Парфюмите, вдъхновени от най-красивите градове по света

Парфюмите са важна част от човешката история векове назад. Уханията прекарват невидима обединителна нишка между култури и континенти, различни нрави и традиции. Всеки народ има своите характерни аромати, наложили се през годините. Голяма част от тях са свързани с определени природни съставки, които се добиват в региона. Специфични са и традициите в производството на парфюми. Има много центрове по света, утвърдили се като гнезда на парфюмерията през годините. Много са и градовете, със специфичен дух, природа и архитектура, вдъхновили майстори в уханния бранш за техните ароматни концепции и предизвикателства. Не един и двама парфюмеристи разкриват, че в работата си най-силно са повлияни от пътешествията си до близки и далечни дестинации, други признават, че най-често използват уханни съставки от региона, в който са родени и които познават добре още от детството си. Съществуват дори цели парфюмерийни брандове, създадени от страстни пътешественици и посветени на откриването на ароматните тайни на различни градове по света.

Париж е световната столица на модата и красотата

Френската столица Париж е един от най-красивите градове в света, който ежегодно привлича милиони туристи от различни страни. През града преминава река Сена, която го разделя на северна и южна част, свързани с поредица красиви мостове. Прочути са и красивите парижки булеварди, засадени с кестени, най-известен от които е Шанз-Елизе. Париж впечатлява с архитектурните си забележителности, като най-популярна разбира се е Айфеловата кула. Много туристи посещават също Катедралата Нотр Дам, известна като Парижката Света Богородица, Триумфалната арка, Парижкият пантеон и др.

Париж е световен център на културата, в който са разположени над 150 музея, сред които и Лувърът. Известен е като “Градът на любовта” и “Градът на светлините”. Интересен за гостите на Париж е и творческият квартал Монпарнас, прочут със своите мюзикхолове, артистични кафенета и ателиета на художници. Любими за разходка, както на парижани, така и на гостите на града, са Люксембургската градина, която е най-големият парк на Париж и Градината Тюйлери – най-старият парк на френската столица, създаден през далечната 1564 година. Париж е известен с богатия си културен живот, приема се като столица на модата и красотата. Производството на парфюми има вековни традиции във Франция. Френските парфюми привличат с артистичната хармония между различни ароматни нотки, голяма част от тях характерни за региона. Уханията, произведени във Франция се отличават с изискана класа, стил и елегантен шик.

Etat Libre D`Orange Soul Of My Soul

Луксозният и завладяващ аромат е лансиран през 2020 година. Подходящ за есенно-зимния период, както през деня, така и вечер. Кехлибарената и пикантна уханна композиция на Etat Libre D`Orange Soul Of My Soul се открива с нотки бергамот, розов пипер и тамян, последвани от акценти велур, роза и ирис в сърцевината. Базовият акорд е преплел мадагаскарска ванилия, австралийско сандалово дърво, мускус, бензоин и зърна Тонка. Модерният, стилен и изискан аромат Soul Of My Soul на френската бутикова парфюмерийна компания Etat Libre D`Orange, е подходящ, както за мъже, така и жени. Вдъхновен от приказките от 1001 нощ и думите на Аладин - "ти си душата на моята душа", това е парфюм, който запленява още с първия си полъх. Интересното и пиперливо ухание на Soul Of My Soul е достойно за каталога на Etat Libre D`Orange, който включва аромати с необичайни композиции и провокативни имена, с послание.

Венеция е известна с традициите си в занаятчийството

Венеция е артистичен град в Северна Италия, ⅓ от който се намира върху континенталната част, а останалата е разположена върху няколко малки острова. Градът е известен със своите талантливи занаятчии, които предават уменията си от поколение на поколение. Венеция е един от популярните туристически центрове в Италия, включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, поради уникалното си разположение и забележителната архитектура. Сред популярните забележителности във Венеция са площадът и базиликата “Сан Марко”, дворецът на дожите, “Мостът на въздишките” и др. Канале Гранде е близо 4-километров воден път, който преминава през историческата част на града.

Парфюмерията също е неразривно свързана с Венеция в исторически план. Векове наред италианският град е смятан за главното търговско пристанище на Европа, благодарение на което на Стария континент пристигат много подправки, етерични масла и други уханни съставки, добивани в различни части на света. Създателите на италиански парфюми са убедени, че щампата “Произведено в Италия” е синоним на най-високо качество и традиции. Те се гордеят с богатата си история и са категорични, че само базирайки се на нея могат да вървят устойчиво напред. Уханията на Италия са вдъхновени от италианския начин на живот, природните богатства и впечатляващите исторически забележителности.

Gritti Rialto

Кехлибареният цветен аромат за мъже и жени - Rialto е лансиран от автентичната венецианска бутикова парфюмерийна къща Gritti през 2020 година. Уханието е вдъхновено от интригуващия и енергичен живот от различните страни на моста Риалто, който е една от основните забележителности в историческата част на Венеция. Ароматната композиция е преплела нотки бергамот, шафран и манго, Таифска роза, ирис и тропически плодове, кехлибар, уд и бял мускус. Разработен от Лука Гритти, Gritti Rialto представя автентичните ухания, които помни от детството си в своя роден град - Венеция. Забележителният аромат е подходящ за есенно-зимните месеци, идеален за вечерни поводи.

Ню Йорк е един от най-големите градове в света

Американският метрополис е на челните позиции не само по територия, но и по гъстота на населението. Глобалният град е важен фактор в много сфери на живота, в това число модата, изкуството и новите технологии, които неминуемо влияят на производството на парфюми. Определят Ню Йорк като културна и финансова столица на света. В мегаполиса се говорят повече от 800 различни езика. Над 50 милиона туристи посещават Ню Йорк всяка година. Той е и един от най-фотографираните градове в света. Популярен е площадът Таймс Скуеър, наричан „Кръстопътят на света“, това е и районът на Бродуейските театри.

В Ню Йорк се намират най-значимите театрални и музикални сцени, а “Седмо авеню” е център на модата. Сред най-популярните забележителности в американския мегаполис са Емпайър Стейт Билдинг, Таймс Скуеър, Статуята на свободата, Уолстрийт, централата на ООН, катедралата Свети Патрик, Бруклинският мост и др. Привлекателни за туристите са и музеите на Ню Йорк, сред които най-значимите са Музеят на изкуствата “Метрополитън“, Музеят на модерното изкуство (MoMA), Музеят за съвременно изкуство “Гугенхайм“    Природонаучният музей и др.

Elizabeth Arden 5th Avenue NYC Vibe

Цветният дървесно-мускусен аромат за жени 5th Avenue NYC Vibe е лансиран от Elizabeth Arden през 2021 година. Уханието се открива с плодови нотки  круша, червен касис и нектарина, след които разцъфва истински флорален букет от виолетка, роза, фрезия и жасмин. Незабравимият финал на аромата се дължи на акорда мускус, кокосов нектар, пачули и дървесни нотки. Парфюмът е подходящ за ежедневието през всички сезони.

Флоренция пленява със забележителния дух, който притежава

Разположеният на река Арно Флоренция е главен град на областта Тоскана в Италия. Управляван дълги години от фамилията Медичи, градът се възприема като люлка на западноевропейския Ренесанс. Във Флоренция се намира прочутата галерия Уфици, която е един от най-известните музеи в Италия. Сред най-посещаваните от туристите забележителности са Палацо Векио, Палацо Пити, Катедралата Санта Мария дел Фиоре, Базилика Сан Лоренцо, старият мост Понте Векио и др. Много парфюмеристи са вдъхновени от духа на Флоренция и забележителната история на града. Емблематична е и областта Тоскана, за която казват, че е вълшебна земя, благословена от природата.

Roberto Cavalli Florence Amber

Дамският парфюм Florence Amber е част от уханната колекция на Roberto Cavalli посветена на Флоренция и вдъхновена от неповторимата харизма на града и прелестните пейзажи на Тоскана. С ароматната линия Florence, Roberto Cavalli се връща към корените.

Florence Amber е забележителен шипрово-цветен аромат за жени, проектиран от Мари Саламан и представен на пазара през 2019 година. Според анализатори, уханието е пристрастяващо и подчертано женствено. Флаконът е елегантен, а изработката му напомня за традиционното италианско стъкларство.

Уханната композиция на Florence Amber се открива с цитрусови нотки мандарина, портокал и лимон, съчетани с кипарис. В сърцевината се долавя аромат на дюля, гардения и кашмирово дърво, а базовият акорд е формиран от мед и пачули. Парфюмът е подходящ за есенно-зимния период, както за ежедневието, така и за специални вечерни излизания.

Уханните пътешествия до различни градове по света, вдъхновяват ценителите

Мечтаете да опознаете нови дестинации или жадувате да се завърнете в град, в който сте се влюбили и нямате търпение да посетите отново. Парфюмите, вдъхновени от най-красивите градове по света са чудесен начин да усетите и пренесете в ежедневието си забележителния дух, който носят. Не се притеснявайте да експериментирате и оставете авантюристичния дух на пътешественика да ви води, когато избирате следващата дестинация за вашата ваканция, както и новия парфюм, който да си подарите.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ирис и теменужка разцъфват в най-нежните пролетни парфюми

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Уханията с диня предизвикват широки усмивки

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки за август

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив