Пикантните нотки в парфюмерията

Защо най-добрите шеф готвачи, приготвящи гурме храна, използват толкова много подправки? Разбира се, че за да засенчат истинския вкус на ястието и да го ароматизират така, както те си пожелаят. 

В парфюмерията всичко е приблизително същото - пикантните нотки рядко се използват самостоятелно. Като правило е, че с тяхна помощ парфюмеристите придават желания от тях аромат на композициите. Повечето пикантни подправки се използват в ориенталските парфюми, но крайният резултат зависи от това кои съставки са включени.

Подправките придават на всеки парфюм топлина, кадифе и сексуалност. Те се използват най-често в сърцевината или в основата за фиксиране на ароматния състав. В зависимост от основния тембър, те могат да направят аромата сладък или остър.

В съвременните парфюми понякога се използват доста необичайни и редки подправки, но най-популярните все още си остават звезден анасон, джинджифил, различни видове пипер, женско биле, карамфил и индийско орехче.

Карамфил 

Най-често в парфюмерията се използва ароматно етерично масло от карамфила. Всъщност тази подправка няма нищо общо с цветето със същото име. То е приписано на растението поради сходството на аромата му с този на подправката карамфил. Етеричното масло на карамфила се получава от цветята на специално вечнозелено дърво, отглеждано на далечните екзотични острови Занзибар и Мадагаскар. То е не само много ароматно, но и изключително лечебно, защото спомага за по-добрата релаксация и облекчава главоболието.

Индийско орехче

Плодовете на дървото мускат приличат на праскови, но сърцевината им има особена стойност. Тя служи като суровина за получаване на етерично масло или се използва в настъргана форма като ядлива подправка. В древни времена хората дават на индийското орехче истински магически свойства, за това и често от него са правени амулети. Смята се, че миризмата на мускат плаши злите сили, затова амулетът наподобява ренде, на който се изисква да се смила ядката. Най-често етерично масло от индийско орехче се използва в мъжките парфюми. То се комбинира отлично с нотките на тютюн, както и с дървесни и свежи аромати, добавяйки им съблазнителна горчивина.

Женско биле

Женското биле не само се оценява особено в медицината, но характерната му сладка пикантна миризма отдавна се отбелязва и от парфюмеристите. При парфюмерията най-често се използва маслото, извлечено от корена на растението, а по-рядко това от цветята. Нотката имат изразена миризма на мед.

Джинджифил

Джинджифилът има необикновено ярък аромат. В действителност, джинджифилът представлява вечнозелено тропическо растение с пръстово коренище, което обикновено присъства в готвенето, козметиката и лекарствата. При парфюмерията най-често се използва етеричното масло от растението, което се получава от пресни или сухи корени. Миризмата на джинджифил възбужда. Между другото, в древни времена (а и до днес), той се кредитира със свойствата на афродизиак. Например в Япония на сватбената маса младоженецът и булката задължително трябва да има ястия с джинджифил.

Сред най-популярните парфюми с пикантни нотки са:  

Youth Dew, Estee Lauder (1952) Coco, Chanel (1984) Opium, Yves Saint Laurent (1977) Obsession for Men, Calvin Klein (1986) Kenzo Jungle L'Elephant (1996) Declaration, Cartier (1998) Black Orchid, Tom Ford (2006) Shaik Khunja (2007) Lolita Lempicka Minuit Noir (2010)  

А ако вашият любим парфюм съюо съдържа пикантна нотка, но не присъства в нашия спосък, можете да го споделите с нас във формата за коментари :)  

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Цитрусови ухания - несъмнена свежест през лятото

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Портокал – завладяващото сладко ухание

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Камелия - цветето без мирис в парфюмерията

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив