Парфюмите с кафе носят бодрост и жизнерадост

Парфюмите с кафе носят бодрост и жизнерадост

Една от най-популярните напитки в света – кафето, се приготвя от зърната на т.нар. кафеено дърво. Различни видове се отглеждат в повече от 70 страни по света. Двата най-популярни и елитни сортове кафе са Coffea canephora и Coffea arabica, познати като робуста и арабика. Високо цененото в различни точки на света кафе арабика се отглежда в Етиопия, Судан и Кения, докато основните производители на робуста са Гвинея, Уганда и Судан. То е един от най-важните продукти за експорт на около 15 държави и е в топ 10 на най-изнасяните продукти по света.

Зърната на кафето зреят близо 9 месеца

Кафето е вечнозелено растение с лъскави листа. Цветовете са със силно ухание и са разположени в съцветия между клонките. Те раждат овални плодчета, големи около 1,5 cm. В началото плодчетата са зелени, а като започнат да зреят постепенно стават жълти, червени и накрая черни. Периодът до пълното им узряване обикновено трае между 7 и 9 месеца. Най-древните зърна кафе са открити при разкопки на Арабския полуостров и са датирани от началото на ХII век.

Кафето е известно с ободряващото си въздействие

Напитката ни прави по-жизнени и енергични и повишава настроението ни. Според изследвания кафето ни ободрява и стимулира мозъчната дейност, съкращава времето за реакция и повишава концентрацията ни при извършване на различни задачи.  То е богат естествен източник на антиоксиданти и подобрява обмяната на веществата. Кафето ни защитава от рак на дебелото черво и Паркинсон, както и от заболявания на жлъчката, черния дроб, жлъчния мехур. Има благотворно въздействие при пациенти с подагра и диабет, повлиява добре и при проблеми с кожата и мускулни болки от прекомерно натоварване.

Най-старите сведения за пиене на кафе са от ХV век

Напитката е била популярна в различни общности в Йемен, където първи откриват нейния тонизиращ и ободряващ ефект. Кафето става една от най-ценните и зорко пазени растителни култури в Арабския свят. Първоначално то се разпространява от мюсюлманските страни към Холандия, Франция и Италия, откъдето навлиза в останалата част на Европа и Америка. Наименованието на кафето е сходно в повечето езици, а произходът му се свързва с османския турски.

Разказват се различни легенди за откриването на кафето

Някои от разказите се връщат до далечния IХ век, когато етиопски пастир забелязал, че козите му стават особено игриви и енергични, след като пасат от листата и плодовете на определен храст. Жизнеността на животните продължавала дори през нощта. Пастирът решил също да опита плодовете на храста и сам изпитал прилива на енергия, което само кафето е в състояние да придава.

Друго от преданията разказва, че ободряващият ефект на кафето е открит за първи път от монасите от християнските манастири в Етиопия. Те си приготвяли чудодейната напитка, която ги дарявала с енергия и въодушевление за продължителните религиозни церемонии.

Парфюмите с кафе са подходящи за всеки сезон

Парфюмите с кафе са подходящи за всеки сезон

Те са жизнени, енергични и интензивни, но същевременно внушават уют и комфорт. Нотката на кафе се използва най-често при разработване на ориенталски или дървесни ухания. Често тя е съчетана с акорди от шоколад. Придава допълнителна пикантност и балансира с лека горчива нотка флорални и плодови композиции. Парфюмите, в които се съдържа кафе, притежават специфичен и изненадващ характер и определено са запомнящи се. Нотки кафе се използват при разработването, както на мъжки, така и на дамски уханни композиции.

YSL Black Opium парфюм за жени

Black Opium е провокативен и дързък аромат за жени, който носи духа на Yves Saint Laurent. Създаден е от доказаните имена в парфюмерийния бранш – Натали Лорсон, Мари Саламан, Онорин Блан и Оливие Кресп, и печели награда „аромат на годината” за 2015 г. Уханието е истинско събитие в бранша, тъй като до този момент нотката на кафе не е използвана в толкова значителна степен при разработването на дамски парфюм. Тя балансира меките и женствени акорди на жасмин и портокалов цвят в сърцевината на композицията, а розов пипер и ванилия й придават допълнителна чувственост. Връхните нотки круша и мандарина вдъхват плодова свежест, а пачули и кедър гарантират незабравимия финал на уханието.

YSL Black Opium е експлозия от адреналин и жизненост. Парфюмът съдържа необходимата доза енергия за интензивния живот на модерната жена, която е дръзка, самоуверена и харизматична. Black Opium е ароматът за всички кралици на нощта, които напълно осъзнават голямото си влияние върху околните и искат да се насладят на всеки миг от живота си. В парфюма умело са преплетени пикантни и сладки нотки, а резултатът е топло и съблазнително ухание, което се отличава с изящност и финес.

YSL Black Opium парфюм за жени

Jesus Del Pozo Halloween Man X за мъже

Halloween Man X е зашеметяващ мъжки аромат със сложен характер, лансиран от Jesus Del Pozo. Уханието се открива от свежите и пикантни акорди на кардамон, лавандула и лимон. Сърцевината на Jesus Del Pozo Halloween Man X е истинска ароматна експлозия от кожа, канела, кафе, уиски и минерали. Финалът е топъл и чувствен благодарение на ориенталските нотки кехлибар, боб Тонка и опушен тамян. Сложният характер на аромата е подходящо допълнен от парфюмния флакон, който е точно толкова мистериозен и магичен, колкото самото ухание.

Montale Intense Cafe Унисекс парфюм

Нишовият ориенталски аромат Montale Intense Cafe завладява с уникалната си изтънченост и привлекателна чувственост. Представеният през 2013 година парфюм е разработен от самия създател на бранда - Пиер Монтале, известен с пристрастието си към Изтока, където се запознава с местните омайни съставки, които завинаги променят подхода му при разработване на ароматни композиции. Уханието се открива с флорални акорди, последвани от опияняващата нотка на розата, обгърната в пикантните и тръпчиви обятия на кафето. Кехлибар, ванилия и бял мускус добавят финалните акценти в аромата и допълват топлото му и сладко излъчване. Montale Intense Cafe е унисекс парфюм, подходящ за всички сезони, но романтичният му характер се разкрива най-пълноценно през по-хладните месеци на годината.

Montale Intense Cafe Унисекс парфюм

Lancome Tresor La Nuit Парфюм за жени

Дамският парфюм Tresor La Nuit на Lancome притежава силата на любовен еликсир. Разработеното от Кристоф Рейно и Амандин Мари ухание е лансирано през 2015 година. В магичния аромат топлите и чувствени нотки роза, таитянска ванилия и орхидея се преплитат с пикантните тамян, папирус, пачули, личи и пралина. Lancome Tresor La Nuit е парфюм, който разкрива пълноценно женствеността и сексапила на дамите, които го предпочитат. Те обичат да са център на внимание като демонстрират магнетизма, който излъчват. Lancome Tresor La Nuit е уханна мечта за любов и право на свободен избор.

Montale Chocolate Greedy Унисекс парфюм

Завладяващият ориенталски унисекс парфюм Montale Chocolate Greedy е представен през 2007 година. Разработен е от вдъхновения от Изтока създател на бранда – Пиер Монтале. Montale Chocolate Greedy се откроява с вкусна и чувствена ароматна композиция, която с нежното си докосване събужда ума и сетивата. Уханието е базирано на топлото и запомнящо се съчетание между кафе и какао, допълнено с нотки Тонка, горчив портокал, ванилия и сушени плодове. Подходящо е, както за деловото ежедневие, така и за специални вечерни поводи. Нишовият парфюм печели почитатели сред мъжете и жените, които предпочитат изискани ориенталски гурме аромати. Изчистеният флакон с минималистичен дизайн допълва внушението за стил и класа, което уханието създава.

Montale Chocolate Greedy Унисекс парфюм

Парфюмите с кафе са сред най-търсените, поради оригиналността на уханията си. Друго от предимствата им е, че са подходящи за всеки сезон на годината. Внимавайте при нанасянето на парфюми с кафе, едно-две впръсквания са напълно достатъчни, тъй като ароматите са доста интензивни и наситени. Избирайки парфюм с кафе в края на лятото несъмнено ще се заредите с допълнителна доза енергичност и жизненост за предстоящите есенни дни.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Папая - тропическият сладък аромат, подходящ за лятото

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ветивер – ароматът на истинския джентълмен

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Лилия - чистото, свежо и сладко цвете на парфюмерията

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив