Пачули - ароматът на успеха

Пачули аромат

Безспорно една от най-обаятелните и любими съставки, съществуващи в света на парфюмерията, е уханието на пачули. За това мистично и притегателно растение се споменава в не една и две ароматни хроники.

Есенция от пачули откриваме в някои от най-обичаните и търсени парфюмни изкушения. Поколения от дами и господа никак не остават равнодушни пред сладостния аромат, излъчван от растението. И тъй като вярваме, че любовта към любимата козметика преминава през нейното опознаване, решихме да се впуснем в уханния свят на пачули. Ето с какво растението вече дълги години буди любопиството ни.


Какво е пачули и на какво дължи голямата си популярност сред парфюмните съставки


Пачули (на латински: Pogostemon patchouli) е храстовидно растение от семейството на ментата, което е разпространено най-вече в Индия, но също така се среща и в Китай, Карибите, Филипините, Виетнам, Южна Америка, Индонезия и в тропическа Азия.

пачули

Растението е пренесено на Стария континент през 19 в., благодарение на френския император и завоевател Наполеон Бонапарт. Той донесъл със себе си от Индия няколко кашмирени плата, напоени със специфичното ухание на пачули. Така, с течение на времето, характерният източен аромат се превръща в символ на аристократизъм, разкош и богатство в сърцето на Европа. Твърди се дори, че чаршафите на британската кралица Виктория били напоени с аромата на пачули.


Приложение - къде използваме пачули и за какво ни служи маслото от пачули


В съвременната парфюмерийна индустрия пачулито е една от най-характерните и употребявани съставки. Неговият аромат се използва в базовите нотки на парфюмите заради своя сладък, земен и богат аромат, като характерното за него е, че подсилва останалите нотки и придава уникална чувственост на цялостното звучене. Маслото от пачули се произвежда от ароматните листа на растението, които се събират няколко пъти в годината. Обработката им представлява изсушаване и дестилация на листа, които могат да бъдат както пресни, така и леко ферментирали.

Ароматът на пачулито се доближава до дървесно-землистата гама – долавят се нюанси на камфор и мъх. Първоначално в маслото се усещат сладки тревисти нотки, преплетени с богато тръпчиво сърце и смолисто-дървесен драйдаун. Но, с узряването му, се получава фина плодова нотка и цялата композиция става много по-ефирна и деликатна.

пачули

Любопитен факт е, че етеричното масло от пачули всъщност има силата да събужда еротичните чувства и да концентрира човешката мисъл върху усещанията на тялото. И това не е никак случайно, тъй като самото растение има уникалното свойство да концентрира притока на кислород към лигавиците и към тяхното подхранване и овлажняване. Заради всичко това на пачулито се носи слава на силен афродизиак.


Ароматът на успеха – пачули в парфюмите


Друг факт, който си заслужава да споменем, е, че според едно изследване на британския гигант "Дейли мейл" ароматите с нотки на пачули създават впечатление за успех. В него участие взимат 200 британци, които се славят с "изтънченото си обоняние". Те пробват над 100 различни миризми – от захарен памук, та чак до катран, и посочват ароматите, които носят усещане за успех и неуспех.

Според тях мирисът на пачули навява сполука, постижения и успех както при мъжете, така и при жените. Комбинациите при двата пола обаче са различни. При силната половина на човечеството ароматът трябва да бъде малко по-пикантен, затова съчетанието му с черен пипер, мускус и сандалово дърво е идеалният вариант. Докато при дамите се залага на сладост – композицията трябва да бъде съставена от сладки тропически плодове.


Парфюмите с масло от пачули са сред най-търсените и обичаните от ценителите на красотата


Специално за всички, които искат да се докоснат до аромата на успеха, сме приготвили богат асортимент от парфюмни есенции, притежаващи в съдържанието си екстракт от пачули за истински разкош и аристократизъм. Знаем, че един аромат се превръща в любим в момента, в който се отъждествим с него и позволим на есенциите му ударно да завладеят съзнанието и сетивата ни. Именно по този начин действат и парфюмите, които селектирахме специално за вас. В богатия продуктов каталог на Parfium.bg откривате най-търсените и обичани парфюми с аромат на пачули. Определено ги считаме за неустоими!

 Clinique Aromatics Elixir

Изключителният аромат от Clinique е изкушаващо приключение, построено чрез есенции от здравец, върбинка, градински чай, роза, бели цветя, иланг-иланг и още изобилие от ароматни акорди, впечатляващо подхождащи си с неустоимия аромат на пачули, заложен в парфюмната база.

парфюми с пачули

Chanel Coco Mademoiselle Intense

Връхните нотки на ароматното изкушение от Шанел съставляват букет от портокал, лимон и бергамот. В сърцевината долавяме кралска роза, жасмин и плодове, а в базата мястото е отредено на пачули в комбинация с тонка, бял мускус и дървесни акорди.

Thierry Mugler Angel

Ароматите на Mugler са всеизвестни с причудливите си и необичайни ароматни композиции и Angel съвсем не прави изключение. В съдържанието на този любим на мнозина парфюм откриваме пъпеш, кокос, мандарина, памук, мед, кайсия, орхидея, праскова, кехлибар, ванилия, пачули и тъмен шоколад. Едва ли бихме открили по-притегателен аромат!

парфюми с пачули

Reminiscence Patchouli

Изкусителен, траен и вълнуващ парфюм – този дамски аромат постига невероятното си влияние върху сетивата чрез подбора от изтънчени съставки. В съдържанието му се натъкваме, разбира се, на пачули, ванилия, тонка, сандалово дърво, кедър, ветивер и бял мускус. Признаваме, комбинацията е наистина зашеметяваща!

Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire Moonlight Patchouli

Какао, пачули, дървесни акорди, българска роза, ирис, плодове, кожа и велур е звездното присъствие в този изискан аромат, правещ впечатление и будещ любопитството. Ако търсите аромат, който категорично да подчертае темперамента и вродената ви харизма, то безспорно сте попаднали на правилното място.

Сигурни сме, че поне един аромат от нашата селекция съумя да привлече вниманието ви! Кой ще е парфюмът, който ще добавите към благоуханната си селекция?

Обновена: 17 февруари, 2021

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки през октомври

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ябълка – любимата свежа нотка на всички парфюмеристи

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Трюфел - аромат, предназначен само за ценители

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив