Папая - тропическият сладък аромат, подходящ за лятото

Папаята или наричана още "хлебно дърво" (заради това, че печената папая наподобява на миризмата на печен хляб) е внушително южноамериканско растение, която става популярно още от времето на ацтеките. Въпреки това папаята се ползва с холям успех не само в Южна Америка, но и сред азиатските народи. Така например в Тайланд папая се отглежда още от около 16-ти век.  

За растението  

Папаята е тропическо дърво, което вирее във влажните и в горещите райони на Южна Америка и Азия. Достига до височина от 10 м., като плодовете му са с леко издължена форма и жълтозлена кора, а вътрешността му е с розово-оранжев цвят и на вкус наподобява смесица от праскова и пъпеш. Плодовете на папаята са ценни, тъй като имат високо съдържание на витамини - А, B, C, D и E, както и на микроелементи - мед, желязо, цинк, магнезий и др., и на минерали - фосфор, калций и калий. Заради това се използват с лечебна цел - за подобрение на храносмилането, при вирусни хепатити, за изхвърляне на отровите от организма и т.н. Използва и от много диетолози поради факта, че абързва метаболизма и загражда мазнините и протеините в организма.   

В кулинарията и козметиката  

Узрелите плодове на папаята, разбира се, се използват и в кулинарията - за десети, плодови салати и сладкиши, а неузрелите влизат в състава на някои екзотични гарнитури. А на козметологията папаята дава специален ензим, който е открит през 17 в. Още тогава жените забелязали, че папаята почиства кожата, оставяйки я бяла и кадифена. Това идва от споменатия вече ензим, наречен папаин, който има редица полезни свойства - почиства, омекотява и дезинфекцира кожата и е мощен антиоксидант. Основната му функция е да премахва мъртвите клетки на кожата, да изранява нейната текстура и да стимулира обмена на епидермалните клетки. Поради всички тези причини козметичните продукти, съдържащи папаин, са предназначение най-вече за чувствителна кожа.  

В парфюмерията  

Папаята обаче не се използва само в готвенето и козметиката. Тя е високо ценена и в парфюмерийния бранш. Мирисът й е тънък, тропичски, сладък, свеж и наситен с лека киселнност. Най-често парфюмеристите включват нотката на папая в освежаващи летни парфюми. Тя се комбинира чудесно с нотките на плодове, флоралните нотки и водните нотки, които заедно образуват ароматна композиция от мисториозен чар и свежест.  

Нашият любим парфюм с нотка на папая безспорно е Rockin`Rio на Escada.

Този дамски аромат е лансиран през 2005 г., но и до днес остава един от най-обичаните и предпочитани аромати от жените по целия свят, които обичат лятото, плажните партита, томантичните залези и карнавала в Рио де Женейро и неговите горещи ритми. Именно цялата тази експлозия от щастие и енергия в съчетание в чувствените движения на самбото е начинът на живот, който вдъхновява парфюмерсита Philippe Romano, за да създаде Rockin`Rio. В него папаята се комбинира с мандарината и ананаса във връхните нотки, в сърцето са скрити прасковата и захарната трастика, а базата завършва със сандалово дърво, кокосово дърво и мускус за дълготрайност.  

А ако и вие сте сред почитателите на папаята, очакваме да споделите с нас във формата за коментари вашия любим свеж аромат :)

 

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Бензоин – най-сладката ароматна нотка

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Вкусни ухания с ягоди и малини ще ви заредят с позитивна енергия

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Ароматна история: Иновативните подходи към ароматите

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив