Парфюмен шлейф – ароматната следа, която остава след нас

Парфюмният шлейф е това, по което ще познаете, че някой току-що е излязъл от стаята, а парфюмът му все още витае наоколо. Това е онзи специфичен аромат, който остава във въздуха известно време, след като притежателят му си е тръгнал.

Тази ароматна следа се описва с италианския термин sillage (произнася се "сияж"). С него французите определят следата, която самолетите оставят след себе си в небето или която корабите правят във водата. По същия начин и парфюмите оставят следи, които обаче са доловими единствено за обонянието. Българският еквивалент на термина е шлейф. 

Думата шлейф е наложена заради своята идеална асоциация - миризмата може да се рее като ефирен шал отзад, може да се влачи тежко като наметало или може да се събере съвсем наблизо като воалетка. Или с други думи - шлейфовете могат да се разпръскват както надалече, така и да витаят тайнствено около притежателя си. За това някои парфюми имат плътни и наситени, а други - леки и въздушни сияжи.

Парфюмите, които имат в основите си нотки на мускус, оставят най-дълъг парфюмен шлейф. Това е така, защото той представлява силно маслообразно ароматно вещество, което се получава от жлезите на един определен вид азиатски елен без рога. Но тъй като той е застрашен вид, ароматът на мускус може да се получи и чрез извличане на екстракти от някои растения.

Друга много популярна миризма, която остава като приятен и дълготраен шлейф, е тази на ванилията. Някои народи наричат този аромат „еротичен шедьовър“, тъй като той има силата да възбужда и да засилва сексуалното желание.

Не всички парфюми обаче притежават шлейф. Експертите препоръчват тези, които имат силна ароматна следа, да се редуват с такива, които нямат такава. Иначе е възможно да се получи така, че човек да загуби чувството си за мирис - т.е. способността си да усеща ароматите. Това става, когато някой дотолкова се приспособи към околната среда, че започва да приема ароматите за даденост и става възприемчив единствено за нови миризми. За това понякой път, като използваме един и същ парфюм дълго време, спираме да го усещаме.

За да се възползваме максимално от парфюмния шлейф, трябва да знаем как да го нанасяме - парфюмът задължително трябва да се пръска върху кожата, а не върху дрехите. По този начин мирисът попива по нея и остава за дълго време с притежателя си и след него.

Парфюми с шлейф

Lancome Tresor EDP за жени

Това е един от парфюмите, които оставят най-дълга следа във въздуха. В началните му нотки се усещат роза, люляк, кайсия и праскова. Сърцевината се допълва от топлите ухания на жасмин, момина сълза, хелиотроп и ирис. А в основата се таят благородните аромати на ванилията, сандаловото дърво, амбрата и мускусът.

Christian Dior Poison EDT за жени

„Poison“ е един от най-известните парфюми на Dior, който е разпространен и обичан от жени и мъже по целия свят. Неговият шлейф остава дълго време, за да напомня завладяващия му аромат. Ароматната композиция се състои от кориандър, горски плодове, жасмин, канела, тамян, роза, сандалово дърво, кехлибар, мускус и много други.

Bottega Veneta EDP за жени

Това е парфюмът с един от най-дълготрайните шлейфове. Той притежава фина, елегантна и богата ароматна комбинация, която включва нотки на бергамот, индийски жасмин Самбак, бразилски розов пипер, пачули и дъбов мъх.

Chloe Chloe Eau de Parfum EDP за жени

„Chloe“ също се отличава с много дълъг парфюмен шлейф, който няма как да не направи впечатление на всекиго, който го усети. Ароматната му колекция е съставена от нежните нотки на кедър, кехлибар, роза, момина сълза, фрезия и магнолия.

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Топ 5 дамски парфюми за зима 2018/2019 г.

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ароматите на Jo Malone – защо си струва да им обърнем внимание през...

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Дамски парфюмни семейства

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив