Парфюмен туризъм във Франция

Може и да ви се струва странно, но наистина има такова нещо като парфюмен туризъм и много хора по цял свят го практикуват всяка година. Специално за онези от вас, които обичат новите изживявания и имат афинитет към красивите ухания, сме подготвили кратък парфюмен пътеводител. Той включва места, които трябва да се посетят от всички ценители.

Грас - световната столица на парфюма

Едва ли ще се учудите, че именно във Франция се намира световната столица на парфюма. Тя е съсредоточена в малкото средиземноморско градче Грас. Заради климата това е благоприятно място за отглеждането на едни от най-ценните и предпочитани от парфюмеристите съставки - роза, жасмин, мимоза, лавандула и много други.

Именно в Грас се произвеждат повече от половината аромати за парфюмерийната индустрия във Франция. По прости сметки това прави доход от над 600 милиона евро годишно. Този факт не е учудват като се има предвид, че градчето е седалище на около 70 парфюмни къщи, в които работят над 3 500 души. Любопитно е и че някои от най-известните парфюмеристи в момента, които диктуват модата в световната индустрия, са направили своите първи стъпки точно в Грас.

Едни от атракционите на града включват множество парфюмни музеи и специални туристически обиколки, които се организират от едни от най-известните парфюмерийни компании в света. На тях ще получите информация не само за историята на парфюмерийната индустрия и за различните методи за извличане на съставки, но ще ви бъдат разкрити и някои парфюмни тайни, които се пазят в тази местност поколения наред.

Фестивал на жасмина

Жасминът е символ на града и за това не е учудващо, че там има тъкмо такъв фестивал. Той се състои всяка година през август и събира професионалисти и любители на парфюми от цял свят.

По време на фестивала се провежда и специално дефиле на цветята, което представлява пищен карнавал със зрелищни гледки и силна музика. Колоната се предвожда от огромни платформи, които са украсени с цветя, а върху тях красавици от Прованс хвърлят цветя по морето от ръце, което прави събралата се тъпа.

Любопитно е, че във фестивала се включват дори и полицаите и пожарникарите. Органите на реда се движат спокойно, приветливо се усмихват и подават на хората цветята, които са паднали пред загражденията. Пожарните коли пък вървят по средата на колоната и няколко пожарникари заливат тълпата с парфюм от жасмин. А когато цистерната отмине, от хората буквално започва да тече парфюм. Изобщо, истински шумен празник на аромата.

Международен музей на парфюма

Международният музей на парфюма също се намира в Грас. В началото на новото хилядолетие той е бил реконструиран, заради което днес предлага още повече площ, на която са разположени многобройните му експонати - 50 000 на брой, но на постоянните експозиции обикновено могат да се видят около 3 000.

Музеят представлява модерно интерактивно място, в което има различни кътове за учене – за гледане, за слушане, за мирисане, за четене. Или с други думи, идеята за парфюмите предизвикват всички човешки сетива.

Музеят има и специално изградена оранжерия, която представлява влажно място, скрито под стъклен похлупак. В нея могат да се видят множество различни растения, от които се получават основните парфюмни съставки. Очаровани ще останат всички ценители, които не са виждали на живо цветето иланг-иланг, ветивер и тубероза.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Лале - символът на вечната любов в парфюмерията

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки за април

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Любими парфюмни съставки за февруари

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив