Парфюмите със сандалово дърво ни обгръщат с топлина и чувственост

Парфюмите със сандалово дърво ни обгръщат с топлина и чувственост

Сандалово дърво е една от най-ценните съставки в парфюмерията. Използва се най-често в базата на ароматните композиции и се включва, както в дамски, така и в мъжки ухания. Ароматът на сандалово дърво се смята за афродизиак, който насърчава страстта.

Ароматът на сандалово дърво има също силата да успокоява и да внушава усещането за щастие и уют. Той е богат и многолик, като в него може да се доловят флорални, балсамови и сладки нотки в зависимост от произхода. Със своята пъстрота и чувственост, сандаловото дърво съблазнява арабските парфюмеристи още в древността.

И до днес сандалово дърво се използва често при разработването на стилни и въздействащи уханни композиции.

Маслото от сандалово дърво се извлича трудно, което го прави много ценно

Познати са няколко вида сандалово дърво, но с най-високо качество са отглежданите в Индия и Австралия. Характерен за тях е дълготрайният аромат, който се запазва в продължение на години. Масло от сандалово дърво може да се извлича едва след като растението навърши 15 години.

Колкото по-възрастно е дървото, толкова по-висококачествени ще са получените от него етерично масло и дървесина. До 15-ата си година сандаловото дърво се изхранва като паразитен вид, като се прикрепва към друго растение, едва след това започва самостоятелното му развитие, а растението-гостоприемник умира. За период от 50 години сандаловото дърво може да достигне 10-12 метра височина.

Етеричното масло от сандалово дърво се извлича чрез дестилация, за която се използват различни методи – парна, водна, въглеродна и др., като най-разпространена е парната дестилация.

Най-висококачествено е етеричното масло, добивано от корена на сандаловото дърво

Това налага отсичането на растението, а прекомерното извличане на суровината в Индия с цел търговия, предизвиква обявяването на сандаловото дърво за защитен вид в страната. Поради тази причина Австралия изпреварва Индия като най-голям производител и износител на сандалово дърво в световен мащаб.

Трудният начин на извличане на естествено масло от сандалово дърво прави все по-популярни изкуствено синтезираните му варианти. Въпреки това парфюмерийни компании, които могат да си позволят естествено масло от сандалово дърво, задължително изтъкват това при представяне на своите продукти, тъй като суровината е много рядка и ценна.

Сандалово дърво се вписва с лекота в различни ароматни композиции

Парфюмеристи го използват, както в дървесни, така и във фужерни и в шипрови  уханни комбинации. Сандаловото дърво придава мекота и уют на парфюмите, в чийто състав се влага, като ги обогатява с щипка ориенталска екзотика.

Парфюмите със сандалово дърво са предпочитани през студените месеци, тъй като създават асоциации за топлина и комфорт. Екстрактът от сандалово дърво значително удължава дълготрайността на ароматните композиции.

Това прави парфюмите със сандалово дърво идеални за работното ежедневие, тъй като нямат нужда от допълнително освежаване след нанасянето сутрин. Универсалността на аромата дава възможност да носите парфюми със сандалово дърво, както през деня, така и при важни вечерни поводи.

Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire Santal Blanc 

Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire Santal Blanc 

Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire Santal Blanc EDP е едно от най-актуалните предложения в колекцията на марката. Ароматът, разработен от парфюмериста Michel Almairac е лансиран през 2019 година. Уханието създава усещане за нежност, чистота и уют.

Ароматната композиция се открива с ефектна комбинация от смокиня и мандарина, последвани от сърдечни нотки сандалово дърво и виолетка. Базовият акорд е формиран от боб Тонка, мускус и бензоин и придава плътност на уханието, на което сандаловото дърво е придало нежен и страстен характер.

Zadig & Voltaire This is Him

Zadig & Voltaire This is Him

Завладяващото парфюмно творение на френската модна къща, Zadig & Voltaire This is Him  е официално представено през септември 2016 година. Ароматната композиция е проектирана от доказаните имена в бранша - Nathalie Lorson и Aurelien Guichard.

Първото впечатление за уханието създават откриващите нотки грейпфрут и черен пипер. В сърцевината се разгръща завладяващата комбинация от тамян и ванилия, а базата е изградена от вълнуващия и кашмирено мек аромат на сандалово дърво.

Уханието за мъже Zadig & Voltaire This is Him е придружено от нежната си половинка Zadig & Voltaire This is Her. Парфюмната двойка печели хиляди почитатели по целия свят за съвсем кратко време. Ароматите са разработени в сътрудничество с Beaute Prestige International. Те са вдъхновени от стиловете Boho и рок.

Givenchy L`Interdit Rouge

Givenchy L`Interdit Rouge

Цветният кехлибарен аромат за жени на Givenchy - L'Interdit Eau de Parfum Rouge е едно от най-новите изкушения на пазара, представено през 2021 година. Пленителното ухание е разработено от опитните парфюмеристи Доминик Ропион, Ан Флипо и Фани Бал. Началото е подчертано свежо, цитрусово и пикантно, представено от нотки портокал и джинджифил. Сърдечните акценти преплитат тубероза, жасмин и листа от пименто. Запомнящият се базов акорд на уханието е формиран от сандалово дърво, пачули и ветивер.

Guerlain Les Absolus d`Orient Santal Royal

Guerlain Les Absolus d`Orient Santal Royal

През 2014 година Guerlain представя своето ексклузивно ухание Les Absolus d`Orient Santal Royal, което съблазнява с всички омайни предизвикателства на Ориента. Завладяващата уханна композиция е проектирана от парфюмериста Thierry Wasser.

Началните нотки нероли и жасмин загатват за привлекателния характер на аромата. В сърцевината са преплетени сочна праскова и омайна роза, подправени с уханна канела. Базовите акценти сандалово дърво, кожа, агар, мускус и кехлибар придават топлина и чувственост на аромата.

Приказният флакон със златисти орнаменти допълва по най-добия начин уханието и кореспондира с омайния и завладяващ характер на парфюма.

Hermes Twilly D`Hermes

Hermes Twilly D`Hermes

Twilly D'Hermes е едно от актуалните парфюмни творения с марка Hermes. Ароматът, разработен от Кристин Нагел е лансиран през 2017 година. Уханната композиция е жива, оптимистична, завладяващо свежа и озаряваща.

Парфюмът е вдъхновен от младите дами с техния оптимизъм, непокорен дух и смелост да експериментират. Дамите, които обичат Twilly D'Hermes, се отличават със свой собствен ритъм и стил на живот, който е неподражаем. Те не се страхуват да плуват срещу течението и да се открояват.

Ароматът запленява с яркото си присъствие и характерната уханна аура. Парфюмната композиция съчетава джинджифил, тубероза и сандалово дърво. Експерти и фенове я определят като пикантна, цветна, екзотична и дръзка.

Paco Rabanne Fame

Paco Rabanne Fame

Мускусното флорално-дървесно ухание за жени Fame, лансирано през 2022 година, е едно от най-новите предложения на бранда Paco Rabanne. Ароматната комбинация е проектирана от Дора Багриш, Мари Саламане, Алберто Мориляс и Фабрис Пелегрин. Уханието се открива с нотки манго и бергамот, в сърцевината омайват дъхав жасмин и олибанум, а забележителната база е формирана от ванилия и сандалово дърво. Страстната композиция на Paco Rabanne Fame отдава почит на новата ера на женствеността. Ароматът е едновременно игрив, чувствен и покоряващ.

Парфюмите със сандалово дърво са еднакво пленителни, както за мъже, така и за жени. Ценната съставка придава усещане за ексклузивност на всяка ароматна композиция, в чийто състав е включена. Парфюмите със сандалово дърво са топли, чувствени и омайни. Отдайте се на тяхната топлина и изкусителен характер, за да си подарите повече комфорт и чувственост в студените месеци.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Български парфюмерист създава аромати за световни марки

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими нишови парфюми на Montale за 2020

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Лайм - ободряващата парфюмна нотка

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив