Ванилия - момент на сладост и нежност

Коя е ароматната нотка, която действа като мощен афродизиак ?

Днес всеки познава вкуса и аромата на ванилията, но за съжаление, само синтетичната такава. Истинският ванилов екстракт е изключително скъп и труден за извличане и получаване и е втората най-скъпа подправка след шафрана, заради усиления труд за нейното производство и добиване.

Ванилията е есенция, извличана  от  орхидеите, род Ванила  и в превод от испански означава ножница на малка сабя. Родината и е Мексико. Видовете на растението са над сто, но само два от тях влизат в приложение, благодарение на техният вкус и аромат. Това са Vanilla planifolia и Vanilla tahitiensis. 

Vanilla Planifolia или още Bourbon Vanilla произлиза от о-в Мадагаскар, който се и смята за главния производител на растението ванилия.  Vanilla Bourbon има богат вкус и аромат и поради това се използва за получаването на натуралния ванилин. Това е един изключително дълъг и скъп процес. След разцъфването и опрашването на растението, трябва да бъде изчакано цветовете му да се изсушат, което обикновено отнема от седем до девет месеца. Чак след това белите кристали на ванилина биват образувани. 

Vanilla Tahitienis или French Vanilla идва от Тайти. Името и е такова, благодарение на французите, които първи направили рецептата на ваниловия сладолед. Макар че, този вид ванилия има по-плътен, сладък и наситен аромат, той се използва доста по-рядко в която и да е индустрия, тъй като извличането на есенция от него е доста по-скъпо.

Приложение

В парфюмерията употребата на ванилията е изключително широка. Тя присъства почти винаги във всяка парфюмна група и най вече в силно ароматните  ориенталските комбинации, чийто съставки са едни от най наситени и екзотичните благоухания, наречени още "гурме аромати". Ванилията се комбинира  добре с аромати на роза, портокал,тамян, лимон, грейпфрут, какао и тонка. В ароматерапията ванилията има отпускащо и релаксиращо действие. В съчетание с мандарина помага за спокоен сън. Премахва безсънието и стреса. Също така действа като антидепресант, балансиращо и релаксиращо. Стимулира физическата и интелектуалната активност, засилва волята и помага за борба с летаргията.

Ванилията се смята за символ на богатство, красота и елегантност. Миризмата и успокоява и ни вдъхва положителни емоции. Осен това ароматът на ванилията действа и като страхотен афродизиак и повдига либидото. Според някои учени приятното ухание подпомага за загубата на тегло. Тук идва и една от ролите на ванилията. Нейният аромат е прекрасен заместител на сладкишите и кара организмът ви да отделя хормона на щастието. 

Ето няколко дамски парфюма с аромат на ванилия:

Escada Incredeble me EDP

Christian Dior Hypnotic Roison EDT

Paco Rabanne Olympea EDP

Yves Rocher Vanille Noir EDP

На мъжете пък биха им харесали парфюми като:

Christian Dior Fahrenheit Le Parfum EDP

Cote Bastide Vanilla Tea EDP

Ако искате да сте провокативни, но в същото време деликатни и нежни, то шикозната и непредсказуема ванилия определено ще ви зашемети с аромата си. 

 А вие имате ли любим парфюм с ароматна нотка на ванилия ? Кой е той? Споделете с нас!

Посетете нашия онлайн магазин Parfium.bg! Там ще получите индивидуална консултация и информация от нашият козметичен експерт!

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ароматна история: Иновативните подходи към ароматите

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Парфюмен туризъм във Франция

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ароматите с касис – уханно богатство в края на лятото

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив