Парфюми с жасмин - ароматният избор за месец юни

Парфюм с жасмин - ароматният избор за месец юни

Жасминът e eмблематичен в света на ароматите. Определят го като крайъгълен камък в парфюмерията, наравно с розата. Символ на сладострастие и чувственост жасминът, е една от най-предпочитаните съставки при създаването на дамски ухания, но намира място и в разработването на аромати за мъже.

В природата са познати над 200 вида жасмин

Най използвани от парфюмеристите са два от тях – жасмин от Грас, известен също като едроцветен жасмин и жасминът Самбак, познат и като тоскански или арабски жасмин.

Жасминът Самбак е националното цвете на Филипините, както и едно от трите национални цветя на Индонезия, където се смята за свещен, тъй като символизира чистота, свещеност, изящна простота и искреност. Ранните източници проследяват произхода му до Южна и Югоизточна Азия. Оттам се разпространява в Арабския полуостров и Персия, където се култивира в градини. По-късно пътешественици го пренасят до Европа, където е отглеждан като декоративно растение и става известен като жасмин "самбак" още през 18-и век. Растението е описано за първи път през 1753-та година от Карл Линей. Близо 40 години по-късно Уилям Айтън го квалифицира в рода "жасмин", като му поставя името "арабски жасмин", което води до погрешното схващане, че произходът му е арабски.

Жасминът, който се отглежда в Грас расте по тези земи от далечния XVII век. Кожарите в региона са имали идеята да отглеждат деликатното бяло цвете, за да напояват кожата с ароматните му флорални масла, а ръкавиците, предназначени за благородниците, са били парфюмирани по този начин. Тази техника извежда района на Грас до ранга на "световна столица на парфюмите". В допълнение на доказания във времето опит за производство на жасмин, районът се радва на идеални климатични условия и жасминът може да се отглежда на открито. Всичко това допринася за най-високи стандарти в добиването на ценното етерично масло. Жасминът, отглеждан в Грас, притежава всички качества, за да очарова: красиви, бели, звездовидни цветове и уникален, балансиран и деликатен аромат. Любопитно е, че Грас има своя фестивал на жасмина, който се провежда всеки първи уикенд на август от 1946 година насам.

Различните сортове притежават характерни аромати

Жасминът от Грас се характеризира с флорални и плодови нотки, докато жасминът самбак е значително по-свеж и напомня лекия цитрусов полъх на портокалови цветчета.

Жасминът самбак цъфти от май до юни, докато едроцветният жасмин се бере от август до ноември.

Зеленият жасмин придава на парфюмните комбинации, в които е включен свежест като в пролетен ден, аромат на зелена лоза, разгърната на слънце и на първите разцъфнали пъпки. Сладкият жасмин е страстен по природа, придава плътност и опиянява.  Той е идеален за флорални или гурме парфюми.

Жасминът всъщност е от семейството на маслините

Храстът с бели ароматни цветове произхожда от Хималаите. Растежът му е сравнително бърз и образува множество издънки. Лесно може да достигне 2 метра височина и има много гъсти листа

В днешно време жасмин за парфюмерийна индустрия се отглежда в различни точки на света от Индия, Мароко и Алжир до Франция и Испания. Любопитно е, че съобразно мястото от което произхождат, етеричните масла от жасмин носят различен ароматен акцент – мускусен, сладък или зелен и свеж.  Невероятно е, че едно растение може да съдържа толкова разнообразни парфюмни нотки в зависимост от мястото на отглеждане. За съжаление така цененото от парфюмеристите ароматно бяло цветче става все по-рядко срещано в природата.

Някога ароматът на жасмина е бил извличан чрез процес, наречен енфлораж. Той е изключително трудоемък, тъй като отделни венчелистчета се поставят върху восък и се въртят на ръка, докато ароматът проникне напълно във восъка. След това восъкът се почиства, за да се създаде етерично масло. Сега по-често се използва високотехнологична, но по-малко трудоемка екстракция с разтворител, за да се получи чисто етерично масло.

За производството на  1 милилитър етерично масло от жасмин са необходими около 8000 ръчно набрани цветчета

Те трябва да са откъснати на разсъмване, тъй като по това време излъчват най-интензивно своя аромат. Цветовете на жасмина се откъсват много деликатно, един по един. От 7 до 13 часа са необходими за да се съберат 2-3 килограма цветове, а за производството на литър етерично масло са нужни 600 килограма. Това обяснява и защо то е една от най-скъпите съставки в парфюмерията. Килограм етерично масло от жасмин струва около 4000 евро.

То може да бъде създадено и синтетично, както често се случва. Това е една от причините марките, които използват "истински" жасмин при разработването на парфюмите си, да го подчертават и да държат да споделят историята му.

Парфюмите с жасмин са идеални за топлите летни месеци

Ароматът на белите цветчета има ободряващ, чувствен и релаксиращ ефект. Освен при разработването на парфюми, жасминът се използва активно в ароматерапията и производството на свещи, както и при изготвянето на селекции за чайове. С естествените си флорални характеристики парфюмите с жасмин са идеални за топлите летни месеци. Той придава богатство и интензивност на ароматните композиции, в които участва. Разбира се, в зависимост от нотките, с които е съчетан, жасминът може мигновено да се превърне в нещо зелено и свежо или също толкова лесно в нещо обгръщащо и мускусно.

Със сигурност ще откриете парфюм с жасмин, в който да се влюбите

От топлите и съблазнителни до ярките и свежите, подгответе се да бъдете покорени от различните нюанси в аромата на това крехко бяло цвете. Независимо дали търсите нещо нежно и женствено, или по-тежко и секси, със сигурност ще го откриете сред парфюмите, които съдържат жасмин. Лятото е най-добрият момент да експериментирате с бял цветен аромат. Ето и нашата ароматна селекция с дъх на жасмин:

Mugler Alien парфюм за жени

Alien парфюм

Alien Eau de Parfum е слънчев, магнетичен и мистичен дървесно-цветен дамски аромат от Mugler, един от безспорните лидери в парфюмерията от 2005 година насам. Създаден от Доминик Ропион и Лоран Брюйер, той е върховен израз на женственост, обвита във воал от чувственост. Alien е мощен, лъчезарен и завладяващ. Загадъчното му ухание е призив към всяка дама да повярва, че е необикновена.

Alien от Mugler олицетворява сияйна слънчева богиня, която разпръсква мир с уханието си, благодарение на своя аромат талисман. Богатите и чувствени нотки на парфюма разкриват светлината и творческата сила на всяка жена. Той е талисман, който озарява дамите, които го носят, с необикновен ореол.

Mugler Alien е истинско слънчево откровение, което съчетава умело ароматните линии на индийски жасмин, бял кехлибар и дървесните на акорди на кашмеран, които пленяват сетивата.

Alien е вълшебен еликсир, уловен във флакон с дълбок и загадъчен лилав цвят с форма на талисман, зареден с природна енергия, който напомня философски камък или загадъчен атрибут на магьосник с тайни сили. Мистичната бутилка, скъпоценна и същевременно вечна е в пълно съзвучие с характера на парфюма.

За да се насладите пълноценно на Alien, както при всички творения на Mugler, разпръснете парфюмно облаче във въздуха и след това го пресечете, за да позволите на уханието да завладее косата и дрехите ви. Довършете този магичен жест като нанесете аромата върху точките на пулса: в горната част на шията или в сгъвката на ръката.

Guerlain Mon Guerlain парфюм за жени

Mon Guerlain

Mon Guerlain е ориенталско-дървесен аромат, насочен към романтичните жени. Подходящ е както за всекидневна употреба, така и за специални поводи. Парфюмът е създаден от швейцарския майстор Тиери Васер и Делфин Джелк и е лансиран на пазара през март 2017 година. Тиери Васер не крие, че при работата си върху аромата е бил вдъхновен от "изборите, емоциите и мечтите, които въплъщават съвременната женственост". “Ние създаваме парфюми за жените, на които се възхищаваме", казва Жак Герлен, сътворил аромати като "Mitsouko" и "Shalimar". С изумителното ухание Mon Guerlain, марката отдава почит на смелите, модерни и независими жени. Лице на рекламната кампания е възхитителната Анджелина Джоли, която дарява хонорара си за благотворителни цели.

Желаете ли и вие да се почувствате като филмова звезда? Парфюмната вода за жени Guerlain Mon Guerlain на разумна цена ще ви даде усещане за уникалност и ще подчертае вашата индивидуалност, като се погрижи хората да обръщат глави, когато минавате покрай тях.

Guerlain Mon притежава смела и модерна парфюмна композиция. В нея са използвани забележителни суровини: френска лавандула, жасмин самбак, сандалово дърво и таитянска ванилия. Ароматът е поантата на една история, изпълнена с преживявания, подхранвана от успехи, опит и щедрост, изпълнени с една и съща страст от 1828 г. насам.

Чувствеността на ориенталския парфюм е базирана около френската лавандула от изключителен сорт, отглеждан в Прованс. Тя  насища със своята дързост и свежест таитянската ванилия. Жасминът самбак, събран при изгрев слънце, придава на композицията изтънченост. Сандаловото дърво изразява силата и крие тайната на вечната женственост.

Mon Guerlain е подходящо допълнен от емблематичната си "четирилистна" бутилка, създадена през 1908 г. и превърнала се в една от запазените марки на модната къща. Проста и графична, тя напомня бутилка на алхимик и дължи името си "четирилистна" на своята запушалка. Един век по-късно, красиво подсилена от луксозна стъклена тежест и златна украса, тази бутилка предлага контраст между силни стегнати линии и чувствени извивки, изразявайки съвременната женственост.

Givenchy L`Interdit Парфюм за жени

Givenchy L`Interdit

Изящният шедьовър L'Interdit е един от първите парфюми, представен от легендарния дизайнер Givenchy през далечната 1957 година. Той е бил посветен на актрисата Одри Хепбърн, която е била най – значимата муза за него. Години след като Givenchy създава нейния аромат, той решава да го пусне в продажба, на което Одри Хепбърн отвръща: „Je tе l’interdis“ (Забранявам ти!). Оттук идва и името на този изключително женствен и съблазнителен аромат. През 2018 година брандът издава и негов нов, по – модерен вариант, чиято формула е дело на парфюмеристите Dominique Ropion, Anne Flipo и Fanny Bal. В него вдъхновяващите бели цветя – жасмин, портокалов цвят и тубероза са комбинирани с тъмни дървесни акорди. Връхните нотки круша и бергамот допълват цялостното излъчване на аромата, в който долавяме също ванилия и пачули.

Флаконът на Givenchy L`Interdit е изработен от дебело стъкло и отдава почит на оригиналната форма, но с по-модерен контур.

Christian Dior J`adore парфюм за жени

Dior J`adore

J'adore е модерен, бляскав, пищен  и изключително популярен. Ароматът е емблематичен за Christian Dior. Богат и златен той блести върху кожата на жената с характер – елегантна и стилна.

Парфюмът е създаден през 1999 г. и представя нова концепция на Dior за женствеността. Връхните нотки на богатата комбинация са свежи и плодово-цитрусови. Включват магнолия, пъпеш, праскова, круша, бергамот и мандарина. Омайното сърце на завладяващия парфюм пулсира с акорди от тубероза, слива, виолетови цветчета, орхидея, фрезия, жасмин, роза и момина сълза. Завършекът е сладък и топъл с дъх на къпина, сладка ванилия, мускус и кедър. Флаконът на J'adore  напомня по форма на гръцка амфора.

Giorgio Armani My Way Парфюм за жени

Armani My Way

My Way на Giorgio Armani е парфюм магия, който още с появяването си на пазара през 2020-а година завладя сърцата на милиони жени по света. Изящен и нежен, този флорален аромат е изключително подходящ за ежедневието на съвременните дами. Независимо дали се приготвяте за ден в офиса, или ви предстои личен празник, разходка или екскурзия, парфюмът, който ще ви гарантира свежест и самочувствие е Giorgio Armani My Way.

Италианският бранд е известен с вниманието си към детайлите. Това си личи и от прецизното подбиране на съставките в омайната ароматна комбинация на My Way. В основата са бял мускус, мадагаскарска ванилия и вирджински кедър. В сърцевината пулсират тубероза и индийски жасмин, а връхните нотки портокалов цвят и бергамот допълват очарованието на парфюма.

В съзвучие с цялостното излъчване на парфюма, флаконът е нежен, елегантен и изтънчен.

Жасминът се възприема като истински диамант в ароматната индустрия

Добрите парфюмеристи могат да го шлифоват съобразно своето вдъхновение. Жасминът е „малката черна рокля“ в света на парфюмите, която се съчетава без усилие с градина от други аромати. Благодарение на сложния си и многообразен аромат той е известен като царят на цветята, а работата с него е привилегия само за истинските майстори в бранша. Жасминът е една от най-скъпите, екзотични и съблазнително чувствени съставки в парфюмите. Ароматите, които съдържат висока концентрация на жасмин, имат свойството на афродизиак и повишават настроението.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Бергамот - аромат от сърцето на Италия

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки през декември

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки през септември

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив