки и къщи на същия принцип като със златните монети.

Интересното е, че с пиперът не само се плащало, но и се откупвало. Един френски документ от град Безие разказва следната история - на жители, които били обвинени за смъртта на някакъв виконт Роже, наложили глоба в размер на един килограм черен пипер. А в случаи на фалшифициране на млян черен пипер, на търговците се отнемало цялото имущество и те отивали в затвора.

Друг любопитен факт е, че заради пипера са направени и много от великите географски открития. Защо? Богатите търговци, които имали бойната задача да снабдяват с пипер, всъщност изпълнявали наистина трудна работа - за да достигнат до местата, където храстът расте, те трябвало да използват кораб, за да преплават Индийския океан, да пресекат пустинята и после на обратно по същия път. Заради това им се налагало да преминават през много страни, в които плащали високи такси. И за да избегнат всичко това, техните походи се увенчали с откриване на нови географски ширини. По този начин и великият капитан Васко да Гама открил морския път от Европа до Индия.

Здравословни ползи

- намалява нивото на пристрастеност към никотина; - използва се при стрес, умора, слабост, депресия и напрежение; - инхалации със специално приготвено масло от черен пипер спомагат за подобряването на състоянието при грип и настинки; - им съдоразширяващо, загряващо и болкоуспокояващо действие; - подпомага проблемите с храносмилателния тракт; - подобрява апетита; - силен афродизиак; - въздейства върху тонуса на мускулатурата и снабдява цялото тяло с кислород и кръв.

В парфюмерията

В парфюмерийната индустрия ароматната нотка на пипер се използва най-вече като връхна, преминаваща към средна. Уханието й е леко натрапчиво и екзотично и се смесва идеално с това на сандаловото дърво, на тамяна, на лавандулата и на майорана. Предпочитана е от водещите парфюмери на едни от най-известните парфюмерийни къщи, сред които Jean Niel, Armani, Lacoste, Calvin Klein, Lanvin, Zino Davidoff, Chanel, Hugo Boss и др.

Пиперът се използва за направата предимно на мъжки парфюми, но може да бъде срещнат като съставка и в някои дамски композиции. Подбрали сме едни от най-обичаните и популярни в света аромати за мъже с нотка на пипер, които можете да откриете в каталога на Parfium.bg.

Paco Rabanne Ultraviolet EDT цена 60.99 за 50 ml

Chanel Allure Sport Eau Extreme EDT цена 149.99 за 100 ml

Hugo Boss Red EDT цена 58.99 за 75 ml

Davidoff Echo EDT цена 48.99 за 50 ml

Giorgio Armani Code Sport EDT цена 97.13 за 75 ml

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Здравец - нотката, която бори стреса в ежедневието

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Орхидея - символът на любовта

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Хризантема - малкото цвете с големия аромат

Към магазина

Последни публикации

Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда
Ежедневните парфюми, с които ще се чувствате комфортно в офиса
Гурме аромати за студените месеци

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив