Невен - аромат като успокоително

Познат на всички със своите жизнерадостни цветове и оранжеви листенца, невенът е растение от древни времена. Ценен е още в Древен Рим и Гърция, където се е позовавал под величественото название "цвете на слънцето" или "слънчоглед". И всичко това, защото се завърта, за да следва източника на слънчевите лъчи и ги събира в листенцата си.  

Цветовете на невена се разтварят рано сутрин и се затварят вечер, когато слънцето се скрие. Заради това древните римляни вярвали, че растението е съобщение за настъпването на деня и нощта и го наричали calendae - календар. Други названия, които използвали за невена, са още и "учителски часовник", "лятна булка" и "нокти" - това специално име растението получава от хората, благодарение на специфичната форма на семената му, които напомнят на котешки нокти.  

В Европа невенът започва да се култивира отдавна - още през 12 век. В по-голямата част това се дължи на неговите магическо-лечебни свойства. Които всъщност в него не са малко. Например ярко оранжевите цветя често се използват от знахари за лечение на заболявания на тялото. Вещиците пък добавяли невен в своите любовни отвари. И този избор не е случаен - в много страни на света именно невенът е символ на любов и дълголетие. Така например в Унгария и България хората вярват, че ако след сватбата слюбените искат да си гарантират лоялност и дълги години съвмествен живот, те трябва да копят земята под следите си и в нея да сеят невен.  

През Средновековието лекарите смятали, че съзерцаването на невен прогонва много психически заболявания, като ароматът му също работи за изпаряването на вредните мисли в главата. Дори и по това време тинктурата на растението се е използвала за лечение на наранявания на кожата и за бързо зарастване на рани. Много хора препоръчват и да се хапва по една лъжичка сладко от невен на празен стомах като средство против лошо настроение.  

Днес невенът се използва широко в няколко индустрии - в лекарствената, в козметичната и в хранителната. Изненадващо, но много народи употребяват невена като подправка - от неговите ярко оранжеви венчелистчета извличат боя, с която подобряват вида на някои сирена, масла, супи и много други ястия.  

Ароматът му е много познат от детството, когато децата тичат на село по поляните и берат дивите цветя - сух, тръпчив, ярък, цветен, дървесен и с нотки на мускус. Често миризмата на невен дори се сравнява с тази на прясно сено.  

Ароматерапевтите препоръчват етеричните масла от невен като успокоително, което помага при депресия и стрес. Ароматът му създава усещане за комфорт и спокойствие, помага и за преодоляване на умората. Като част от парфюмни композиции най-често се използва в връхните нотки, където придава на парфюма лека горчивина и топлина.  

Парфюми с нотка на невен:  

✔ Aromatics Elixir, Clinique  

✔ Extravagance d'Amarige , Givenchy  

✔ Narcisse, Chloe  

✔ Escape, Calvin Klein  

✔ D&G, Dolce&Gabbana  

✔ Beautiful, Estée Lauder  

✔ Eternity, Calvin Klein

А ако и вие имате свой любим парфюм с нотка на невен, който не присъства сред нашите, можете да го споделите с нас във формата за коментари :)   

Оставете оценка:

Подобни Статии

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Мимоза – сладкото успокояващо ухание

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Шоколад - ароматна нотка за ценители

Маркови Парфюми от Parfium.bg 100 % оригинални

Производствените техники при парфюмите

Към магазина

Последни публикации

Сладките парфюми, които обожаваме
Как да изберем парфюм за първа среща
Какво е нужно за производството на висококачествен парфюм
Как да откриете парфюм, който ви подхожда

Най-четени

Топ 10 на най-продаваните мъжки парфюми в света
Какво означават EDP и ЕDT – разликата между парфюм и тоалетна вода
Разликата между парфюм и тоалетна вода
Топ 10 на най-харесваните парфюми за всички времена

Архив