Парфюми с краставица - свеж полъх в горещите дни

Парфюми с краставица - свеж полъх в горещите дни

Лятото е в разгара си и всички търсим щипка допълнителна свежест. Краставицата е един от най-предпочитаните продукти през горещите месеци. Оказва се, че тя е популярна не само като съставка за пресни салати, смутита и фрешове, но и като част от ароматната композиция на някои от най-ободряващите летни парфюми.

Краставицата е позната от преди хиляди години, а за нейна родина се смята Южна Азия. Там диворастящата култура се увивала свободно около дърветата. Местното население дори разказвало легенда за благородник, който имал 60 000 деца, колкото са семките на краставицата. Краставиците били пренесени от Южна Азия в Индия преди около 3 000 години благодарение на изследователи и пътешественици. Там тя е култивирана. Растението достигнало и до САЩ  чрез ранните колонизатори. Изследователи смятат, че краставицата е пренесена в Европа от Александър Македонски. По времето на краля слънце Луи XIV започнало отглеждането на краставици в оранжерии. Първоначално те се консумирали само в свеж вид. За първи път краставици се мариноват в Испания, където растението е пренесено от римските императори.

Любопитно е, че единствено в Пакистан приемат краставицата за плод. Там тя се сервира като десерт, гарнирана с бонбони.

Краставицата оказва благотворно въздействие върху целия организъм на човека

Още от древността краставицата била ценена не само заради полезните си хранителни качества, но и заради благоприятното въздействие, което оказва върху кожата. Тя съдържа около 90% вода, което я прави много полезна за пречистване на организма, подобряване на метаболизма и отстраняване на различни храносмилателни проблеми и заболявания на бъбреците. Част от полезните й съставки са калий, натрий, калций, фосфор и минерални соли.

Краставицата оказва благотворно въздействие върху целия организъм на човека

Краставицата намира широко приложение в народната медицина. Използва се често за сваляне на температурата, при борба с възпаления и слънчеви изгаряния, тъй като охлаждащият й ефект е научно доказан. Според анализатори температурата в месестата й част е с близо 20 единици по-ниска от температурата на околната среда. Кожата на ръцете се изглажда и хидратира, ако върху нея се наложат обелки от краставица. Кръгчета от зеленчука, поставени върху очите, ги успокояват след преумора. Високото съдържание на калий прави краставицата ценен помощник при проблеми с кръвното налягане, тъй като спомага за неговото нормализиране, както ако е високо, така и ако е прекалено ниско.

Сокът от краставица действа добре при ревматични заболявания, а също и при възпаления на венците. Зеленчукът спомага за отделянето на излишната вода в организма, което го прави особено полезен при бременност, както и при хора в напреднала възраст или с нарушена обмяна на веществата. Краставиците отмиват от организма отровните токсини и шлаки, поради тази причина са предпочитани и при детоксикация. Приемат се и като първа помощ при махмурлук. Ароматът на прясна краставица може да ви освободи от главоболие, депресия или безсъние.

Етеричното масло от краставица е ценено в козметичната индустрия

Особено популярни са кремовете с краставица, които успокояват и омекотяват кожата и предотвратяват появата на акне. Шампоаните с краставица подобряват растежа на косата и спират косопада, а олио от краставица, нанесено върху ноктите предпазва от неприятното и болезнено начупване.

Освежаващият аромат на краставица е предпочитан от парфюмеристите

Прохладното и ободряващо етерично масло от краставица е любимо и на парфюмеристите. То с лекота се вписва в различни уханни коктейли. Взаимодейства добре, както с дървесни, така и с пикантни, плодови и ориенталски нотки. Често може да се срещне в ароматни комбинации с  грейпфрут, мента, лайм, пачули, мускус, сандалово дърво, амбра, пипер, тютюн, зелен чай, зелена ябълка и други. Освежаващото въздействие на парфюмите с краставица ги прави едни от най-предпочитаните през лятото.

Donna Karan DKNY Be Delicious

Donna Karan DKNY Be Delicious

Краставица във връхните нотки е една от тайните за свежест и енергичност на Donna Karan Be Delicious. Дамският парфюм е представен на пазара през 2004 година. Ароматът и до днес е един от най-харесваните, благодарение на нежната, чиста и очарователна женственост, която излъчва, като същевременно зарежда  с настроение. Парфюмът, създаден от  Maurice Roucel, е любим на енергични и жизнерадостни дами, които искат деликатно да подчертаят своя сексапил.

Слънчев грейпфрут и краставица откриват ароматния коктейл, последвани от букет омайни бели цветя – тубероза, момина сълза, магнолия и бяла роза. Хармонична завършеност на уханието придава нежният и чувствен акорд на сандалово дърво и бяла амбра.

Clinique Happy Heart

Clinique Happy Heart

Флорално-шипровият аромат Happy Heart е представен от Clinique през 2003 година. Той запленява със своята сияйност и жизненост още с първите си нотки свежа краставица и слънчева мандарина. В сърцето на уханието пулсират морков и воден хиацинт. Сандалово дърво и бели дървесни акорди в базата придават завършеност на парфюма. Ароматът е разработен от Christophe Laudamiel и Olivier Polge. Свежото ухание на Clinique Happy Heart предизвиква радост и добро настроение. Дизайнът на парфюмния флакон запленява с прекрасната си визия и нежни розови нюанси.

Calvin Klein One Shock

Calvin Klein One Shock

Calvin Klein One Shock впечатлява със своята свежа, но и пикантна ароматна композиция. Мъжкият парфюм е представен на пазара през 2011 година с призив за ново уханно приключение, основано на импулсивната младежка енергия, която всеки носи в себе си. Пристрастяващият аромат ни обгръща с ободряващата свежест на хрупкава краставица и слънчева сочна мандарина. Щипка черен пипер, кардамон и босилек в сърцето на парфюма му придава пикантност и билкова омая. В базата на уханието комбинацията от тютюнево абсолю и амбреин подчертава и разкрива мекотата на кашмеран и пачули, които остават дълго върху кожата.  Бунтарското послание на парфюма и желанието да бъдеш забелязан, да оставиш следа, е умело въплътено в дизайна на флакона, който не оставя и помен от еднообразие.

Парфюмите с краставица ни придават жизненост, енергичност и свежест в най-горещите месеци на годината. Те са подходящи, както за слънчева почивка на плажа, така и за зелена разходка в планината. Придават и доза свежа провокация и ваканционно настроение на всички, които все още са в офиса, но планират своята лятна почивка.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Как се произвежда един парфюм?

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Бензоин – най-сладката ароматна нотка

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки през декември

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив